15 Ağustos 2024 21:47

Foça'da kayyum nöbeti: Demokratik haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz

Foça'da EMEP, DEM ve TİP'in çağrısıyla bir araya gelen demokrasi güçleri, kayyum yönetimlerini, TİP Milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmemesini ve anti demokratik uygulamaları protesto etti.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/EVRENSEL

Reklam

İzmir Foça'da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM), Emek Partisi (EMEP) ve Türkiye İşçi Partisinin (TİP) çağrısıyla bir araya gelen demokrasi güçleri başta Hakkari'ye atanan kayyum olmak üzere son dönemdeki hak ihlallerine karşı Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı'nda basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi. 

Eylemde "Kayyuma Hayır", "Can Atalay'a Özgürlük", "Belediyeler Halkındır" ve "AİHM ve Anayasa Mahkemesi Kararları Uygulansın" dövizleri  taşındı.

Türkiye'nin dört bir yanında yaşanan hukuksuzluğa, haksızlığa, irade ve hak gasbına karşı adalet arayışını haykırmak için bir araya gelen partiler adına basın açıklamasını Mevlüt Ülgen okurken, oturma eylemine katılan DEM İzmir Milletvekili İbrahim Akın da kısa bir konuşma yaptı.

“HERKES İÇİN ADALET İSTİYORUZ”

Son dönemde ülkede yaşanan hak ihlalleri için biraraya geldiklerini belirten Ülgen, "Foça'nın demokratik sesini hep birlikte büyütmek ve haykırmak için buradayız. Kayyım darbesi ile halk iradesinin gasbedilmesine, seçilmiş belediye başkanlarına saray yargısı üzerinden şantaj yapılmasına, muhalefet partilerinin kazandığı belediyelere mali ve idari baskı yapılmasına, haciz tehditlerine, aynı kararlılık ve sorumluluk ile karşı çıkıyoruz. İradesi gasbedilen Hakkari halkı için, anayasa ihlal edilerek cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, AİHM kararlarına rağmen hapiste tutulan Selahattin Demirtaş, Kobanê tutsakları, Osman Kavala ve Gezi tutsaklarına özgürlük istiyoruz. KHK ile işinden, öğrencisinden, kürsüsünden edilen KHK'lılar, işsiz bırakılan gençler, sendikalaştığı için işten atılan işçiler, sefalet ücretine mahkûm edilen emekliler ve emekçiler, mahsulü tarlada bırakılan, sermayenin olmayan vicdanına bırakılan çiftçiler, yaşam haklarına göz dikilen can dostlarımız sokak hayvanları için adalet istiyoruz" dedi.

“YAŞAM ALANLARIMIZ GASBEDİLİYOR”

Ormanlar, tarım alanları, su kaynakları, yaşam alanları, ekosistem ve iklim için adalet İnancı, kimliği yok sayılan, inançlar, halklar için adalet istediklerini ifade eden Ülgen, "Hakkari Belediyesine kayyum darbesi; muhalefet partilerinin kazandığı belediyelere yönelik mali ve  idari baskılar halkın demokratik iradesini yok saymaktır. Bu hepimize, halka yönelik tehdit ve gözdağıdır. Darbe sadece Hakkari halkının iradesine, değil, hepimize yapılmıştır. Seçimle oluşan demokratik iradeyi savunmak tüm demokratların, emekten, özgürlükten demokrasiden yana olanların bizlerin, hepimizin ortak sorumluğudur" diye konuştu.

"ADALET MÜCADELESİNE ÇAĞIRIYORUZ"

DEM İzmir Milletvekili İbrahim Akın, adalet talebinin sadece tek bir mağduriyet alanıyla ilgili olmadığını söyledi. Akın “Demokrasiden ve özgürlükten yana olan tüm güçleri, meşruiyetini yitirmiş bu AKP iktidarına karşı adalet mücadelesine davet ediyorum" çağrısında bulundu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam