14 Ağustos 2024 12:26

Edirne’de üreticiler kuraklıkla boğuşuyor

Edirne'de, sıcaklıklar nedeniyle meydana gelen kuraklık üreticileri olumsuz etkiledi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Bulgaristan'dan su talebinde bulunulduğunu ancak olumsuz yanıt alındığını söyledi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Edirne'de yaşanan kuraklık nedeniyle tarlada verim düştü. Hasat zamanında bazı ürünler toplanamaz hale geldi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, üreticilerin içinde bulunduğu zorlukları anlattı.

ANKA Haber Ajansı’nda yer alan habere göre; ayçiçeğinde son yılların en kötü döneminin yaşandığını söyleyen Arabacı, "2-3 gün önce ayçiçeği hasadı başladı. Bu yıl Edirne bölgesi kurak bir dönem geçirdi. Bu nedenle ayçiçeği için son yılların en kötü yılı diyebiliriz. Şu an hiç hasat edilemeyecek çiçekler var tarlada. Üreticilerimiz 50-60 kilogram hasat almış durumda. Bizim bulunduğumuz bölge Edirne'nin en verimli bölgesi ama maalesef ki verim kötü. Burada 300-400 kilograma çıktığımız yıllar oldu” dedi.

BAKANLIKTAN DESTEK İSTİYORUZ

Arabacı, kuraklık nedeniyle hasadın 50-60 kilograma kadar düştüğünü belirterek, “Maalesef kış yağışları iyi olmayınca, yaz döneminde de yeterli yağış olmayınca bu yıl Edirne bölgesi için kurak bir yıl olmuş oldu. Biz bu durumu Bakanlığa bildirdik. Umarım Bakanlığımız gerekli desteği sağlar. Önceki yıllarda kilogram başına bir destek vardı ama biz dekarından yeterli mahsul alamadıktan sonra destek çok bir anlam ifade etmiyor. O yüzden dekar başı destek verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

"MAALESEF Kİ BULGARİSTAN'DAN SU SALIMI YAPILMADI"

Kuraklık nedeniyle Bulgaristan'dan su talebinde bulunulduğunu ifade eden Arabacı, yapımına başlanan Çömlekköy Barajı'nın bir an önce tamamlanmasının büyük önem taşıdığını belirtti. 2020 yılında yaşanan benzer bir kuraklıkta Bulgaristan'dan su takviyesi yapıldığını belirten Arabacı, "Buğday da bu yıl önceki yıllara göre düşüktü. Ayçiçeğindeki gibi çok kötü bir tablo yok. Edirne'de ortalama 400-450 kilogram verim alacağımızı tahmin ediyorum. Çeltik de maalesef kuraklığın etkisiyle karşı karşıyayız. Burada Valiliğimiz, Devlet Su İşleri, Ziraat Odamız ve bölgedeki muhtarlarımızla yaptığımız toplantı neticesinde dönüşümlü sulama sistemine geçtik. Yeterli suyu alan üreticilerimizden kesinti yaparak, alt üreticilerimize su verdik. Bu sistem üç kademeli olarak devam ediyor. Bununla ilgili Bulgaristan'dan su talebinde bulunmuştuk. Maalesef ki Bulgaristan'dan su salımı yapılmadı. O yüzden biz de mevcut suyumuzu dönüşümlü olarak kullanmaya çalışıyoruz” dedi.

"BAZI TARLALAR HASAT YAPILAMAYACAK DURUMDA"

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından verilen hububat desteğinin yetersiz olduğuna vurgulayan Arabacı, fiyatların revize edilmesi gerektiğini kaydetti.

Edirne'nin geçen yıl ayçiçeği üretiminde birinci sırada olduğunu hatırlatan Arabacı, "Bu yıl çiftçilerimiz açısından çok zor bir yıl. Buğdayda bu yıl fiyat çok kötüydü. Buğdaya 9.25 TL fiyat verildi. 1.75 TL de prim desteği verildi. Biz prim desteğinin revize edilmesini, en azından üretim maaliyetini geçecek bir fiyat olmasını talep ediyoruz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin Türkiye genelinde buğdaydaki maliyet ortalaması 10.87 TL. Bakanlığımızın vermiş olduğu taban fiyat 9.25 TL. Bizim maliyetimizin altında bir fiyat oldu. En kötü maliyet fiyatlarımız taban fiyat olup ayrıyeten prim olsaydı üreticilerimiz bu zor duruma düşmezdi. Bugün ayçiçek tarlasında 50-60 kilogramlardan bahsediyoruz” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Türk Toraks Derneği: Yaşamı ve yaşatmayı savunuyoruz

SONRAKİ HABER

Benzine yeni zam geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa