15 Ağustos 2024 11:48

Tarık Ziya Ekinci yaşamını yitirdi

Kürt siyasetçi ve yazar, eski TİP Milletvekili ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Tarık Ziya Ekinci hayatını kaybetti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Tarihçi ve siyasetçi Tarık Ziya Ekinci yaşamını yitirdi. Ekinci'nin yaşamını yitirdiği haberi, İstanbul Tabip Odası'nın sosyal medya hesabı üzerinden duyuruldu.

 Tabip Odası'nın paylaşımında şunlar belirtildi: "1925 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğan, 1949 yılında İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan, iç hastalıkları uzmanı, siyasetçi, yazar ve insan hakları savunucusu, değerli üyemiz Dr. Tarık Ziya Ekinci’nin vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. 1965 seçimlerinde, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen, daha önce Diyarbakır- Mardin-Siirt Tabip Odası Başkanlığı ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyeliği yapan değerli meslektaşımızın başta ailesi olmak üzere yakınlarının derin acısını paylaşıyor, tüm hekim camiasına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz."

DEM PARTİ: EKİNCİ YAŞAMIYLA MÜCADELEMİZDE YAŞAYACAK

DEM Parti, yaşamını yitiren Tarık Ziya Ekinci'ye dair, "Onurlu yaşamıyla her daim mücadelemizde yaşayacaktır" açıklaması yaptı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), tarihçi ve siyasetçi Dr. Tarık Ziya Ekinci'nin ölümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Ekinci’nin Kürt halkının hak ve talepleri yaşamı boyunca savunduğu ve bu nedenle Sıkı Yönetim Mahkemeleri’nde yargılandığı vurgulanarak, "Son 40 yılda Kürt sorununda demokratik çözüm ve barış mücadelesine destek veren Dr. Tarık Ziya Ekinci onurlu yaşamıyla her daim mücadelemizde yaşayacaktır. Acımız ve kaybımız büyük. Kendisine Allah’tan rahmet, Ekinci ailesine ve halkımıza başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verildi.

TARIK ZİYA EKİNCİ KİMDİR?

Ekinci, 1925 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğdu. Ortaokulu ve liseyi Diyarbakır'da okuyan Ekinci, 1949'da İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1957 yılında iç hastalıklarda uzman hekim olarak Diyarbakır'a yerleşti. 

Diyarbakır-Mardin-Siirt Tabip Odası başkanlığı görevini üç dönem boyunca sürdürdü. 1958-1980 yılları arasında Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Kongresi'nde bölge hekimlerini temsil etti. Bir dönem de bu konseyde Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği görevini yaptı. 

Ekinci, mesleğinin dışında siyaset ile de ilgilendi. 1957'de CHP'de, 1960'tan sonra da Türkiye İşçi Partisi'nde siyaset yaptı. Yön Dergisi’nin Sosyalist manifestosunu imzaladı. Bir grup arkadaşıyla birlikte Sosyalist Kültür Derneği'ni kurdu ve Diyarbakır Şubesi'nde başkanlık yaptı. 1965 yılına gelindiğinde Türkiye İşçi Partisi'nden Diyarbakır Milletvekili oldu. 

SÜRGÜN

Ekinci, 1970'de Diyarbakır Devrimci Doğu Kültür Ocakları'nın (DDKO) kuruluşunda aktif rol aldı. Ekinci, 12 Mart Muhtırası sonrası Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde "Kürtçülük ve komünizm propagandası" suçlaması nedeniyle 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 Eylül döneminde 5 kez tutuklandı. Kısa bir süre özgür kalınca yurt dışına çıktı. 1989’a kadar Paris’te doktorluk yaptı. Ardından Türkiye'ye tekrar döndü. 

Ekinci, sosyalist çevrelerin çıkardıkları çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yazdı. 

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Akademik Siyasi Danışma Kurulu üyeliği yapan Ekinci, en son Halkların Demokratik Partisi (HDP) Danışma Kurulu'nda yer aldı.

KİTAPLARI

Kitapları: Doğu Dramı (1966), Devlet ve Ben (1995), Faili Meçhul Bir Cinayet (1994), Vatandaşlık Açısından Kürt Sorunu ve Bir Çözüm Önerisi (1997), Demokrasi, Çokkültürlülük ve Bir Yargısal Serüven (1999), Avrupa Birliği’nde Azınlıkların Korunması Sorunu Türkiye ve Kürtler (2001), Sol Siyaset Sorunları Türkiye İşçi Partisi ve Kürt Aydınlanması (2004), Millet, Milliyetçilik, Devlet ve Anayasa Sorunları (2004), Türkiye’de Demokrasi ve İnsan Hakları Sorunları (2004), Türkiye’nin Kürt Siyasetine Eleştirel Yaklaşımlar (2004), Türkiye’nin Çağdaşlaşması ve Kürtler (2006). (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Arjantin'de öğretmenler maaş artışı talebiyle greve gitti

SONRAKİ HABER

Columbia Üniversitesi Rektörü, Gazze protestolarından aylar sonra istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa