15 Ağustos 2024 11:20

250 kiloluk bomba, 18 kiloluk torba

Gazze soykırımından Filistinlilere kanlı torbalar kaldı. Silah şirketlerine ise torba torba milyar dolarlar.

İsrail'in El Tabin okuluna düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenlerden geriye kalan parçalar, naylon torbalara konularak defnedildi. | Fotoğraf: Abdallah Dalee/AA

Paylaş

Elif GÖRGÜ

Hasan Ahmed’e 18 kiloluk bir plastik torba verdiler. İçinde et ve kemik parçaları. Bu senin 6 yaşındaki oğlun Ali dediler, git ve göm. 

Ali’yi ve en az 93 Filistinliyi öldüren bomba 250 kilo ağırlığındaydı. İsrail 10 Ağustos günü bu bombalardan üç tanesiyle Gazze’de 6 bin Filistinlinin sığındığı Birleşmiş Milletlere bağlı El Tabin okulunu vurdu. Sadece 75 ölünün kimliği tespit edilebildi. 11’i çocuk. Tam kaç kişinin öldüğü bilinmiyor. Çünkü GBU-39 isimli bu bombalar öldürdüklerini parçaladı. Parçalar toplandı. Her 70 kiloluk plastik paket 1 insan kabul edildi. 18 kiloluk Ali hariç. 

“Bu benim oğlum mu değil mi bilmiyorum, bu çantada ne taşıdığımı da bilmiyorum. Onun benim oğlum olduğunu söylediler ama ben hiçbir şey bilmiyorum ve bu çantada oğluma ait hiçbir şey görmüyorum” demiş babası gazetecilere.

ABD, aynı gün yaptığı açıklamada bombalama haberlerinden “derin endişe” duyduğunu belirtti. ABD’li yetkililer İsrail’e bomba gönderirken bol bol anksiyete ilacı kullanıyor olmalı. ABD’den İsrail’e akan silah ve askeri yardımlar listesi çok uzun. Bu listedekiler İsrail’in silahlarının yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı son olarak dün 20 milyar dolarlık yeni bir paket açıkladı. 20 milyar dolardan 70 kiloluk kaç torba çıkar?

İsrail’in Filistinlileri parçalamak için kullandığı GBU-39 bombaları Amerikan yapımı. Bunları İsrail’e ABD’li Boeing şirketi satıyor. 7 Ekim sonrası Boeing en az 100 GBU-39 bombasını İsrail’e gönderdi.

Uluslararası Af Örgütü de en az dört katliamda ABD yapımı mühimmat ve bileşenlerin kullanıldığını tespit etti.

10 Ekim 2023’te Deyr el Belah’ta bir eve düzenlenen saldırıda el Neccar ailesinin 21 üyesi ve üç komşusu öldü. Ölenlerden biri 17 aylık bir bebekti. Burada bir Boeing JDAM bombası kullanıldı. Beş gün sonra 22 Ekim’de yine Deyr el Belah’ın kuzeyinde üç ailenin evine saldırı düzenlendi. 19 kişi öldü. Yine en az bir Boeing JDAM bombası tespit edildi. 9 Ocak’ta bu kez Boeing GBU-39 bombası Refah’taki Tal al Sultan’da Nofal ailesinin beş katlı binasına atıldı. 18 kişi öldü. 19 Nisan’da aynı mahallede bu kez Abu Radwan ailesinin dört katlı evini vuran bombada, ABD silah şirketi AeroAntenna tarafından üretilen parçalar bulundu. Raporda yok ama İsrail’in 22 Mayıs’ta Refah kentindeki derme çatma çadırları da GBU-39 bombasıyla vurduğu biliyor. Refah’ta 45 kişi öldürüldü. Af Örgütü “ABD İsrail’e tüm silah tedarikini, satışını ve transferini derhal askıya almalıdır” dedi. Alınmadı.

Haziranda yayımlanan başka bir rapor da diğer endişeli emperyalistlerin kıtası Avrupa’nın en büyük finans kuruluşlarının İsrail’e silah satan uluslararası silah üreticilerine milyarlarca avro yatırım yaptığını ortaya koydu.

Buna göre Avrupalı finans kuruluşları İsrail’e silah satan şirketlere 36.1 milyar avro kredi ve taahhüt sağladı ve 26 milyar avro tutarında hisse ve tahvil sattı. Fransız bankası BNP Paribas, 2021’den bu yana sağladığı 5.7 milyar avroluk kredi ile İsrail’e silah satan şirketlerin en büyük finansman sağlayıcısı konumunda. Diğer büyük yatırımcılar arasında Crédit Agricole, Deutsche Bank, Barclays ve UBS bankalarının yanı sıra Norveç hükümeti emeklilik fonu GFPG ve sigorta şirketi Allianz da yer alıyor.

Gazze soykırımından Filistinlilere kanlı torbalar kaldı. Silah şirketlerine ise torba torba milyar dolarlar. İsrail saldırılarından kâr eden şirketlerin listesi de kısa değil. Önemli bir kısmı Ukrayna savaşı nedeniyle torbalarını zaten büyütmüştü. 

Yolcu uçaklarında üst üste ortaya çıkan arızalar nedeniyle dertli Boeing şirketinin gelirlerinin üçte birini ise savunma sektörü oluşturuyor. Boeing diğer alanlarda sıkıntı yaşarken savunmada ise ilk çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 6 artışla yaklaşık 7 milyar dolar gelir elde etmiş. Şirket ayrıca yüzde 2.2 kâr marjı ve bir yıl önceki 212 milyon dolarlık zarardan geri dönüşü temsil eden 151 milyon dolar kâr bildirdi.

Şirketin Finans Direktörü Brian West yatırımcılara şirketin savunma sektörünü 2025 veya 2026’da yüksek kârlara geri döndürme yolunda ilerlediğini söylemiş. ABD Savunma Bakanlığının 2025 mali yılı bütçe teklifinin Boeing ürünleri için “güçlü talep” gösterdiğini eklemiş.

İsrail’in silahlarının yaklaşık yüzde 30’unu sağlayan Almanya’nın en büyük silah şirketi Rheinmetall, geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada yılın ilk yarısında satışların üçte bir oranında artarak 3.8 milyar avroya ulaştığını, faaliyet kârının ise artan silah ve mühimmat siparişleri sayesinde neredeyse iki katına çıkarak 404 milyon avroya yükseldiğini belirtmiş. İcra Kurulu Başkanı Armin Papperger kârlardaki artışın “önümüzdeki yıllarda” yılda yaklaşık 2 milyar avro artmaya devam etmesini beklediğini söylemiş. Silah şirketi yöneticisi savaşların devam edeceğinden emin. 

Bunda Gazze’nin yanında Almanya’nın Rusya’ya karşı silahlanmayı artırmasının da büyük payı var. Rheinmetall, Ukrayna’da tank bakımı, mühimmat ve hava savunması için bir dizi fabrika kurmayı planlıyor. Şirket 2014 yılına kadar ise Putin yönetimiyle iş yapıyordu. Para hangi cephedeyse silah şirketler hendeklerini oraya kazıyor. 

Bu arada ABD’nin Ortadoğu’daki tetikçisi İsrail’in en büyük silah şirketi de soykırımın kanlı kaymağını sıyıranlar arasında. Elbit Systems hem küresel müşterilerinden hem de İsrail ordusundan gelen “güçlü talep” üzerine gelirlerinin artmasıyla ikinci çeyrekte kârının yükseldiğini bildirmiş. Şirketin bir önceki çeyrekte 1.65 dolar olan seyreltilmiş hisse başına kârı, bu çeyrekte tek seferlik kalemler hariç 2.08 dolar olmuş. Geliri ise 1.45 milyar dolardan 1.63 milyar dolara yükselmiş. Üç aylık satışların yüzde 27’si (geçen yıl yüzde 17) İsrail’den. 

Sonuç olarak denklem şöyle: 

Gazze isimli kanlı bir kafes içinde on aydır başına bomba yağdırılan iki milyon Filistinli, hayatta kalabilmek için üzeri beton ve insan parçalarıyla kaplı bir zemin üzerinde kucağında ceset torbaları oradan oraya koştururken, milyar dolarlık torbalarını kasalarına sığdıramayan bir silah şirketleri ve katil devletler koalisyonu, bir yandan daha fazla ve daha büyük savaşlar çıkarmanın koşullarını örgütlerken dünya halklarını da bu düzenin devamına ikna etmek için uğraşıyor. 

Filistinli Ahmed Hasan, elinde 18 kiloluk bir plastik torba, oğlunu arıyor.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Gürer: Lahana üreticisinin de yüzü gülmedi

SONRAKİ HABER

Beşiktaş'ta kadına ciple çarpıp kaçan şahıs yeniden gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa