15 Ağustos 2024 16:32

Bayhan: Şehir hastanesinde yaralanan işçilerin sorumluluğu Bakanlığa aittir

EMEP Milletvekili İskender Bayhan Sakarya Şehir Hastanesi inşaatında prefabrik yapının yıkılması sonucu 15 işçinin yaralanmasını Meclis gündemine taşıdı.

Kolaj: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Sakarya’nın Adapazarı ilçesindeki Sakarya Şehir Hastanesi inşaatında, işçilerin kaldığı üç katlı prefabrik binanın tavanında meydana gelen göçük sonucu 15 işçinin yaralanmasını meclis gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yanıtlamaları istemiyle soru önergesi veren Bayhan, projede çalışan işçilerin ücretlerini alamaması, işten çıkarılmaları ve projenin yetişmesi için “hadi hadi” ile çalıştırıldıklarını gündeme getirdi.

1 milyar 248 milyon 61 bin TL bedelle kapalı usul ihale yöntemiyle Mustafa Ekşi İnşaat ve ATR Yapı ortaklığına verilen ve 2023 yılında tamamlanacağı taahhüt edilen 'mega' hastane inşaatı hakkında, “Bakanlığınız tarafından 1 milyar 248 milyon 61 bin TL bedelle Mustafa Ekşi İnşaat ve ATR Yapı ortaklığına ihale edilen ve sözleşme tarihi 13.07.2021 olan Sakarya Şehir Hastanesi'nin hizmete girmesi planlanan tarih nedir? Hastanenin öngörülen sürede tamamlanmamasının nedenleri nelerdir? Bu gecikmenin kamuya yüklediği maliyet ve diğer zararlar hakkında bilgi verebilir misiniz?​” diye sordu.

İHALENİN KAMUYA AÇIK ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLMEMESİNİN NEDENİ NEDİR?

Birçok kamu ihalesinde adı geçen, özellikle Sakarya Pandemi Hastanesi, Tarsus Devlet Hastanesi, Sinop Merkez Atatürk Devlet Hastanesi ve Muğla Bodrum Devlet Hastanesi projeleri başta olmak üzere neredeyse iktidarın hastane müteahhidi haline gelen İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu ile Sağlık Bakanlığı arasındaki ilişkiyi de soran Bayhan, “Bu ihalelerin kamuya açık bir şekilde gerçekleştirilmemesinin nedenleri nelerdir?​” sorusunu Bakan Memişoğlu’na iletti.

Bayhan’ın Bakan Memişoğlu’na sorduğu bir diğer soru ise şu şekilde oldu: “Sakarya Şehir Hastanesi inşaatında 15 işçinin yaralanmasına sebep olan göçüğün, seçim dönemlerinde hastanenin hizmete girmesi için çalışmaların hızlandırılması sonucunda, şantiyede çalışan işçilerin ağır çalışma koşulları, yoğun çalışma saatleri, işçi sağlığı ve iş güvenliği zafiyetleri nedeniyle Bakanlığınızın sorumluluğu olduğunu düşünüyor musunuz?​”

ÜCRETLERİ ÖDENMEYEN İŞÇİLER GREVE GİTMİŞTİ

Sakarya Şehir Hastanesi şantiyesinde, ana firma ATR Yapı'nın taşeronları Çetik ve Mirza Elektrik bünyesinde çalışan İnşaat-İş üyesi 14 işçinin ücretlerini alamadıkları, yoğun çalışma ve performans baskısı ile ücretlerin geç ödenmesi gibi hak ihlalleri nedeniyle yaklaşık bir ay önce grev gerçekleştirdiğini anımsatan Bayhan, Bakan Işıkhan’a “Bu hak ihlalleri sadece Mirza Elektrik bünyesinde yaşananlardır. Kalıp ve demir işleri gibi diğer alanlarda farklı taşeron firmalara bağlı çalışan işçilerin çalışma koşulları ve süregelen hak ihlalleri en son ne zaman denetlenmiştir?​” diye sordu.

Ayrıca, “Sakarya Şehir Hastanesi inşaatında, taahhüt edilen sürenin aşılması nedeniyle yapım sürecini hızlandırmak amacıyla şantiyedeki işçi yatak kapasitesinin artırıldığı iddiaları doğru mudur? Bu süreçte çalışan işçilerin çalışma koşulları, çalışma saatleri ve işçi sağlığı ile iş güvenliği önlemleri hakkında Bakanlığınız müfettişleri bir inceleme gerçekleştirmiş midir?​” sorularını da yönelten Bayhan’ın Vedat Işıkhan’a yönelttiği diğer sorular şu şekilde oldu:

  • Sakarya Şehir Hastanesi inşaatında toplam kaç işçi çalışmaktadır? Çalışan işçilerin ücretlerini düzenli olarak alıp almadıkları ve sigortalarının tam olarak yatırılıp yatırılmadığı ve kaç gün üzerinden yatırıldığı konusunda Bakanlığınız müfettişleri tarafından herhangi bir denetim yapılmış mıdır?
  • Sakarya Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçilerin çalışma koşulları, verilen yemeklerin hijyen ve kalitesi, iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından düzenli olarak denetlenmekte midir? İşçilerin kaldıkları prefabrik yapıların güvenliği konusunda Bakanlığınız tarafından denetim yapılmış mıdır?
  • Sakarya Şehir Hastanesi inşaatında meydana gelen göçük gibi ihmallerin önlenmesi için şantiyede ne tür güvenlik önlemleri alınmıştır? Bakanlığınız 15 işçinin yaralanmasına sebep olan göçüğün sorumluları hakkında bir soruşturma ve inceleme başlatmış mıdır? (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Amasya'da HES alanında heyelan

SONRAKİ HABER

Siyaset Bilimci Doğan Çetinkaya: "Değişim" derdi ülke değil, iktidar için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa