15 Ağustos 2024 14:33

CHP "katliam yasası"nı AYM'ye taşıdı

CHP, sokak hayvanlarının katledilmesinin önünü açan katliam yasasını AYM'ye taşıdı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

CHP, tepki çeken sokak hayvanları yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) 182 sayfalık bir dilekçeyle başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AYM'ye yapılan başvuru sonrasında açıklamalarda bulundu. Günaydın, "AYM'nin yasayı tüm hükümleriyle beraber iptal etmeye davet ediyoruz" dedi.

CHP, 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açtı. CHP'den milletvekillerinin katıldığı heyet, AYM'nin önünde sürece ilişkin basın açıklaması yaptı. Hak savunucuları da CHP'nin basın açıklamasına katıldı.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AYM'nin önünde yaptığı açıklamada, 19 maddelik yasanın yürütme maddeleri dışındaki 16 maddesine iptal başvurularının gerekçelerini paylaştı. AKP'nin bu yasadaki tutumunun vatandaşlar ile belediyeler arasında yeni kamplaşmalar yaratacağını vurgulayan Günaydın, şunları söyledi"

"Sözü edilen sorumlulukları üstlenmekten kaçınan, yurttaşlar arasında ve yurttaşlarla belediyeler arasında yeni kamplaşmalar yaratmaya yönelik iktidar partisi tutumu, konuyu teknik, mesleki ve vicdani bir alan olmaktan çıkarmış, sosyolojik ve siyasi bir sorun alanına doğru sürüklemiştir.

Anayasa Mahkemesi'ni mümkün olan en ivedi biçimde toplanarak Yasaya yönelik öncelikle yürürlüğün durdurulması ve her halükarda iptali kararını gecikmeksizin vermeye davet ediyoruz. İptal kararı sonrası TBMM tüm paydaşlarla birlikte katılımcı bir anlayışla güvenli sokaklarda çocuklarımızın ve hayvanlarımızın tarihsel müktesebatımıza uygun biçimde birlikte ve barış içinde yaşayacağı bir düzenlemeyi gerçekleştirme görev ve sorumluluğu ile karşı karşıya olacaktır.

4 milyon sokak köpeği varlığını ifade eden yasa gerekçesine karşı yalnızca 100 bin hayvanı alabilecek barınak kapasitesi veri iken, yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığı gün yürürlüğe girmesini öngören ve tüm hayvanların yakalanarak barınaklarda tutulmasını hedef koyan bir düzenlemenin geçiş hükmü barındırmaması iyi niyet ile açıklanamaz. 

Yasa'nın TBMM'de geçmesiyle Türkiye'nin dört bir tarafından gelen sokak köplerine yönelik vahşet görüntüleri kamuoyunun vicdanını derinden yaralamaktadır. İptal kararı sonrası TBMM tüm paydaşlarla birlikte katılımcı bir anlayışla güvenlikli sokaklarda çocuklarımızın ve hayvanlarımızın tarihsel müktesebatımıza uygun biçimde birliikte ve barış içinde yaşayacağı bir düzenlemeyi gerçekleştirme göre ve sorumluluğu ile karşı karşıya olacaktır."

CHP Genel Başkanı Özgür Özel geçtiğimiz günlere sokak hayvanlarına yönelik çıkarılan katliam yasası için AYM'ye "yürütmeyi durdurma" başvurusu yapacaklarını söyleyerek belediyelere yasayı uygulamama çağrısı yapmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Son 5 yılda 2 milyon 436 bin kişi eğitim sebebiyle göç etti

SONRAKİ HABER

EMEP Milletvekili Karaca'dan iktidara: Söylemler iki yüzlü davet göstermelik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa