14 Ağustos 2024 10:25

Davutpaşa patlamasına zaman aşımı kararı: 21 işçi öldü sadece 2 kişi 5'er yıl ceza aldı

2008 yılında meydana gelen “Davutpaşa Patlaması” olarak bilinen olaya ilişkin AYM'nin yeniden yargılama kararına rağmen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı zaman aşımı tepliğinde bulundu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ruhsatsız havai fişek atölyesinde 31 Ocak 2008’de meydana gelen ve 21 kişinin öldüğü patlamaya ilişkin yargılanan zabıta müdürü, ruhsat ve denetim müdürü ile 2 imar ve şehircilik müdürü hakkındaki davaya ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı zaman aşımı süresi dolduğuna ilişkin tebliğ verdi. Davanın düşürülmesini istedi.

İstanbul Zeytinburnu Davutpaşa’daki 5 katlı Emek İş Hanı’nda 31 Ocak 2008’de meydana gelen patlamada 21 kişi hayatını kaybetmiş, 115 kişi yaralanmıştı. Ruhsatsız havai fişek atölyesinde meydana geldiği belirtilen patlamayla ilgili görülen davada, dönemin Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış ve işyeri çalışanı Hasan Altay hakkında verilen beraat kararı ve bina sahipleri Remzi Koçyiğit ile Resul Koçyiğit’e verilen 5’er yıl hapis cezası yargıtay tarafından onanmıştı.

KARAR BOZULMUŞTU

Zabıta müdürü Feruz Kutsal, ruhsat ve denetim müdürü Rüstem Tekin, imar ve şehircilik müdürleri Şevket Yıldırım ve Hatice Küçükakyüz hakkında ise ‘taksirle ölüme neden olmak’ suçundan verilen hapis cezaları ise cezanın bu suçtan değil, ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuştu. Servet Kırna hakkındaki suçlamanın ise zaman aşımından düşmesi gerektiğine hükmedilmişti. Yeniden görülen davada Bakırköy 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Aralık 2023’deki kararında, Şevket Yıldırım ve Hatice Küçükakyüz’ü ‘ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma’ suçundan 10’ar ay, Rüstem Tekin ve Feruz Kutsal’ı da ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan 2’şer yıl hapisle cezalandırmış, hükmün açıklanmasını da geri bırakmıştı. Servet Kırna hakkındaki suçlama ise zaman aşımından düşmüştü.

ZAMAN AŞIMI TEBLİĞİ

Taraflar karara tekrar itiraz etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama kararına rağmen, sanıklara isnat edilen ‘ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma’ suçunun 8 yıllık zamanaşımına tabi olduğunu, öngörülen 8 yıllık zamanaşımı süresinin hüküm tarihinden önce dolduğunu belirtti. Bu nedenle 4 sanık hakkındaki kararın bozulmasını ve haklarındaki kamu davasının düşürülmesini tebliğ etti.

Yargıtay’ın zaman aşımı tebliğini kabul etmesi halinde 16 yıldır devam eden ve 21 kişinin hayatını kaybettiği olayda ceza, yargılanan 10 sanıktan sadece bina sahipleri Remzi Koçyiğit ile Resul Koçyiğit’e kesilmiş olacak. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Pentagon: Ortadoğu’da durum çok ciddi

SONRAKİ HABER

Gazze'de ateşkes için yürütülen müzakerelerin bazı detayları ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa