16 Ağustos 2024 10:36
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ağustos 2024 01:06

Orman yangını | İzmir Karşıyaka'da 16 ev yandı, vatandaşlar geç müdahaleye isyan etti

İzmir Karşıyaka Yamanlar Dağı'nda dün akşam başlayan orman yangını Sancaklı Köyü'nden sonra Bayraklı Onur Mahallesi'ndeki evlere de ulaştı. Kent Aş şantiyesi ve bölgedeki sanayi sitesi yandı.

Fotoğraf: Berkan Çetin/AA

Paylaş

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Yamanlar Dağı'nda, 3 gün önce çıkan ve 21 saatte söndürülen yangının ardından dün akşam başlayan yeni orman yangını büyüyerek sürüyor. Yangın Sancaklı Köyü'nden sonra Bayraklı Onur Mahallesi'ndeki evlere de ulaştı. Kent Aş şantiyesi ve bölgedeki sanayi sitesi yandı.

 

 

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki yangın nedeniyle Yamanlar mevkisinde 87 ev ve 45 iş yeri boşaltıldı, 16 ev yandı. AFAD'dan alınan bilgiye göre, Karşıyaka ile Bayraklı bölgesinde devam eden yangına yönelik havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam ediyor.

Yamanlar mevkisinde, 87 ev ve 45 iş yerinin boşaltıldığı, 16 evin yandığı, dumandan etkilenenler dışında herhangi bir ciddi yaralanma olayı ve can kaybı yaşanmadığı öğrenildi. Yangının enerjisinin azaldığı ancak rüzgarın etkisiyle devam ettiği bildirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Karşıyaka ve Bayındır ilçelerinde 900 vatandaşın tahliye edildiğini bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının 3 kişinin piknik amaçlı yaktığı ateş nedeniyle çıktığını söyledi.

78 KİŞİ YANGINDAN ETKİLENDİ

Sağlık Bakanlığı, İzmir'deki orman yangınlarından 78 kişinin etkilendiğini, 29 kişinin ise tedavisinin devam ettiğini bildirdi.

İSTANBUL VE ANKARA'DAN DESTEK

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin itfaiyelerinin İzmir'deki yangına müdahale etmek için yola çıktığını duyurdu.

"MÜDAHALE EDEMEDİLER"

Onur Mahallesi'nde evleri kullanılamaz hale gelen yurttaşlar geç kalınan müdahaleye isyan etti.

Yangında evini kaybeden Kerem Acer yangına müdahale edilmediğini belirterek şunları söyledi: 

"Şimdi ne diyeyim, kül oldu gitti ne devlet var ne bir şey var, müdahale yapamadılar hiç bir şey yapamadılar. İtfaiyeyi aradık geç geldi. İki gündür karşı taraf yanıyor, bir müdahale yok. Üçüncü gün yangın çoğalınca 2 itfaiye gönderdiler. Helikopter o da yok."

"HER ŞEYİM YANDI"

Mahalle sakini Elmas Ati ise "Ormandan geldi yangın. Oğlum çıkın ev yanıyor diye bağırdı. Kendimizi dışarı attık, hiçbir şey çıkaramadık. Oğlumun ve benim evim yandı. Bir iğne çıkaramadık. 4 bekarım var onların çeyizini hep yapmıştım, tüm eşyaları hazırladım bir iğne çıkaramadım. Perişan olduk. 20 seneden fazladır burada oturuyoruz. Devletten bir şey istiyorum biz dışarda kaldık. Kocam yaşlı, emeklisi yok" dedi.

APARTMANIN ÇATISI ALEV ALDI

 

 

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Yamanlar Dağı’nda başlayan orman yangını Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki TOKİ konutlarına sıçradı, bir apartmanın çatısı alev aldı.

Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı Karatepe mevkisindeki ormanda, dün saat 21.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Dumanları fark eden çevredekiler, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbarla bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 15 arazöz, 5 su ikmal aracı, 2 dozer ve 3 yer ekibi sevk edildi. Gece olması nedeniyle havadan müdahale yapılamadı. Saat 07.00 sıralarında günün ilk ışıklarıyla havadan müdahale de başladı. Söndürme çalışmaları havadan ve karadan sürdü. Ancak akşam saatlerinde havadan müdahale yeniden kesildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI: 78 KİŞİ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanlığı, İzmir'deki orman yangınlarından 78 kişinin etkilendiğini, 29 kişinin ise tedavisinin devam ettiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İzmir'de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." ifadelerine yer verildi.

EMEK PARTİSİ GENEL BAŞKANI ASLAN: İKTİDAR YANGINI SEYRETMEKTEN ÖTEYE GEÇEMİYOR

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, EMEP İzmir İl Başkanı Elif Çuhadar ve beraberlerindeki heyet, yangın bölgesinde yurttaşlarla görüştü. Bir açıklamada bulunan Seyit Aslan, AKP iktidarının 24 saati aşan yangını izlemekle yetindiğini ifade etti.

KARŞIYAKA BELEDİYESİNDEN ÇAĞRI

Karşıyaka Belediyesi sosyal medya üzerinden destek çağrısında bulundu: "Yangına müdahale için kullanıma hazır durumda su tankeri ve iş makinesi olan tüm firmaları mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz."

GÜN İÇİNDE NELER YAŞANDI?

Yamanlar Dağı'ndaki yangın, Karşıyaka Belediyesi Örnekköy Şantiyesi'ne kadar dayandı. Yangın yerleşim yerlerine de ulaştı.

Yangını söndürme çalışmaları sürerken, Karşıyaka'nın üzeri dumanla kaplandı ve yoğun bir şekilde kül yağıyor.

Yangında ormanlık alanda yapılmış olan lüks konutlardan bazılarının ve bir kulübenin yandığı belirtiliyor.

Karşıyaka Belediyesi çalışanlarından aldığımız bilgiye göre bölgede bulunan elektrik direklerinin de yanması sonucu Karşıyaka'nın önemli bir bölümünde elektrikler kesik.

YANGIN YERLEŞİM YERLERİNE SIÇRADI

Yamanlar Dağı'nda başlayan yangın geniş bir alan etkileyerek devam ediyor. Sancaklı Köyünde evlere sıçrayan yangın, Bayraklı Onur Mahallesi'ndeki evlere de ulaştı.

Karşıyaka Belediyesi'nin Örnekköy'deki Personel Aş. Şantiyesi boşaltılırken, Kent Aş şantiyesinin etrafını alevler sardı. Aynı bölgedeki sanayi sitesi de yandı.

Evka-5, Doğançay, Körfezevleri yangından etkilenen bölgeler arasında.

Yamanlar Dağı'nda 13 Ağustos'ta da orman yangını çıkmış, alevler 21,5 saatte söndürülmüştü.

KURYELER DAYANIŞMA AĞI KURDU

Kuryeler kendi aralarında kurdukları dayanışma ağı ile yangın yerlerine ve çalışma ekiplerine su ve ayran taşıdı.

HAYVAN BARINAKLARI BOŞALTILDI

Yangın nedeniyle Karşıyaka Belediyesi Celal Üner Hayvan Barınağı tahliye edildi. Vatandaşlar, kucaklarına aldıkları hayvanları yangından uzak bir alana taşıdı.

Yaşam hakkı savunucusu Melodi Zengin, 600'e yakın hayvanın tahliye edildiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Yaklaşık bir buçuk iki saat önce buraya geldik. İlk başta Doğançay Barınağına gidecektik ama oradaki köpeklerin tahliye edildiği söylendi belediye ekipleri tarafından. Ama burası çok yüksek kapasiteli bir barınak 600 tane köpek olduğu söyleniyor ve içeride koyunlar, eşekler ve tavuklar var. Hepsini elimizden geldiğince kurtarmaya çalışıyoruz halkla birlikte. Yani şu an büyük oranda boşaltılmış durumda aynı zamanda kuşlarda var çok fazla ölü kuş da var onlarıda kurtarmaya çalışıyoruz. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz."

"EVLERİ ZARAR GÖRENLERE DESTEK OLACAĞIZ"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, dün akşam Karşıyaka Yamanlar Dağı Kartepe mevkiinde başlayarak büyüyen ve söndürme çalışmaları hızla devam eden orman yangınına ilişkin durum değerlendirmesinde bulundu. Başkan Dr. Cemil Tugay, "Çok geniş bir alanda yay şeklinde birçok alanda yangın var. Bir anda rüzgarın etkisiyle yangın sıçradı. Valilik yetkilileri rüzgar nedeniyle havadan müdahalelerin yeterli yapılamadığını belirtti" diye konuştu.

Tugay, "Evleri zarar görenler için barınma ve yiyecek desteğinin ardından evlerinin onarımı için de destek vereceğiz. Yurttaşlarımıza kalacak yer ayarladık, onları açıkta bırakmayacağız" şeklinde konuştu.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail'in Gazze'ye gece düzenlediği saldırılarda en az 8 Filistinli öldü

SONRAKİ HABER

Sokak röportajı nedeniyle tutuklanan Dilruba hakkında iddianame hazırlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa