15 Ağustos 2024 11:19

CHP'li Gürer: Lahana üreticisinin de yüzü gülmedi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde’de lahana üreticilerini ziyaret etti. Üreticiler, borçları yüzünden tarlalarını satmak zorunda kaldıklarını anlattı, kuraklıktan yakındı.

Fotoğraf: CHP Basın

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla ilçesi Hüsniye köyünde lahana üreticilerini ziyaret etti. Gürer’e dert yanan üreticiler ihraç da edilen lahananın bu yıl Kuraklığın etkisiyle tarlada kaldığını, kredilerini ödeyemeyecek duruma geldiklerini anlattı.

Gürer, Niğde'de sulama suyu sorununun üreticileri vurduğunu, sulama sistemlerinin kurulmasına rağmen su yetersizliği nedeniyle çiftçilerin ciddi zarar gördüğünü belirtti. Sulama suyu sorunu nedeni ile tarlada sulanamayan Lahananın yaprakları kavrulduğunu artan üretim maliyetlerine bu kere, su sıkıntısı ile oluşan kuraklığın eklendiğini söyledi.

“SULAMA SUYU SORUNU ÜRETİM KAYBINA NEDEN OLUYOR”

Lahana üreticisini de kuraklığın vurduğunu söyleyen Gürer, “Sulama ile ilgili borular döşendi ama su yok. Su olmayınca, sulanamadığı için lahana gelişemedi. Kurudu ve çiftçi önemli ölçüde zarar etti. Türkiye'de Niğde, lahana üretiminde ikinci sırada. Sulama suyunda sorun olan bölgelerde ciddi üretim kaybı var. Hüsniye Köyünde Hibrit olarak üretilen lahana yurt dışına da gönderiliyordu. Yaşanan sorunlardan dolayı köylerde lahana üreticileri mağdur oldu. Bankalara olan kredi borçları dahi ödenemiyor.” diye konuştu.

MALİYETİ 10 LİRA, TÜCCAR 3 LİRA VERİYOR

Lahanaların kuraklık ve sulama suyu sorunu nedeniyle tarlada yandığını ve ürün alamayacaklarını belirten lahana üreticisi Erol Kiper “Lahananın zaten fidesinin tanesi 2,5 liradan başlıyor, maliyeti bir lahananın yaklaşık 10 lirayı buluyor. Bu durumda biz Tarım Kredi Kooperatiflerinden gübre aldık, ilaç aldık, Ziraat Bankası'ndan kredi çektik. ÇKS karşılığında birçok malımıza ipotek koydurduk. Bu durumda da ödeyemeyecek duruma geldik. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, çok mağduruz. Sulama suyu olmadığı için lahananın yaprakları yandı, kuruma yaptı. Büyük ölçüde bunlar artık ürün olamaz.” dedi.

AYLIK 20 BİN LİRA ELEKTRİK GİDERİ VAR

Aylık elektrik giderlerinin 20 bin lira olduğunu belirten lahana üreticisi Erhan Yücel, “Şu anda benim tarlamda 4 tane dalgıç çalışıyor, 8 tane fıskiye attım. Bunun aşağı yukarı maliyeti saatte ortalama 200 lira falan. Saatte sadece suya 200-250 lira yakıyorum. Bu lahana en az 4-5 saat sulanması lazım. Kırmızı lahananın, beyaz lahananın kilosu 4 lira. Bunun fidesi zaten vadeli aldığımız için 3 liraya geliyor. Nakit paramız olmadığı için fideyi de vadeli aldık. Peşin ödersen 2-2,5 lira, ama biz 3 liraya aldık. Elektrikli su pompası ortalama 20.000 lira yakıyor aylık. En az şu an 3-4 tane pompa var. Bu zor şartlarda yetiştirebilen bile daha lahanadan para kazanmış değil” diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Saray'dan AKP'li belediyelere "bağış" adı altında 45 milyon aktarıldı

SONRAKİ HABER

250 kiloluk bomba, 18 kiloluk torba

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa