15 Ağustos 2024 10:15

İzBB’de kamu emekçilerinin reddettiği TİS imzalandı

İzBB’de kamu emekçilerinin referandum ile reddettiği toplu sözleşme teklifi, yürütme kurulunun çoğunluk kararıyla imzalandı.

Foroğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan kamu emekçilerinin aylardır sürdürdüğü toplu sözleşme mücadelesinde bugün sona gelindi. 12 Ağustos 2024 tarihinde belediye idaresinin 17 bin TL’lik teklifi emekçilerin onayına sunulmuş, emekçiler ise 2 bin 57 hayır oyu ile “mücadeleye devam” mesajı vermişti. Ancak dün Tüm Bel-Sen 1 No’lu Şube ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından toplu sözleşmenin imzalandığı duyuruldu.

Yetkili sendika tarafından yapılan açıklamada, “Açığa alınan arkadaşlarımızın 15 Ağustos 2024 Perşembe günü görevine başlatılması, 17 bin TL sosyal denge tazminatı, daha önceki toplu sözleşmelerde kazanmış olduğumuz sosyal haklarımıza ilaveten 10 yaş ve altında çocuğu bulunan çalışanların iş yerine sabah 1 saat geç gelmesi, akşam 1 saat erken çıkması ve koruma güvenlik memurlarının aldığı maktu mesai yüzde 100 olarak  ödenmesi eklenerek ve 1 Nisan 2024 ile 31 Aralık 2025 tarihine kadar geçerli olmak üzere imzalanması konusunda Yürütme kurulu karar alarak 14 Ağustos 2024 tarihinde toplu sözleşme imzalamıştır. Bu ay sosyal denge tazminatı 15 Ağustos 2024 perşembe günü akşam 17 bin TL olarak hesaplarımıza geçecek, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere geriye dönük alacaklar önümüzdeki hafta içinde ödenecek. Tüm belediye emekçilerine hayırlı olmasını diliyoruz” ifadelerine yer verildi.

“SANDIKTAN ÇIKAN İRADE TANINMADI”

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Şube Meclis toplantısı sonrası şube yürütme kurulunun sandık kararı çıkarması üzerine emekçilerin onayına sunulabilecek bir ilerlemenin olmadığını vurgulayan bir açıklama deklare eden ve sandık kurulması kararına şerh düşen Tüm Bel-Sen Emek Hareketi, bugün ise emekçilerin “hayır” iradesine rağmen sözleşmenin imzalanmasına yönelik bir açıklama metni yayımladı.

Yapılan açıklamada 2 bin 57 emekçinin ret oyu verdiğinin ve yaklaşık yüzde 53’lük bir oran ile idarenin kazanımsız sözleşme dayatmasını kabul etmeyerek, mücadelenin sürdürülmesi yönünde bir irade ortaya konduğunun altı çizilirken, “Ancak şube yürütme kurulu üyeleri ile iş yeri temsilcilerinin bir kısmının sandıktan çıkan iradeyi tanımaması ile 14 Ağustos 2024 tarihinde herhangi bir karar alınmadan ve emekçilere açıklama yapılmadan toplu sözleşme imzalanmıştır. Üstelik bu imzalar, uzaklaştırılan arkadaşlarımızın göreve iadeleri yapılmadan ve soruşturmalar iptal edilmeden atılmıştır” denildi.

“EMEKÇİLERİN İRADESİNİN HAKİM OLDUĞU BİR SENDİKA İÇİN İŞ YERLERİNDEN MÜCADELEYE”

İki ayı aşan süredir verilen mücadelenin emek mücadelesinde hafızalarda yer tutacağının belirtildiği açıklamada, “Yasal sınır dayatmasının ortadan kalkması ve sözleşmenin imzalanması sonrasına bırakılmış olsa bile geri adım atılarak görevden uzaklaştırılan arkadaşların göreve iade edilmesinin taahhüt edilmesi açısından kazanımlarla da sonuçlanmıştır. Ancak bundan çok daha fazlası kazanılabilecek olmasına rağmen toplu sözleşmemizin en belirgin talebi olan enflasyon farkının da kazanılamaması ile sonuçlanmıştır. Bugün referandum sonucunda iş yerlerinden çıkan kararın tanınmamış olması başta olmak üzere sendikamızın yaşadığı eksiklik ve sorunlar, ancak ve ancak bu eylemlilikler sonucunda öğrendiğimiz deneyimler ışığında iş yerlerinde yürüteceğimiz tartışmalar ve alacağımız kararlar ile aşılabilir. Bu eksiklik ve sorunları aşarak örgütlülüğümüzü koruma ve büyütme gücüne sahip olduğumuzu bu iki aylık süreçte tüm Türkiye kamuoyuna ispatladık.

Şimdi bugünden tezi yok kamu emekçilerinin iradesinin sendikamızda daha çok karşılık bulması için sendikamızı iş yeri temsilciliklerden başlayarak yenilemeye ve güçlendirmeye girişmeliyiz. Belediye başkanı tarafından sözlü olarak taahhüt edilen ancak sözleşmemize eklenmeyen enflasyon farklarını kazanmayı, ancak iş yerlerinden güçlendirdiğimiz bir sendikal örgütlülük ve bugünden başlayan bir mücadele ile başarabiliriz. İzmir Büyükşehir belediyesinde çalışan kamu emekçilerinin tamamını sendikamız etrafında kenetlenmeye ve şimdiden bu sözleşmede kazanamadığımız enflasyon farklarını ve daha fazlasını kazanacağımız bir mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam