CHP'li Bulut: “Olası bir maymun çiçeği salgınına karşı eylem planınız var mı?”
CHP'li Bulut, M çiçeği virüsüyle ilgili Bakan Memişoğlu’na, "Olası bir salgına karşı eylem planınız var mı?” diye sordu. TTB ise hastalığın çok daha yaygın olabileceğine yönelik açıklama yaptı.
Fotoğraf: CDC
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, dünyada halk sağlığı acil durumu oluşturan maymun çiçeği olarak bilinen M çiçeği virüsünü (Mpox) Meclis gündemine taşıdı. CHP Bursa Milletvekili Dr. Kayıhan Pala da M çiçeği virüsüyle ilgili, "Ülkemizde Maymun Çiçeği Hastalığı salgınını önlemek amacıyla halk sağlığı önlemlerini ivedi olarak almalı ve toplumu kapsamlı olarak bilgilendirmeliyiz" dedi.
Bulut, "Şu anda alarm durumumuz söz konusu değil" diyen Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na, "Olası bir salgına karşı herhangi bir eylem planınız var mı?” diye sordu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün, maymun çiçeği olarak bilinen M çiçeği virüsünün (Mpox) "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu" açıkladığını hatırlatan Bulut, 2024 yılında şu ana kadar bildirilen vaka sayısının 14 binden fazla olduğunu hastalıkla ilgili 524 ölümün yaşandığını ve geçen yılın toplamını aştığını bildirdi.
Mpox’ın, virüs taşıyan kişiyle uzun süre yoğun ve yakın temas ile geçtiğine dikkat çeken Bulut, “Virüs, hasta kişinin ya da hayvanın sıvılarıyla temas, ağız, burun salgıları, döküntülerdeki sıvı ya da döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak yoluyla da bulaşmaktadır. Hastalık hızla yayılırken Memişoğlu’nun "Şu anda alarm durumumuz söz konusu değil" yönündeki açıklaması endişeleri artırmaktadır” dedi.
“AŞI VE İLAÇLAR MEVCUT MU?”
Bulut, önergede şu soruları yöneltti:
- Bakanlığınızın, olası Mpox salgınına karşı herhangi bir eylem planınız var mıdır?
- Ülkemizde Mpox için herhangi bir aşı bulunmakta mıdır? Toplamda ne kadar aşı vardır? Bu aşılar hangileridir?
- Hastalığın görülme riskine karşı aşı siparişinde bulunulmuş mudur? Hangi ülkeden, kaç adet aşı sipariş edilmiştir?
- Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar mevcut mudur? Bu ilaçlar hangileridir?
- Ülkeye giriş çıkışlarda herhangi bir önlem alınmış mıdır?
- Halkı ve sağlık çalışanlarını hastalıkla ilgili bilgilendirmeye yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?
- Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar ülkemizde Mpox görülmüş müdür?
CHP MİLLETVEKİLİ KAYIHAN PALA: HALK SAĞLIĞI ÖNLEMLERİ ACİLEN ALINMALI
CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, M Çiçeği Hastalığı ile ilgili halk sağlığı önlemlerinin acilen alınması gerektiğini söyledi.
CHP Bursa Milletvekili Dr. Pala konuyla ilgili, "Dünya Sağlık Örgütü, ülkeleri üç stratejik hedefe özel olarak odaklanmaya çağırmaktadır: insandan insana bulaşmayı durdurmak, risk altındaki savunmasız grupları korumak ve zoonotik bulaşmayı en aza indirmek. Bunu başarmak için acil durum koordinasyonu ve iş birliğine dayalı etkili halk sağlığı önlemlerinin uygulanması gerekmektedir. Bu küresel salgınla baş etmek, hızlı harekete geçmeyi gerektiriyor” dedi.
"HALK SAĞLIĞI ÖNLEMLERİ İVEDİ OLARAK ALINMALI"
Bakan Memişoğlu’nun açıklamasını da hatırlatan Pala, “Ülkemiz birçok yabancı için hem transit geçiş hem de yaşam merkezi durumunda. Şu anda özellikle havayolu taşımacılığı ile İstanbul üzerinden aktarmalı olarak diğer ülkelere seyahat eden birçok Afrika Birliği vatandaşı var. Ayrıca ülkemize eğitim için gelen birçok Afrikalı öğrenci olduğunu da biliyoruz. Bu nedenle ülkemizde Maymun Çiçeği Hastalığı salgınını önlemek amacıyla halk sağlığı önlemlerini ivedi olarak almalı ve toplumu kapsamlı olarak bilgilendirmeliyiz. Bakanlığın bu konudaki acil eylem planını, yapılan hazırlıkları, tanı konulan vaka sayısını ve alınan önlemleri sordum" dedi.
Hastalıklardan korumak ve salgının yayılmasını önlemek için, hastalığın önlenmesine ilişkin hazırlıkların zaman geçirilmeden planlanması gerekliliğini vurgulayan Pala'nın soru önergesinde; risk grubunda yer alan (Örneğin hastalığın görüldüğü Afrika ülkelerine seyahat edenler) kişiler için FDA ve EMA tarafından onaylanmış aşı temin edilip edilmediği de yer alıyor.
TTB: SAĞLIK BAKANLIĞI ELDE ETTİĞİ BULGULARI ŞEFFAFLIKLA PAYLAŞMALI
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Maymun Çiçeği (Mpox) hastalığının yeniden dünyanın gündeminde olduğunu söyleyerek konuya ilişkin açıklama yaptı.
Açıklamasında “Uluslararası sağlık otoriteleri, Afrika'da tanı ve takip olanaklarının sınırlılığı nedeniyle tanı alan vakaların gerçekte olanların çok az bir kısmını oluşturduğu, hastalığın çok daha yaygın olduğu endişesi taşıyor” diyen TTB Merkez Konseyi, vakalara ilişkin şu hatırlatmaları yaptı:
“Afrika'dan başlayarak dünya geneline yayılan vakalar nedeniyle Temmuz 2022'de DSÖ tarafından UHSAD ilan edilmiş, daha sonra olguların azalması ve hastalığın klinik seyrinde değişiklik olmaması gerekçesiyle Mayıs 2023'te UHSAD uyarısı kaldırılmıştı. UHSAD olmasa da aradan geçen süre içinde olgular özellikle Afrika'da artmaya devam etti. Virüsün daha bulaşıcı ve nispeten ağır hastalık yapan bir alt tipi (Clade1b) yaygınlık kazanarak Afrika'da çocuklar başta olmak üzere çok sayıda kişide hastalık yapmaya başladı.”
“SALGIN İLE İLGİLİ GEREKLİ İZLEM VE ÖNLEME ÇALIŞMALARI YAPILSIN”
Yeni UHSAD ilanı ile paylaşılan bilgilerden görüldüğü üzere gerek dünya gerekse ülkedeki sağlık otoritelerinin hastalıkla ilgili gerekli izlem ve önleme çalışmalarını gerçekleştirmemiş olduğunu belirten TTB, bu nedenle sorunun boyutları konusunda yeterli bilgiden mahrum olduklarını vurguladı.
TTB açıklamasında son olarak şunları kaydetti: “Bundan sonraki süreçte Mpox ile ilgili verileri, çalışmaları yakın takip ederek kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirmeye devam edeceğiz. Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşları Mpox salgını ile ilgili gerekli izlem ve önleme çalışmalarını yapmaya, tanı olanaklarını geliştirmeye, elde ettikleri bulguları hızlı ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaya davet ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)