Karşıyaka Belediyesi Kent AŞ işçileri: Alacaklarımızı istedik işten atıldık

Karşıyaka Belediyesinden atılan işçiler belediye önünde başlattıkları direnişi sürdürüyor. İşçiler parça parça alabildikleri ücretleri, işe iade için mücadele edeceklerini söylüyor.

15 Ağustos 2024 04:40
Paylaş

Emine UYAR
İzmir

CHP’nin yönettiği Karşıyaka Belediyesinde işten atılan işçilerin işe dönme mücadelesi sürüyor. Belediye yönetimi işten atılma gerekçesi olarak, yaptıkları iş bırakma eylemleri ile şirketi (Kent AŞ) zarara uğrattıkları, şirketin içinde bulunduğu ekonomik durum, piyasa koşulları, istihdam fazlalığı gibi gerekçeler sunarken işçiler ise yıllardır parça parça aldıkları ücretlerle geçinemediklerini, bu sebeple eylem yapmanın yasal hakları olduğunu dile getirdi. Bunun yanı sıra tesislerde eyleme katılan en az 300 dolayında işçinin olduğunu belirten işçiler, kendilerinin neye göre seçildiklerini sordu.

İşçiler, yıllarca parça parça aldıkları maaşlarla hem yaşamlarını sürdürüp hem de işe gidip geldiklerini, üstelik kafe ve restoranlara gelenlere işleri gereği güleryüz ve anlayış gösterdiklerini anlatarak hakları olanı alabilmek için eylem yaptıklarını, maaşları tam yatmadığı için eylem yapmanın yasal hakları olduğunu dile getirdi. Haksız şekilde işten atıldıklarını ifade eden işçiler haklarını sonuna kadar arayacaklarını vurguladı.

"ZARAR VARSA SORUMLU BİZ DEĞİLİZ"

Tay Park’ta çalışan 10 yıllık bir işçi, “Yıllık izindeydim. Eyleme katıldığınız için diyorlar. İş yerinde paspas yaptım, bulaşık yıkadım, aylarca maaş alamadım. Ev sahibi kapının önüne koysun, sonra işten çıkarıl. Ben 3 çocuk bakıyorum, tek başımayım” diyerek tepki gösterdi.

Bülent Gerçek 19 yıllık Kent AŞ işçisi. Destek hizmetlerinde başşoför olarak çalışıyor. Yıllık izindeyken işten çıkarıldığını belirten Gerçek, “Burada kamu zararı varsa sorumlusu buradaki atılan işçiler değil. Buradakiler üç-beş bin liraya ev geçindiren insanlar” dedi. Belediyede gördüğü olumsuzluklardan örnekler veren Gerçek, “Kamuyu zarara uğratanlar; Spor Müdürlüğüne ait 403 marka arabayı satıp daha fazla paraya araba kiralayanlardır. Bu arabaların parası nereye gitti” diye sordu.

Zarara uğratanların yöneticilerin kendisi olduğunu belirten Gerçek, “Yıldız İşçimenler’e (Belediye Başkanı) de söyledim. ‘Bu arabalar nereye gitti’ diye sordum” dedi.

Arda, 8 yıldır Denizkent Restoranda çalışıyor. Çalıştığı yerde dükkanı kendisinin açıp kapattığını anlatan Arda, “Ertesi gün bütün anahtarları değiştirdiler. Ben hırsız mıyım, niye değiştiriyorsunuz dedim. Güvenlik kodlarını baştan aşağı değiştirmişler” diyerek, bu durumun ağırına gittiğini söyledi.

Dilek Şanlı 8 yıldır Kent AŞ’de çalışıyor. “Eyleme katıldığımız için işten çıkarıldığımız söyleniyor. 400’e yakın kişi bu eyleme katıldı. Biz bunun kurmaca bir şey olduğunu düşünüyoruz. Yani seçmece kişiler, onların ayağına taş koyacak kişiler” dedi.

"KEYFİLİK VE KÖTÜ NİYET VAR"

Dilek Şanlı’nın başka bir tesiste çalışan eşi Uğur Şanlı da işten atılanlardan. “Biz orada tanışıp evlendik. 1.5 yıldır Kent AŞ’deyim. Daha önce 8 yıllık geçmişim var ama yine böyle sorunlar yüzünden istifa edip yurt dışına çıkmak zorunda kaldım. Geldiğimde tekrar Kent AŞ’de işe başladım” dedi. İşten çıkarılmalarının eylemlerden dolayı olduğunu düşünmediğini belirten Şanlı, “İşten çıkarılanların içinde başka bölümlerde çalışanlar, yıllık izinde olanlar var. Raporlu olanlar var. İsim, liste verilmiş. Birilerinin liste vermesi ile olmuş. Keyfi ve kötü niyetli bir çıkarılma olduğuna inanıyorum” dedi.

"DEMOKRATLIK BÖYLE OLMAZ"

Esma Söğüt Kent AŞ’de 7 yıldan beri çalışıyor. Eşi ile birlikte işten çıkarılanlar arasında o da. “Haksız hukuksuz şekilde işten çıkarıldık. Benimle beraber çocuklarım da yandı. Bir an önce bu davranıştan geri çekilmelerini istiyoruz. Demokratlık böyle olmaz, demokrat insan kimsenin yaşam hakkına girmez. İşine engel olmaması gerekiyor. Benim yaşam hakkımı felç ettiler. Kimse kimlerin nasıl yaptığını bilmiyor şu anda. Karşıyaka Belediyesi için çok büyük bir ayıptır bu” diye konuştu.

Kent AŞ’de gece bekçiliği yapan, işten atıldığını öğrendiğinde şirket önünde kendine zarar verip açlık grevine başladığını duyuran Koray Aydilek arkadaşlarının ikna etmesi ile eylemini sonlandırmıştı. Belediye önündeki direnişte yer alan Aydilek, “Atılma gerekçem bana söylenmedi. Biz zayıf halka mıyız? Üç yıldır çalışıyorum. Çalışmaktan yana bir kusurumuz yok, işimizi de aksatmadık. Benim çocuğum epilepsi hastası. Bir çocuğum var, onun geleceğini düşünüyorum. Eşimden ayrıyım. İşimizi geri istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kamyona çarpan 18 yaşındaki motokurye hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Tersane işçileri yevmiyelere zam istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa