14 Ağustos 2024 18:04

Tersane işçileri yevmiyelere zam istiyor

Tuzla tersanelerinde çalışan işçiler zam talep ederken, tersane patronları ise işçileri oyalıyor. Tersane İşçilerinin Sesi Baret, işçilerin geçinmekte güçlük çektiğini söyleyerek işçilere zam istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tuzla tersanelerinde çalışan işçiler yevmiyelerine zam talep ederken, tersane patronları ise işçileri oyalıyor. Tersane İşçilerinin Sesi Baret, yaptığı açıklamada tersane işçilerinin geçinmekte güçlük çektiğini belirterek, yevmiyelere acilen zam yapılmasını istedi.

Tuzla’da tersane işçilerinin yevmiyelerine zam yapılamamasına ilk tepki Kuzey Star Tersanesinde Mavi Ay isimli taşeron şirkette çalışan işçilerden geldi. Yapılan görüşmede patronlar zammın ertelendiğini belirtirken, işçiler ise görüşmeyi terk ederek iş bıraktı. Bunun üzerine diğer şirketlerde çalışan işçiler arasında da tepki yükseldi.

Bir grup tersane işçi tarafından kurulan Tersane İşçilerinin Sesi Baret, dün Tuzla’da yaptığı açıklamayla tersane işçilerinin yevmiyelerine zam istedi.

Baret adına açıklama yapan Eren Yüceboy, son aylarda tersane patronlarının zammın yapılmaması için birlik olup işçileri oyaladığını, zam oranının açıklandığı tersanelerde ise bu oranın çok düşük olduğunu ve bu şartlar karşısında tersane işçilerinin insanca yaşayabilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

"BEKLEYİN" DEDİKLERİ SÜRE DOLDU

Sene başında asgari ücrete yüzde 49 oranında zam yapılırken; tersane patronlarının ise işçilere yüzde 25 zammı reva gördüğünü söyleyen Yüceboy, “O günden bugüne temel geçim maddelerine gelen zamlar tek bir gün olsun durmadı, elimize geçen üç kuruş para değerini daha da yitirdi. Sonra bizden sabır beklediler. 40 gün sabredin, zam yapacağız dediler. Hele bir elimizdeki işleri bitirelim, o zaman zamları konuşuruz dediler. Kalan son iki geminin de tamiri bitsin, zamlara sıra gelir dediler. Bunları diye diye biz tersane işçilerini oyaladılar, zam beklentimizi geçiştirmeye çalıştılar. Bugünlerdeyse bize sabretmemiz için tanıdıkları süre dolmuş durumda. 40 gün dedikleri vakit çoktan geçti. Ortada zam yok, geçinebileceğimiz bir ücret yok! Bugün de anlattıkları masala devam ediyorlar. Sahip oldukları zenginliğin yaratıcıları bizler değilmişiz gibi, tersanelerde süren üretim bize muhtaç değilmiş gibi; yevmiyesini beğenmeyen, işten ayrılsın diyorlar. Kapının yolunu gösteriyorlar” dedi.

ÖFKE ARTIYOR

“Anlatılan bu masal fazla uzadı” diyen Yüceboy şöyle devam etti: “Artık patronlardan daha fazla masal dinlemeye sabrımız kalmadı! Bu vakte kadar dinledik. Bundan sonra gün dinleme günü değil, harekete geçme günüdür! Diyoruz ki; bu saatten sonra biz alalım sazı elimize, biz başlayalım kendi taleplerimizi dillendirmeye; onlar sussun, onlar dinlesinler bizi! Onlar görsünler tersane işçilerinin yan yana geldiklerindeki güçlerini! Her birimizde yoksulluğun getirdiği öfke birikmiş durumda. Tek göz odada 8-10 kişi kaldığımız sözde evlere verdiğimiz yüksek kiraların, pansiyon ücretlerinin öfkesi hepimizde mevcut. Burada çalışıp da kazandığımız paranın büyük kısmını göndermemize rağmen memlekette rahat yaşayamayan ailelerimizin, çocuklarımızın öfkesi her birimizde mevcut! Manavın önünden geçerken fiyat etiketine bakmaya çekinen tek bir tersane işçisi mesai arkadaşımız varsa eğer, onun hissettiği öfke her birimizde mevcut!”

"YAN YANA GELMEKTEN BAŞKA ŞANS YOK"

Tersane işçilerine birlik çağrısı yapan Yüceboy, “Gün bu öfkeyi hakkımız olanı kazanmak için mücadelemizle birleştirme günüdür. Kaynağı, montajı birlikte yaptığımız; sıcağın güneşin altında çekici birlikte salladığımız mesai arkadaşlarımızla yan yana gelmekten, onların öfkesini de kendi öfkemize katarak mücadelemizi büyütmekten başka bir şansımız yok. Bugün hiçbirimizin geçinebilecek bir ücret mücadelesine atılıp atılmama konusunda bir seçim şansı yok. Bizler bu mücadeleyi vermek zorundayız! Başka türlü rahat bir geçim olanağının ihtimali yok! İşaret fişeği Kuzey Star’a bağlı Mavi Ay taşeronundaki işçi arkadaşlarımızdan geldi. ‘Beğenmeyene kapı orada’ diyen taşeron yetkilisine karşı toplu şekilde iş bırakarak üretimden gelen gücünü kullanma iradesini gösterdiler. Gün bu iradeyi büyütme günü, gün üretimden gelen gücümüzü kullanma günüdür! Baret olarak çağrımız açıktır! Tersane patronlarının anlattığı masalı birlikte bozalım. Bu defa bu hikayenin sonu onların istediği gibi değil de bizim istediğimiz gibi bitsin diye, bir araya gelelim, mücadele edelim! Yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret mücadelemizi hep birlikte kazanalım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Karşıyaka Belediyesi Kent AŞ işçileri: Alacaklarımızı istedik işten atıldık

SONRAKİ HABER

Kontenjan ve atamalar artsın, Kürtçe'ye yasaklar son bulsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa