14 Ağustos 2024 12:12

CarrfourSA depo işçilerinin direnişi Meclis gündeminde

DEM Parti Milletvekili Kezban Konukçu, ek zam istedikleri için DGD-SEN üyesi işçilerin işten atıldığı İstanbul Esenyurt’ta bulunan CarrefourSA deposundaki çalışma koşullarını Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: DGD-SEN

Paylaş

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde bulunan CarrefourSA deposunda DGR isimle taşeron firmaya bağlı çalışan DGD-SEN üyesi 6 işçi ek zam istedikten sonra işten atılmasına karşı depoda başlayan direniş devam ediyor.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verdiği soru önergesiyle CarrefourSA işçilerinin direnişini Meclis gündemine taşıdı.

Konukçu CarrefourSA direnişine dair “DGD-SEN üyesi işçiler düşük ücretlerine karşılık ara zam talep etmek amacıyla yetkililerle görüşme talebinde bulunmuşlardır.  Bu talep üzerine DGR isimli taşeron firma üye işyeri temsilcisi 6 işçiyi işten çıkarmıştır.  İşyeri temsilcilerinin işten çıkarılmaları üzerine ise depoda çalışan işçiler; işten atılan tüm işçilerin geri alınması, iş yerinde İSİG önlemlerinin alınarak can güvenliklerinin sağlanması ve ara zam talebiyle eylem başlatmıştır” dedi.

Konukçu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması için şu soruları sordu:

  1. İstanbul’un Esenyurt ilçesinde faaliyet gösteren CarrefourSA’ya bağlı DGR isimli taşeron firmada çalışan işçilerin başlatmış oldukları haklı eylemleri bilginiz dahilinde midir?
  2. Düşük ücretlere ara zam ve İSİG önlemlerinin alınması amacıyla firma yetkilileriyle görüşme talebinde bulunan 6 DGD-SEN üyesi işyeri temsilcisinin işten atıldıkları Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir?
  3. DGD-SEN temsilcilerinin Anayasal haklarını kullanmaları nedeniyle işten atılmaları üzerine işçilerin işlerine iade edilerek mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?
  4. CarrefourSA’ya bağlı DGR isimli taşeron firmada çalışıp eylem başlatan işçilerin haklı taleplerinin karşılanması ve haklarının korunması amacıyla Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulması düşünülmekte midir?
  5. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) “insana yaraşır iş” yaklaşımı temelinde ‘herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalı’ yükümlülüğünden hareketle sorumluluğu bulunan Bakanlığınızın Anayasal hakkını kullanan ve hak arayan işçilerin hukuksuz ve keyfi bir şekilde işten atılmaların önüne geçilmesine yönelik herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa neden yoktur?
  6. Türkiye genelinde birçok bölgede çeşitli sebeplerle işçi eylemleri ve grevleri gerçekleşmektedir. Bakanlığınızın bu eylem ve grevlere dair bir açıklaması veya taleplerin karşılanmasına yönelik herhangi bir girişimi olmuş mudur? (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

130 yazar ve edebiyatçıdan köpek katliamının son bulması için çağrı: “Kardeşime Dokunma”

SONRAKİ HABER

Türk Toraks Derneği: Yaşamı ve yaşatmayı savunuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa