25 Mart 2013 12:09

Bakanlık onayladı, Köprüçay’a zincir vuracaklar!

Antalya’nın Serik ilçesinde Köprüçay üzerinde yapılması planlanan Zincirli HES’e, ÇED Olumlu kararı verildi. Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırı içinde bulunan ve ön inşaat aşamasında olan projenin başlamasıyla bölgede sürdürülen rafting turizminin sekteye uğrayacak olması geçimini

Bakanlık onayladı, Köprüçay’a zincir vuracaklar!
Paylaş
Yusuf Yavuz

Manavgat ve Serik ilçelerinde Köprüçay üzerinde yapımı planlanan 9,78 MW kurulu gücündeki Zincirli HES’le ilgili ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporuna, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘ÇED Olumu’ kararı verildi. Karar, Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce de duyuruldu.

ARAZİLERE ACELE EL KOYMA KARARI

Bakanlar Kurulu, 30 Temmuz 2012 tarihinde Zincirli HES’in kapsayacağı Manavgat’ın Sağırin köyü ile Serik’e bağlı Bucakköy’de bulunan arazileri, ‘el koyma’ anlamına da gelen ‘acele kamulaştırma’ kapsamına alınmasını kararlaştırmıştı. Geçmişte savaş koşullarında ülke savumasına yönelik kullanılan acele kamulaştırma yetkisinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna devredilmesi ise tepkilere neden olmuştu. Bölgede yürütülen kamulaştırma çalışmalarının halen sürdüğü öğrenildi.

RAFTİNG PARKURU TERK EDİLECEK

Geçtiğimiz yıl DSİ tarafından alınan karara göre ise yılda 1 milyon turistin ziyaret ettiği Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan rafting parkurlarının Zincirli HES’in inşaatı başladığı anda kayıtsız şartsız terk edilmesi gerektiği belirtilmişti.

Olukköprü ile Karabük Köprüsü arasında bulunan 12 kilometrelik parkurun, Sağırin Köprüsüne kadar uzatılması talebini değerlendiren DSİ Antalya Bölge Müdürlüğü, Zincirli HES ile kurum arasında ‘Su Kullanım Hakkı Anlaşması’ imzalandığına dikkat çekerek ‘HES projesi inşaatı başladığında güzergahın hiçbir şart öne sürülmeden terk edilmesi gerektiği ve inşaat başlangıcına kadar uygun görüldüğü’ yönünde görüş bildirmişti.

TEPKİ BÜYÜK OLUR

Dünyaca tanınan bir rekreasyon alanı olan bölgedeki 11 köy geçimini ağırlıklı olarak rafting ve kırsal turizmden sağlıyor.
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız köylüler, geçmişte orman işçiliği hayvancılıkla geçimini sağlayan yörenin bugün yalnızca turizmle uğraştığını söyleyerek rafting parkurunun iptal edilmesinin büyük tepkilere neden olacağını dile getiriyor.
Bölgede turizm belgesi olan 36 şirketin hizmet verdiğini söyleyen köylüler, geleceklerini rafting turizmine yönelik planladıklarını ve buna göre borçlandıklarını dile getiriyor. (Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Perfetti'de sendikanın ‘s’si yasak

SONRAKİ HABER

İşçi sınıfını anlatan sinema yapacağım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa