14 Ağustos 2024 16:10

TBB, AYM'nin Can Atalay kararının uygulanması için TBMM'ye başvurdu

Türkiye Barolar Birliği, Anayasa Mahkemesinin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin verdiği "yok hükmünde" kararının uygulanması için TBMM'ye başvurdu.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım 

Paylaş

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Anayasa Mahkemesinin (AYM) Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin verdiği "yok hükmünde" kararının uygulanması için TBMM'ye başvurduğunu açıkladı.

TBB’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, TBB Başkanı Erinç Sağkan’ın imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan dilekçeyle ilgili şu ifadelere yer verildi:

"AYM'nin 1 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararının, Genel Kurul'da okutulmak suretiyle, önceki işleminin yok olduğu şeklindeki tespitin Genel Kurula bildirilmesinin; Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliğine bağlanan her türlü sonucun gerçekleşmesinin sağlanmasının; bir milletvekilinin tutuklu alıkonulmasının mümkün olamayacağından, bu durumun sonlanması için gerekli girişimlerin TBMM Başkanlığı tarafından yapılarak takip edilmesinin Anayasal bir sorumluluk olduğu hatırlatıldı."

MECLİS 16 AĞUSTOS'TA TOPLANIYOR

AYM, Gezi Davası kapsamında hakkında hapis cezası verilen TİP’li Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna hükmetmişti. Kararın gerekçesinde, "Hukuken var olmayan işlem ile ilgili söz konusu talebin incelenebilmesine imkan bulunmadığı" ifade edilmişti.

Kararın ardından Atalay'ın avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine tahliye için başvuruda bulunmuştu. Muhalefet partileri de Meclis Başkanlığına sundukları ortak dilekçeyle, tatilde bulunan TBMM'nin bu konu için özel oturum yapmasını talep etmişti. Dilekçenin ardından Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Genel Kurul’un Atalay için 16 Ağustos Cuma günü saat 14.00’te toplanması çağrısında bulunmuştu.

AKP'nin oturuma katılma kararı aldığı aktarılmıştı ancak AKP Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, cuma günkü toplantıdan bir sonuç beklemenin doğru olmadığını söylemişti. MHP ise AYM'nin kararlarına tepkisini sürdürerek, Can Atalay için yapılacak özel oturuma katılmayacağını duyurmuştu.

AYM kararının Genel Kurul'da okunması halinde, Atalay’ın milletvekilliğinin iade edilmesi sürecinin başlaması gerekiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İYİP'li 2 milletvekili ile çoğunluğu YRP'li 13 belediye başkanı AKP'ye geçti

SONRAKİ HABER

Manisa Gördes'te orman yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa