15 Ağustos 2024 15:25

EÜ kreş özelleştirmesine karşı sendikalardan "mücadeleye devam" kararı: Kapattırmadık, özelleştirmeyeceğiz

Ege Üniversitesi Hastanesi'nde kurum kreşinin özelleştirilme planlarına karşı sendikalar "mücadeleye devam" dedi.

Fotoğraf: Evrensel 

Reklam

Ege Üniversitesi Hastanesi'nde kurum kreşinin özelleştirilme planlarına karşı sendikalar "mücadeleye devam" diyerek başhekimlik önünde ortak açıklama yaptı. SES, Türk Sağlık Sen, HEPSEN, Birlik Sağlık Sen temsilciliği ve üyelerinin katıldığı eylemde sık sık, "Kreş hakkı gasbedilemez", "Ranta değil eğitime bütçe", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarıatıldı. Kurumlar adına ortak açıklamayı Türk Sağlık Sen İş Yeri Temsilcisi Canay Söylemez okurken, sendika temsilcileri de birer konuşma yaptı.

"İBRETLE İZLİYORUZ"

Türk Sağlık Sen İş Yeri Temsilcisi Canay Söylemez, Ege Üniversite Hastanesi yönetiminin kreşini kapatma kararına itirazlarını her platformda dile getirdiklerini söyleyerek, "Fakat görüyoruz ki mesele çalışanlar olduğunda idareler yapacakları kötülükten maalesef gerikalmak istemiyorlar. Tüm kamu kurumları kreş açma derdine düşmüşken, var olanları büyüterek ihtiyacı karşılama çabasına girmişken bizdeki tam tersi uygulamanın başka bir izahını bulmak mümkün değildir. Sosyal bir hizmete bile kâr zarar mantığı ile yaklaşanların çalışanların hayrına olan durumları sonlandırma gayretlerini de tarihe geçecek şekildeibretle izliyoruz" dedi.

“VAR GÜCÜMÜZLE MÜCADELE EDECEĞİZ”

Ege Üniversitesi Hastanesi çalışanları olarak kendilerine ve çocuklarına yönelik bu tutumu kabul etmediklerini dile getiren Söylemez, "Siz kamu çalışanının hak ve hukukunu kamu yararının dışında görseniz de biz bu tek gerçeklik ve kamu hizmetlerinin kalitesi adına elzem olan bu durum için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Biz kreşin kapatılmasına, özelleştirilmesine her ne olursa olsun kurumun bünyesinden çıkartılmasına karşıyız ve karşı duracağız" dedi.

Tüm çalışanlara kreş hakkına sahip çıkma çağrısı yapan Söylemez, "İdareye de bu inadınızdan vazgeçin ve zarar vermek yerine yapıcı ve personeli motive edici işlereimza atın. Bir kez de çalışanlardan yana tavır alarak şaşırtın diyoruz" diye konuştu.

SES: FAHİŞ KREŞ ÜCRETİNİ KABUL ETMİYORUZ

Sağlık Emekçileri sendikası (SES) adına söz alan İş Yeri Temsilcisi Selin Akgöl ise yapılan eylemler sonucu kreşin kapatılma kararından vazgeçildiğini hatırlatarak, paylaşılan resmi yazının gerçeği yansıtmadığını, açıklanan kreş ücretlerinden de anlaşılacağı gibi kreşi,taşerona devrederek özelleştirmeyi planladıklarını söyledi. Akgöl, "Vergi dilimleri, gerçeği yansıtmayan enflasyon rakamlarıyla maaşlarımız kuşa çevrilmişken, bir kamu kuruluşunun neredeyse asgari ücret oranında fahiş fiyatlar açıklaması kabul edilemez" dedi.

Ege Üniversitesi kreş ücretleri ile diğer hastanelerin kreş ücretleri arasında adeta uçurum olduğunu dile getiren Akgöl, "Dr. Suat Seren Göğüs Hastanesi'nde kreş ücreti 5 bin TL, Çiğli Eğitim Araştırma Hastanesinde 5 bin 500 TL, Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 6 bin 800 TL, Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesinde 6 bin TL, Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi'nde 3 bin 700 TL, Buca Eğitim Araştırma Hastanesi 5 bin 500 TL. Ege Üniversitesi kreşinin ücreti nasıl 15 bin TL olur? Diğer hastanelerin kreş ücretlerinin üç dört katı ücretler talep ediliyor. Bu burada çalışan ve çocuğunu kreşe göndermek zorunda olan onlarca çalışanı açlığa sürüklemek demektir. Kabul etmiyoruz” dedi.

"7/24 AÇIK ÜCRETSİZ KREŞ İSTİYORUZ"

"Nöbet ücretlerini vermediniz mücadelemizle aldık, teşviklerimizi ödemediniz mücadelemizle aldık, kreşi kapatacaktınız mücadelemizle kapattırmadık. Farkındayız şimdi de kreşimizi özelleştirmeye çalışıyorsunuz mücadelemizle buna da izin vermeyeceğiz" diyen Akgöl,çocukların sağlıksız koşullarda eğitim gördüğüne dikkat çekti.

Akgöl, “Çocuklar için güvenli bir alan hazırlanmadan tadilata başlamak bir bilim kurumu için kabul edilemez. Şu anda kreşe devam eden çocuklar için güvenli alanların derhal sağlanmasını talep ediyoruz. 7 gün 24 saat açık, sağlıklı, güvenli, nitelikli kreş halkımızı kazanana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Kreşimizin özelleştirilip ticarethaneye dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz. Direne direne birleşe birleşe kazanacağız" dedi.

HEPSEN: YEMEKHANE, KANTİN, OTOPARKLAR ÖZELLEŞTİRİLDİ

Sosyal, özlük ve maddi hakları için iş yerinde yan yana gelmekten geri durmadıkları dile getiren HEPSEN İş Yeri Temsilcisi Okan Şanlı da Ege Üniversitesi'nin şirket mantığıyla yönetildiğini, çalışanları da yok saydığını dile getirdi. Şanlı, "Birçok devlet kurumu ve belediyeler, sosyal hakların korunması ilkesiyle kreş ücretlerini makul seviyedetutmaktadır. Peki bizim kurum özelleştirildi de bizim mi haberimiz yok. Yemekhaneler kantinler, otoparklar bir bir özelleştirildi. Bugün de elimizden çocuklarımızın kreş hakkı alınarak özelleştirme yapılıyor" diyerek, emekçilere mücadele çağrısı yaptı.

SAĞLIK İŞ: BİR AN ÖNCE MAĞDURİYETLERİ GİDERİN

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İş Yeri Temsilcisi Dilek Savran, kreş hizmeti için belirlenen ücret tarifesini diğer kamu kurumlarıyla kıyaslandığına aralarında yüksek farklar olduğunu dile getirerek, "Bizlere sunulan bu fahiş fiyat uygulamasından derhal vazgeçilip ücrettekrar değerlendirilmelidir. Yapılan her uygulamanın bizlere zorluk çıkarma adına yapıldığı ve bu uygulamaların özelleştirmelerin önünü açmaya yönelik olduğu aşikardır. Bizlerde tüm sendikalarla birlikte bu yanlış uygulamanın karşısındayız. Bir an önce düzenleme yapılıpçocuklarımızın ve çalışanların mağduriyetlerini gidermenizi istiyoruz" diye konuştu.

BİRLİK SAĞLIK SEN: YÖNETİM İSTİFA ET

Son olarak Birlik Sağlık Sen Şube Başkanı Muhammed Danışkan söz aldı. Danışkan, yaklaşık bir buçuk aydır hastane yönetiminin kendilerine bilgi vermeden süreci yönettiğine dikkat çekerek, memur ve işçi sendikaları olarak yaklaşık bir aydır başhekimlik, SKS ve ana okulu önünde seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyledi. Eylemlilikler sonucu rektörlüğün biryazı paylaştığını dile getiren Danışkan, "Yazıda kreşin SKS'den rektörlük mali işlere devredildiğini, çocuklara daha nezih güvenli bir ortamda eğitim verebilmek için tadilat yapıldığı ve fiyat politikasının da aynı şekilde devam edeceği sözü veriliyordu. Bu yazının amacının algı yönetimi olduğunu emekçilerin eylemliliklerini dindirmek olduğunuanladık" dedi.

Danışkan, "Bizler ücretsiz eğitimi savunurken, sosyal tesislerin ücretsiz olması ve çalışanların hizmetine sunulmasını savunurken, yönetimin bu politikasının amacı nedir. Kime neye hizmet etmektedir. Bunun cevabını bekliyoruz. Her diyalog kurmak istediğimizde diyalog kurmama hastalığının son evreye geldiğini görmekteyiz. Bizle diyalog kurmadan hiçbir şey çözmeyeceğinizi öğrenemediniz. Eğer yönetemiyorsanız. Çok iyi bir insan, çok iyi bir hoca olabilirsiniz ama yönetemiyorsunuz. Yönetemediğiniz bu koltukların sevdasından vazgeçinyönetemiyorsanız istifa edin diyoruz. Ücretsiz eğitim hakkını, yavrularımızın geleceğini sizlere peşkeş çektirmeyeceğiz. Ranta karşı omuz omuza buradayız" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam