14 Ağustos 2024 11:35

Gözaltı sırasında kalp krizi geçiren 75 yaşındaki Mavi tutuklandı

Gözaltı sırasında kalp krizi geçiren 75 yaşındaki Süleyman Sabri Mavi, yüzde 96 engelli ve yatalak olduğu halde hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası gerekçe gösterilerek tutuklandı. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hakkında verilen 8 yıl 9 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanan 75 yaşındaki Süleyman Sabri Mavi, 11 Ağustos'ta Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki evinde gözaltına alındı. Mavi, gözaltı sırasında kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Mavi, taburcu edildikten sonra 12 Ağustos’ta Van F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Görme ve işitme engelli olan Mavi’nin Yüksekova Devlet Hastanesi tarafından verilen yüzde 96 engelli raporu bulunuyor. Mavi, iç organlarının büyük bir bölümü iflas ettiğinden kaynaklı yatalak. 

Mavi’nin avukatı Medya Çallı, infazın ertelenmesi ve Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevki için Van Cumhuriyet Savcılığı’na başvuru yaptı.

AİHM VE AYM KARARLARI HATIRLATILDI

Başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarının hatırlatılarak, “Sağlıklı bir şekilde tutuklu veya hükümlü olarak cezaevine girmiş olan bir kişi sağlığını kaybetmişse veyahut sağlığının yerinde olmadığı ve cezaevi koşullarına uygun olmadığı doktor raporları ile sabit bulunan bir kişi cezaevine girmiş ve durumu daha da kötüleşmiş veya vefat etmişse bu konuda sorumlu devlettir. Bu bağlamda, devletlerin yaşama hakkının etkin bir şekilde korunmasını sağlamaya yönelik hukuki, idari veya yargısal tedbirler alması, bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Devletin bu konuda mevcut pozitif yükümlülüğünü yerine getirmesi hukuksal, anayasal, siyasal ve vicdani bir zorunluluktur” ifadelerine yer verildi.

“TEDAVİLERİ YAPILMADAN CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ”

Tahliye talebine yer verilen dilekçede, şu ifadelere yer verildi: “Yüksekova Devlet Hastanesi tarafından düzenlenen raporda açıkça görüleceği üzere yüzde 96 oranda engeli bulunmaktadır. Çeşitli hastalıklardan ciddi oranda rahatsızlıkları bulunan müvekkil, en son kalp krizi şüphesiyle Yüksekova Devlet Hastanesine götürüldükten sonra gerekli tetkik ve tedavileri yapılmadan, sadece bir gün hastanede yatırıldıktan hemen sonra taburcu edilerek Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine götürülmüştür. Anılan sebeplerle ciddi hastalıkları bulunan ve cezaevi koşullarında yaşamını sürdüremeyecek olan müvekkil açısından alınacak önlemlerin cezaevi koşullarında yetersiz olduğu göz önüne alınarak, şartlar oluşuncaya kadar infazının ertelenmesini, müvekkilin tam teşekküllü bir hastaneye veya Adli Tıp Kurumuna sevki ile cezaevi koşullarına uygun olup olmadığı yönünde rapor aldırılmasının akabinde infazının ertelenmesini talep ediyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Süleyman Sabri Mavi, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 2012 yılında "KCK" adı altında başlatılan soruşturma kapsamında hakkında "örgüt üyeliği" olmak iddiasıyla dava açıldı. Mavi, yargılandığı davada 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, yerel mahkemenin 2019 yılında verdiği kararı bir süre önce onadı.

Aynı dava kapsamında aralarında siyasetçilerin de olduğu 24 isim yargılanıyordu. Söz konusu isimler hakkında 8 ila 17 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmişti. Verilen cezaların tümü Yargıtay'da tarafından onandı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

AKP’li belediyelerden Diyanet’e kurs yeri

SONRAKİ HABER

Emek Şiir Ödülü sonuçlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa