16 Ağustos 2024 07:35

Patronlar 2023’e göre daha az vergi ödedi

Büyük servete rağmen doğru dürüst vergi ödemeyen patronlar, ‘vergilendirilecekleri söylentileri’ üzerine soluğu Saray’da aldı. “SGK prim desteği, KDV istisnası ve teşvikler sürsün” talebinde bulundu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İktidar, vergiyi işçi sınıfından aldı. Şirketlerin ödediği kurumlar vergisi Türkiye İstatistik Kurumu enflasyonunun dahi altında arttı. Buna göre şirketlerin ödediği kurumlar vergisi reel olarak azalırken, işçi ve emekçilerin ücret ve maaşından kesilen gelir vergisi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 124 arttı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2024 yılı temmuz ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 827.7 milyar lira, bütçe gelirleri 730.9 milyar lira ve bütçe açığı 96.8 milyar lira olarak gerçekleşti.

Ocak-temmuz dönemi vergi gelirleri tahsilatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86.4 oranında artarak 3 trilyon 825 milyar 106 milyon lira oldu.

Hazinenin topladığı gelir vergisi tutarı yılın ilk 7 ayında 739.7 milyar lira oldu. Şirketlerden alınan kurumlar vergisi tutarı ise aynı dönemde 480 milyar lira oldu. Buna göre şirketlerin ödediği doğrudan vergi, emekçilerin ödediği doğrudan vergiden yüzde 35 daha az oldu.

Dolaylı vergilerin payı da arttı. Hükümet yılın ilk 7 ayında 515.1 milyar lira KDV, 743.5 milyar lira ÖTV geliri elde etti. KDV gelirleri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 120 artarken, ÖTV geliri yüzde 82 artış gösterdi.

FAİZE 667 MİLYAR LİRA

Merkezi yönetim bütçe giderleri temmuz ayı itibarıyla 827 milyar 706 milyon lira olarak gerçekleşti. Faiz harcamaları 92 milyar 539 milyon lira, faiz hariç harcamalar ise 735 milyar 167 milyon lira olarak gerçekleşti.

İktidar hazineyi faize açtı. Yılın ilk 7 ayında faiz ödemeleri 667 milyar liraya ulaştı. Geçtiğimiz yılın tamamında ödenen faiz 674 milyar lira olmuştu.

Faiz dışı bütçe giderleri 735.2 milyar lira ve faiz dışı açık ise 4.2 milyar lira oldu.

Ocak-temmuz döneminde merkezi yönetim bütçe giderleri 5 trilyon 406.3 milyar lira, bütçe gelirleri 4 trilyon 562.3 milyar lira ve bütçe açığı 844 milyar lira oldu. Faiz dışı bütçe giderleri 4 trilyon 739.3 milyar lira ve faiz dışı açık ise 177 milyar lira olarak gerçekleşti.

TİSK TEŞVİK VE VERGİ İNDİRİMLERİ SÜRSÜN İSTİYOR

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), önceki gün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'la görüşüp, talep ve beklentilerini iletmişti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki görüşmede Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve bazı bakan yardımcıları da yer aldı.

TİSK'ten yapılan yazılı açıklamada TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, şunları kaydetti:

"Toplantımızda, finansman sorunları, girdi, ham madde, enerji ve işçilik başta olmak üzere artan üretim maliyetleri, kur politikası ve daralan talep gibi başlıca konularımızı değerlendirdik. Özellikle son dönemde artan finansman maliyetleri, ihracattaki kur baskısı ve artan uluslararası rekabet sebebiyle zorlanan işletmeler için SGK maliyetlerinin artırılması, teşviklerin geri çekilmesi gibi kamuoyunda dile getirilen uygulamaların hem işletmeler hem de çalışanlar açısından uygun olmayacağı yönündeki görüşlerimizi paylaştık. Sektörlerimizin önde gelen temsilcileri ile beraber iş dünyamızın görüş ve beklentilerini aktardığımız verimli bir toplantı gerçekleştirdik."

“BAŞTA 5 PUANLIK SGK PRİM DESTEĞİ OLMAK ÜZERE TEŞVİKLER DEVAM ETMELİ”

Açıklamada, TİSK heyetinin, toplantıda dile getirdiği gelecek döneme dair taleplere de yer verildi.

Buna göre orta vadeli programda açıklanan ve Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu eylem planında yer alan yeni nesil çalışma modellerinin geliştirilmesinin ve başlanan kapsamlı mevzuat çalışmasının hızlıca yasalaşmasının beklendiği belirtilen açıklamada, patrona sağlanan ve istihdamı destekleyen başta 5 puanlık SGK prim desteği olmak üzere teşviklerin devam etmesi istendi.

Ayrıca, “Mevcutta uygulanan KDV istisnasının devam etmesini istiyoruz” denildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Jandarma'da Arif Çetin emekli edildi, Emniyet Genel Müdürü değişti

SONRAKİ HABER

Antep'te halı fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa