15 Ağustos 2024 17:31

Sudan ABD ile diyalog için şartlarını açıkladı

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Sudan'ın ABD ile diyalog kurmasının şartı olarak Cidde Bildirgesi'nin uygulanması ve gözlemcilerin belirlenmesini öne sürdü.

Sudan bayrağı | Görsel: Wikimedia Commons

Paylaş

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Norveç’in Sudan Büyükelçisi Endre Stiansen'i ülkenin doğusunda yer alan Port Sudan'daki ofisinde kabul etti. Burhan, görüşmede, Sudan'ın ABD ile diyalog kurma konusunda istekli olduğunu fakat, Cidde Bildirgesi'nin uygulanması ve görüşme için gözlemcilerin belirlenmesi gibi konularda "kırmızı çizgileri" olduğunu söyledi. Stiansen ise ülkesinin "Sudan ve ABD hükümetlerinin görüşlerini birbirine yakınlaştırmada rol oynamak istediğini" aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 23 Temmuz'da, Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetlerini (HDK) ateşkes müzakereleri için 14 Ağustos'ta İsviçre'ye davet ettiğini bildirerek, Cidde müzakere sürecinin önemine ve devam ettirilmesi gerektiğini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın toplantısında, Cenevre'deki müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Patel, Sudan ordusunun Cenevre'deki müzakerelerde bulunma sorumluluğu olduğunu kaydederek bunu açıkça belirtmeye devam edeceklerini söyledi. Patel, "Cidde Bildirgesi, hem ordu hem de HDK, düşmanlıkların kalıcı olarak durdurulmasını sağlamak için genişletilmiş görüşmeler yapmayı taahhüt etmiştir. Her iki tarafı da bu taahhütlerini yerine getirmeye ve İsviçre'ye katılmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sudan hükümeti, yeni platforma gerek olmadığını, BAE'nin gözlemci olarak bu görüşmelere katılmama isteği gibi gerekçelerle Cenevre müzakerelerine itiraz etmişti. Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde geçen yıl varılan anlaşmalara bağlı kalınması gerektiğini ifade eden Sudan hükümeti, ABD'nin "isyancı milislerini (HDK) Cidde Bildirgesi'ni uygulamaya zorlama konusunda kararlı olmadığını" savunmuştu.

Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışmalar ile ilgili Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde taraflar arasında yürütülen görüşmeler sonucunda 11 Mayıs 2023'te "Cidde Bildirgesi" imzalanmıştı. ABD ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler yoluyla imza altına alınan bildirgede, Sudan ordusu ve HDK'nin sivillere zarar verecek herhangi bir saldırıdan uzak duracağı belirtilmişti. Sudan ordusu, HDK'nin, başkent Hartum'da sivil yerleşim yerleri ve kamu tesislerini boşaltmadığını, tekrarlayan ihlalleri gerekçe göstererek temmuzda Cidde'deki görüşmelerden çekilmişti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Giresun'da bir kadının dere yatağında ölü bulunmasına ilişkin 4 kişiye gözaltı

SONRAKİ HABER

Başarır: Özgür Özel ayağı kırıldığı için olağanüstü oturuma katılamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa