16 Ağustos 2024 05:44

Siyaset Bilimci Doğan Çetinkaya: "Değişim" derdi ülke değil, iktidar için

“AKP içinde bir değişim beklentisi olduğu açık. Ancak bu değişim beklentisinin iktidarın uyguladığı politikalara değil, partinin kötü gidişatında bir değişim beklentisi olduğunu söylememiz lazım.”

Doğan Çetinkaya | Fotoğraf: Aris Mahir Çetinkaya

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

AKP’nin 23. yılı kutlaması İYİP’ten istifa eden iki milletvekilinin rozet takmasıyla sönük geçerken, Erdoğan “Aynı gemideyiz” söylemini itiraf niteliğinde bir çağrıyla sürdürdü: “Gemideki delikleri büyütmenin kimseye faydası olmaz.” Erdoğan’ın bile partisindeki güç kaybına dikkat çektiği programda, “değişim mesajı” sadece iktidara yakın medyanın övgüleriyle parlatılmaya çalışıldı.

Peki AKP’de değişim tartışmaları neyi ifade ediyor? Tartışmaları değerlendiren Siyaset Bilimci Doç. Dr. Doğan Çetinkaya, “Parti içinde ve tabanında bir değişim beklentisi olduğu açık. Ancak değişim beklentisi, AKP’nin önümüzdeki seçimlerde de iktidara gelmesi, partiye güç kaybındaki kötü gidişatın engellenmesine yönelik bir beklenti. Çünkü özellikle son yerel seçimlerde AKP’nin ikinci parti olmasının yaydığı bir korku var. Ancak bu değişim beklentisinin iktidarın uyguladığı politikalarda değil, partinin kötü gidişatında bir değişim beklentisi olduğunu söylememiz lazım” dedi.

"ZAMAN KAZANMAYA YÖNELİK HAMLELER"

AKP’nin erimesinin durdurulmasını isteyen bu beklentiye karşı Erdoğan yönetiminin yaptığı girişimlerin cılız kaldığına da dikkat çeken Çetinkaya, şöyle devam etti: “Partinin kuruluşunun 20. veya 25. yılı gibi daha simgesel bir tarih seçmek yerine 23. kuruluş yıl dönümünün seçilerek, taban ve parti içindeki rahatsızlıklara PR çalışmasıyla cevap verilmek istendi. İlk olarak vitrin düzenlemesine gidildi. İktidar partisi olarak ‘Güçlüyüz ve büyük transferler yapabiliyoruz. Belediye başkanları, milletvekilleri partimize geliyor ve bu devam edecek’ denildi. İkincisi, yorulanların kenara çekilebileceği söylenerek partiyi beğenmeyenlere yol gösterildi. Çünkü çok eleştiriler var içeride. Ancak bu adımlar güç toplamak isteyen iktidar partisinin zaman kazanmaya yönelik hamleleri olarak görünüyor.”

"PASTANIN KÜÇÜLMESİNDEN HERKES RAHATSIZ"

Ancak erimenin uzun zaman önce başladığını belirten Çetinkaya, “Özellikle son bir yılda yerel seçim sonuçları ve iktisadi şartlar göz önüne alındığında çok kaygı duyuluyor. AKP, iktidarda olması ve devlet olanaklarını kullanmasıyla bir takım avantajlara sahip ama artık daha fazla toplum kesimi bu olanaklardan faydalanamıyor. Gündelik hayatını zor idare eden işçi, çiftçi,emekli değil sadece, esnaf, küçük-orta işletme sahipleri de gelinen noktada bu bölüşümden eskisi kadar faydalanamıyor” dedi.

Ancak büyük şirketler ve bankaların çok yüksek kârlar elde ettiğini ifade eden Çetinkaya, “Yine de Anadolu ve İstanbul’daki sermaye gruplarında da iktidarın dağıtım mekanizmalarının yani pastanın küçülmesinden rahatsızlık var” dedi.

Öte yandan iktidarın yönetme kapasitesini de kaybetmeye başladığını dile getiren Çetinkaya, devletin, ekonominin, siyasetin gündelik işleyişi için gerekli adımları yaratma gibi sıkıntıları var. Bu durum nedeniyle önümüzdeki süreçte de ciddi sorunlarla karşılaşılacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Bayhan: Şehir hastanesinde yaralanan işçilerin sorumluluğu Bakanlığa aittir

SONRAKİ HABER

Sokak hayvanlarının katliamını öngören yasaya karşı Haliç’te pankartlı protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa