13 Ağustos 2024 18:21

Domatese biçilen fiyat maliyetin altında kaldı, çiftçi tarlasını halka açtı

Manisa'nın Salihli ilçesinde yaşayan domates üreticisi Ahmet Çankaya, satış fiyatı maliyetini karşılamadığı için domates tarlasını ücretsiz olarak halka açtı.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Manisa'nın Salihli ilçesi Poyrazdamları Mahallesi’nde üretim yapan çiftçiler, artan maliyetler ve ürünlerini satamamaktan şikayetçi. Çiftçi Ahmet Çankaya da ürününü satamadığı için ücretsiz olarak halka açma kararı aldı. Çankaya, "Bizler malımızı ürettik, ama para yapmadığı için vatandaşımıza dağıttık, dağıtıyoruz. Üretim şartları günden güne zorlaşıyor. Üç çocuğum var, çocuklarımızın rızkını kurtarmak için sabahın erken saatlerinde bu tarlaya geliyoruz fakat durum işler acısı. Bu şekilde giderse üretimden kopacağız" dedi.

Poyrazdamları Mahallesi Muhtarı Nejat Çam, domates tarlasında şu açıklamada bulundu:

"Burası Ahmet Çankaya'ya ait bir tarla. Masrafını karşılamadığı için burasını köylülerimize dağıtmaya karar verdi. Bu olay sadece domatesle bitmiyor. Köyümüzün ürettiği karpuz, domates, bağ fidanı, patlıcan, biber gibi mahsullerin hiçbir şekilde para etmediği görüldü. Buna istinaden gençlerimiz buradan gitmek istemiyor. Ancak bu şekilde devam ettiği sürece onlar da üretimden vazgeçecek. Artık üretmeyi bırakacaklar, bir şekilde şehre gidip iş arayacaklar. Kesin çözüm olarak tarım politikasının daha iyi bir yere getirilmesi, daha iyi araştırılması için gerekli çalışmanın yapılmasını istiyoruz."

"ÜRETİCİ CEBİNDEN VERDİĞİ PARAYI GERİ ALAMIYOR"

Çiftçi Fatih Turanlı ise şunları söyledi:

"Şu anda Ahmet Çankaya abimizin domates tarlasındayız. Domatesi toplaması ve üretim maliyeti, toplasa bile amele parasını karşılamadığı için, sosyal medyadan domatesleri dağıtacağını söyledi. Şu anda vatandaşlar domatesleri topluyorlar. Artık son noktadayız. Çiftçinin geldiği son nokta, yapılan üretimlerin üretim maliyetini bile karşılamaması. Şu anda özellikle domates üreticisi bitik durumda. Üretici cebinden verdiği parayı geri alamıyor. Bizler toprağa gömüyoruz parayı. Artık diyecek bir şey yok. Allah yardımcımız olsun. Sesimizi duyarlar mı bilmiyorum ama bu gidişle üretim artık biter. Ben de üreticiyim, artık üretmeyi düşünmüyorum. Bu sene bu maliyetleri karşılayamadığımız için traktörümüzü satacağız, belki tarlamızı da satacağız. Eğer bunları satarsam, seneye ne üreteceğim?" (Manisa/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Ölümünün 68. yıl dönümünde Bertolt Brecht: Burjuva sanatın karşısında devrimci zıtlık

SONRAKİ HABER

Rusya Devlet Başkanı Putin, Filistinli mevkidaşı Abbas'la görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa