15 Ağustos 2024 10:37

Beyaz Saray'dan Gazze'deki ateşkes görüşmesine dair açıklama

ABD'li yetkili McGurk, Gazze'de ateşkes görüşmeleri için Kahire ve Doha'da temaslarda bulunuyor.

Fotoğraf: Ashraf Amra/AA

Paylaş

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Doha'da bugün yapılması planlanan ateşkes müzakerelerine Hamas'ın da katılmasını beklediklerini belirterek, "Yarın önemli bir gün olacak. Ateşkesin sağlanmasını istiyoruz. Bu savaşın sona erdiğini görmek istiyoruz." dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre, günlük basın brifinginde Gazze'de olası ateşkes sürecine ilişkin son durumu değerlendirdi. Jean-Pierre, 15 Ağustos Perşembe günü Doha'da yapılması beklenen ateşkes müzakerelerinin son derece önemli olduğunu, Hamas'ın bu görüşmelere katılmasını umut ettiklerini belirtti. "Yarın önemli bir gün olacak. Ateşkesin sağlanmasını istiyoruz. Bu savaşın sona erdiğini görmek istiyoruz." diyen Jean-Pierre, bu ateşkesle hem esirlerin evlerine dönmelerinin hem de Filistinlilere ihtiyaç duydukları insani yardımların ulaştırılmasının mümkün olacağını söyledi. Jean-Pierre, son dönemde İsrail ile İran arasında artan gerilimin de bu ateşkesle azalacağına inandıklarını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk'ün  Gazze'de ateşkes görüşmeleri için Kahire ve Doha'da temaslarda bulunmak üzere bölgeye gittiği bildirildi. ABD Başkanı Joe Biden'ın kıdemli danışmanlarından Amos Hochstein'in de Lübnan'a giderek burada İsrail-Hizbullah gerginliğiyle ilgili görüşmeler yapacağı belirtildi.

Öte yandan Hamas ateşekes müzakarelerine katılmayacağına açıkladı. BBC'ye konuşan bir Hamas yetkilisi "İsrail'in sırf savaşı sürdürebilmek için düzenlemiş olmak adına düzenlediği müzakerelere katılmayacağız” dedi. Yetkili, halihazırda üzerinde anlaşılan teklifin uygulanması için bir yol haritası talep ettiğini ifade etti.

BLINKEN, KATAR VE MISIR DIŞİŞLERİ BAKANLARI İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Thani ve Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati ile yaptığı telefon görüşmesinde Gazze'de ateşkesin sağlanması ve esir takasını ele aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bu hafta içi Ortadoğu'ya gitmeyi planladığı, ancak bölgedeki belirsizlikler dolayısıyla bu ziyareti ertelediği haberleri yansımıştı. ABD yönetimi dün İsrail'e 20 milyar dolarlık yeni silah satışına onay vermişti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Ankara’da kadın cinayeti

SONRAKİ HABER

MMO: Depremlere hazırlıklı olmak için rantçı yaklaşımın alt edilmesi şart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa