14 Ağustos 2024 10:44

IOC, boksun olimpiyat programından çıkarıldığını duyurdu

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), boksun 2028 Los Angeles Olimpiyatları’ndan çıkarıldığını duyurdu. Çıkarılmanın nedeni, IOC ile Uluslararası Boks Birliği (IBA) arasındaki anlaşmazlıklar.

Fotoğraf: Mehmet Murat Önel/AA

Paylaş

2024 Paris Olimpiyatlarının sona ermesinin ardından Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), boksun 2028 Los Angeles Olimpiyatlarından çıkarıldığını duyurdu. IOC, IBA'nın ödül parası dağıtma kararını ve finansal şeffaflık eksikliğini eleştirerek, boksun 2028'deki oyunlarda yer almayacağını belirtti. IOC, organizasyonun talep ettiği standartlara uyulması durumunda boksun yeniden dahil edilebileceğini ifade etti. Nihai karar ise 2025 yılında alınacak. Boksun olimpiyat programından çıkarılmasının nedeni, IOC ile Uluslararası Boks Birliği (IBA) arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklanıyor.

Boks, 1904'ten bu yana neredeyse her yaz olimpiyatlarda yer alıyordu. Ancak, son olarak 1912'de İsveç yasalarına göre boksun yasak olması nedeniyle programdan çıkarılmıştı. Boksun çok uzun süredir olimpiyatların önemli bir parçası olması ve IBA’nın oldukça fazla üyesi olan bir uluslararası federasyon olması gibi nedenlerle bu karar oldukça nadir alınabilecek bir karar.

WORLD BOXING YENİ ALTERNATİF Mİ?

Kararı olumlu karşılayan kişilerin başında World Boxing Başkanı Boris van der Vorst geliyor. World Boxing, IBA’ya alternatif olarak kurulan bir uluslararası federasyon. World Boxing Başkanı Boris van der Vorst, yaptığı açıklamada boksun 2028 Los Angeles Olimpiyatları programına dahil edilmesi için World Boxing’e katılmanın ulusal boks federasyonlarının yapabileceği tek şey olduğunu ifade etti. Van der Vorst, “IOC, boksun Los Angeles 2028 programına yeniden dahil edilmesinin tek yolunun, ulusal federasyonların desteğine sahip, güvenilir bir uluslararası federasyonla çalışmak olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Boksun olimpiyat sahnesinden çekilmesine izin veremeyiz, boksörlerini ve sporun geleceğini önemseyen her ulusal federasyonu hemen World Boxing'e katılmak için adım atmaya ve spora daha iyi bir gelecek sunmak için bizimle çalışmaya davet ediyorum” dedi. IOC de ulusal boks federasyonlarının yeni bir küresel boks kurumu atayabileceğini ya da dört yıl içinde olimpiyatları kaçırma riskini almak durumunda kalacaklarını açıkladı. Ancak World Boxing'in IBA'dan çok daha az sayıda üye ülkesi bulunuyor ve IOC tarafından tanınmıyor. Ancak Van der Vorst, World Boxing’in yakında 50 üyeye ulaşacağından emin. 2023’ten sonra World Boxing’e geçen ülkeler arasında Arjantin, Avustralya, Barbados, Bermuda, Brezilya, Kanada, Cayman Adaları, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Dominika, İngiltere, Finlandiya, Fransız Polinezyası, Almanya, Honduras, İzlanda, Hindistan, İtalya, Jamaika, Moğolistan, Hollanda, Yeni Zelanda, Nijerya, Norveç, Panama, Peru, Filipinler, İskoçya, Singapur, Güney Kore, Surinam, İsveç, Tuvalu ABD, Virgin Adaları, Galler bulunuyor.

SON İKİ OLİMPİYATTA IBA SAF DIŞI BIRAKILDI

2023’te IBA’nın yönetişim, finans ve etik konulardaki reformları tamamlayamaması nedenleriyle boks sporunun küresel organı olarak tanınması IOC tarafından geri alınmıştı. IOC'nin gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda oylanan yönetim kurulu tavsiyesi 69 evet oyuna karşı bir hayır oyuyla kabul edilmişti. IBA, kararı “muazzam bir hata” olarak nitelendirerek sporun en yüksek mahkemesi Spor Tahkim Mahkemesine acil bir itirazda bulunmuş, ancak mahkeme itirazı reddetmişti. IOC daha önce de benzer iddialarla IBA'yı 2019 yılında askıya almış ve Tokyo Olimpiyatlarındaki boks etkinliklerinin yürütülmesine dahil etmemişti. 2024 Paris Olimpiyatlarında da boks müsabakaları direkt olarak IOC tarafından yürütüldü. World Boxing ise durumu “spor için son derece önemli bir an” olarak yorumlamış, tüm ulusal federasyonları World Boxing’e katılmaya çağırmıştı.

IBA VE IOC ÇATIŞMASI YENİ DEĞİL

IBA ve IOC en son boksörler Imane Khelif ve Lin Yu-Ting’in trans oldukları iddiasıyla diskalifiye edilmesi taleplerine ilişkin karşı karşıya geldi. IBA; IOC’ye gönderdiği mektupla Yu-Ting ve Khelif’in diskalifiyesini talep ederken IOC, IBA'nın daha önceki diskalifiye kararlarının da keyfi olduğunu söylemişti. Ancak bu çatışma yalnızca bununla bitmiyor. IBA’nın başkanının Rus İş İnsanı Umar Kremlev olması ve Kremlev’in Rus sporcuların milli formalarıyla yarışamamasına tepki göstermesi gibi açıklamaları uzun süredir IOC’nin tepkisini çekiyor. Ayrıca son çekişmelerin üstüne IOC’nin aldığı bu kararla bir diğer başkan adayı ABD Boks Birliğinden olan World Boxing’i, yani IOC’yle çok daha paralel ve ‘uyumlu’ uluslararası boks federasyonu adayını IBA’nın yerine geçirme ihtimali canlanıyor. (SPOR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

“Üretici dertli, karpuz tarlada yanıyor”

SONRAKİ HABER

Almanya "eli silah tutan" Ukraynalıları savaşa göndermek istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa