14 Ağustos 2024 10:45

Almanya "eli silah tutan" Ukraynalıları savaşa göndermek istiyor

Ukrayna devleti yurt dışında yaşayan 18-60 yaşları arasındaki erkekleri geri getirmek için düzenleme yaptı. Almanya’da da eyaletler Ukraynalı erkeklere oturum izni ve sosyal yardım vermemeye başladı.

Fotoğraf: Gian Marco Benedetto/AA

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya düzenlediği saldırıyla başlayan savaşın ardından milyonlarca Ukraynalı yerinden yurdundan ayrılmak zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNCHR) yayımladığı verilere göre, 10 milyondan fazla Ukraynalı göç etti. Bunların 3.6 milyonu Ukrayna içinde yer değiştirirken, 6.5 milyonu da yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Yurt dışına çıkanların 500 bini Ukrayna’da yaşayan yabancılardan oluşuyor.

Savaştan kaçan Ukraynalıların en fazla sığındığı ülkelerin başında Almanya geliyor. Federal İstatistik Dairesi tarafından yayınlanan verilere göre, ülkede 1.1 milyon Ukraynalı savaş mağduru bulunuyor. Almanya’yı 960 bin kişiyle Polonya, 350 bin kişiyle Çekya takip ediyor.

UKRAYNA YÖNETİMİ GİDEN ERKEKLERİ GERİ GETİRMEK İSTİYOR

Yurt dışına kaçmak zorunda kalan Ukraynalıların büyük bir bölümünü kadınlar ve çocuklar oluştururken, savaşa gitmek istemeyen 18-60 yaş arası erkekler de bu gruba dahil. Savaşta yeterli sayıda asker bulamayan Ukrayna parlamentosu, geçtiğimiz nisan ayında yurt dışında yaşayan ve eli silah tutacak yaşta olan 18-60 yaşları arasındaki erkekleri geri getirmek için yeni bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeye göre, pasaport ve kimlik süreleri dolmuş olan Ukraynalıların ülkeye giriş yaparak uzatma başvurusunda bulunmaları gerekiyor. Bu da yakalanarak askere alınmaları anlamına geliyor. Daha önce yurt dışı temsilciliklerinde ve konsolosluklarda yapılan uzatma işlemleri iptal edildi.

Bu düzenleme nedeniyle gittikleri ülkelerde geçerli bir pasaport ve nüfus cüzdanına sahip olmayan Ukraynalı erkekleri zor günler bekliyor. En çok Ukraynalının geldiği Almanya’da eyaletler, geçerli bir kimliği bulunmayanlara oturum ve sosyal yardım vermeme konusunda adımlar atmaya başladı. Sadece Hessen eyaletinde askerlik yapabilecek durumda olan 20 bin Ukraynalının yaşadığı açıklandı ve bu kişilere geçici bir belgenin verilmesinin söz konusu olmadığı duyuruldu. Daha önce elinde geçerli bir belgesi olmayanlara geçici oturum belgesi veren Almanya’daki eyaletler, bu uygulamayı da sona erdiriyor. Böylece askerlik yapabilecek Ukraynalı erkeklere ülkelerine dönme baskısı yapılıyor. Hastalık, engellilik veya iş gibi nedenlerle Ukrayna’ya dönmesi zor olanların durumu ise şu anda yetkili dairelerin insiyatifine bırakılıyor.

FEDERAL HÜKÜMETTEN ZORUNLU ASKERLİĞE DESTEK

CDU-SPD koalisyon hükümetinin yönettiği Hessen eyaleti tarafından başlatılan düzenlemeye, bu partilerin genel merkezleri de tam destek veriyor. SPD Savunma Politikası Sözcüsü Joe Weingarten, Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte, Hessen hükümetinin uygulamasını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Weingarten, “Bazı Ukraynalılar ciddi bir savunma savaşı sürdürürken, diğerlerinin Almanya’ya gelip sorumluluktan kaçmaları kabul edilemez” dedi. Birlik Partileri CDU/CSU Parlamento Grubu Yöneticisi Thorsten Frei (CDU) de, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı kendini başarılı bir şekilde savunması için askerlik çağındaki erkeklere ihtiyacı olduğunu belirterek, bu nedenle geçici pasaport verilmemesini olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Adı Birlik Partilerinin başbakan adayları arasında geçen Bavyera Başbakanı Markus Söder de temmuz ayında yaptığı açıklamada, hükümete gelmeleri durumunda Kiev’in talebi üzerine askerlik yapabilecek Ukraynalıları geri göndereceğini açıkça ilan etmişti.

YASA DIŞI YAŞAMAYA ZORLUYOR

Ukrayna’da vicdani ret hakkı sadece bazı dini grupların üyelerine tanınıyor. Almanya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, ülkede askerlik yapabilecek toplam 268 bin 176 Ukraynalı erkek yaşıyor. Almanya’da yaşayan ve geçerli bir pasaportu olmayan Ukraynalılar şimdilik sınır dışı edilmekle tehdit edilmiyor. Ancak günlük yaşamda, resmi dairelerde işlem yapabilmeleri için geçerli bir kimliğe sahip olmaları gerekiyor. Uygulama, özellikle savaşa gitmek istemeyenleri yasa dışı bir şekilde yaşamaya zorluyor. Bu kişilerin devletten sosyal yardım alması da mümkün olmayacak.

Almanya’nın, Kiev’in talebi üzerine geçerli bir pasaport ve nüfus cüzdanına sahip olmayan Ukraynalı erkekleri ülkelerine dönmeye zorlaması, bugüne kadar Ukrayna yönetimine verilen desteğin, insani nedenleri bir yana bırakarak, sürdürüleceği anlamına geliyor.

ÖNCEKİ HABER

IOC, boksun olimpiyat programından çıkarıldığını duyurdu

SONRAKİ HABER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bulut: “Federasyonlar özerk olmalı”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa