16 Ağustos 2024 12:03

AKP'den Can Atalay açıklaması: Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yok

TBMM'de yapılacak Can Atalay oturumu öncesi konuşan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, AYM'yi hedef aldı, "Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yok" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM'de yapılacak Can Atalay oturumu öncesi Anayasa Mahkemesi'ni hedef alan açıklamalarda bulundu. Güler, "Gerekçesiyle, etkisiyle, sonuçları itibariyle ortada bir karar yok. Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yoktur." ifadelerini kullandı.

Güler'in açıklamaları şöyle:

"İki karar vermiş bulunuyor. İptal davası açanlar CHP Özgür Özel ve diğer vekillerin imzasıyla verilen dilekçe. Bazı kafa karışıklığı var. Talep konusu nedir? İptal davasını açanlar iptal davasının konusunu nasıl ifade etmişler. Can Atalay'ın vekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olmasının tespiti ile yürürlüğün durdurulması talebinde bulunulmuştur. Bu bir talep. AYM değerlendirmesini yapmış. Oy çokluğuyla  AYM, 'Ben bu konuda yeniden bir karar vermiyorum' diyor. Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yok.

Geçmişte buna yönelik kararlar var, benzerdir, TBMM'de okunsun diye ileri sürdüler. AYM'nin aynı içerikli kararlarında karar verilmesine yer olmadığına dair hükmü ile geçmiş olaylarla ilgili bir sonuç yoktur. Bu şekliyle kararlar verildi. Bu ne ifade ediyor? Bu karar AYM'nin kendisinden buna benzer kararları ile kendi içtihatını yok saymış hem de Anayasa'nın 85. maddesine aykırı işlem tesis etmiştir. Bu açıkça Anayasa'nın 85.  maddesine ve kendi içtihatlarına aykırıdır. AYM'nin muhalefet şerhi düşen üyeleri de bunu ifade ediyor.

Ortada mahkumiyet hükmü var. Bu hüküm kaldırılmadan AYM'nin hükmüyle hiçbir işlem tesis edemezsiniz. Dolayısıyla kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, hukuk kuralları içerisinde yapılması için biz toplantı yeter sayısı oluşursa olağanüstü toplantıya gireceğiz ve bunları söyleyeceğiz.

Mahkumiyet hükmü 84. madde kapsamından 'TBMM'ye bildirilir' deniliyor. Parlamentonun oylamasına sunulmadığı için eylemli içtüzük ihlali gibi dolambaçlı yoldan tesis etmek mümkün değil. Keşke kendisi, geçmiş içtihatlarına doğrudan 'yetkili ve görevli değilim' diyerek reddetseydi."

Gürer açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gürer, "Anayasa'nın 84. ve 85. maddelerinde değişiklik yapılacak mı" sorusuna, "Kapsamlı Anayasa değişikliği konusunda görüş alışverişi yapıldı. Her bir maddesine vesayet ruhunun çöktüğü bir anayasa. Bütüncül olarak ele alınması, işbirliği ve hoşgörü çerçevesinde bir anlayışın yeni Anayasa'da olması gerekiyor" yanıtını verdi.

TİP: BUNUN ADI SİYASET DEĞİL DARBE

TİP Parti Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Sözcü TV yayınında Güler'e yanıt verdi, "İşinize geldiğinde AYM'nin kararlarını tanıyıp işinize geldiğinde tanımazsanız bunun adı siyaset değil darbe olur" dedi. 

AYM'NİN KARARI: KARARIN TBMM'DE OKUNMASI FİİLİ BİR DURUM OLUŞTURDU

AYM'nin, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine yapılan itirazlarla ilgili 22 Şubat'ta aldığı iki kararı 1 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlandı. AYM 4’e karşı 10 oyla, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamamasının hukuki değerden yoksun olduğuna; Yargıtay kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla, Atalay’ın milletvekilliğinin düşmüş sayılamayacağına hükmetmişti.

AYM İki başvuruda da işlemin yürürlüğünün durdurulması talebine dair karar verilmesine yer olmadığına oybirliğiyle karar verildi. Can Atalay'ın vekilliğinin iptali için ise karar verilmesine yer olmadığına oy çokluğuyla hükmedildi. AYM üyeleri Kadir Özkaya, İrfan Fidan, Muhterem İnce ve Yılmaz Açil karşı oy kullandı. Yargıtay kararının Can Atalay ile ilgili kararının TBMM'de okunmasının fiili bir durum oluşturduğu belirtilen bölümde, şu ifadelere yer verildi:

"TBMM Genel Kurulu'nda okunan metinde yer alan Dairenin 3/1/2024 tarihli ve 2024/1 Değişik İş sayılı kararı da Anayasa Mahkemesi'nin anılan bireysel başvuru kararına uyulmasına yer olmadığına ilişkin Türk hukukunda verilmesi mümkün olmayan, Anayasa'nın tamamen dışında kalan ve hukuki dayanağı bulunmayan bir karardır. Dolayısıyla Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay ile ilgili kesin bir mahkumiyet içermediği açık olan kararlara yer verilen Daire yazısının TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesine yönelik işlem tesis edilmiş ve böylece fiili (de facto) bir durum oluşturulmuştur.

TBMM Genel Kurulu'nda iptal talebine konu edilen Daire yazısının okunması suretiyle oluşturulan bu fiili durumun Anayasa'nın 84. maddesinin ikinci fıkrasının kapsamına giren bir yasama işlemi olarak değerlendirilmesine imkân bulunmamaktadır. Sonuç olarak Anayasa Mahkemesi'nin 25/10/2023 tarihinde verdiği 2023/53898 başvuru numaralı karar sonrasında Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkında kesin hükmün varlığından söz edilmesi hukuken mümkün olmadığından TBMM Genel Kurulu'nun 30/1/2024 tarihli 54. Birleşiminde Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 3/1/2024 tarihli ve E.2023/12611 sayılı yazısının Başkanlıkça okunmak suretiyle Genel Kurula bildirilmesi işlemi ile oluşan fiili durum hakkında Anayasa Mahkemesince karar verilmesi mümkün değildir."

Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen AYM'nin kararına dair açıklamasında "AYM, Yargıtay kararının hukuki değerinin olmadığını vurgulamış oldu. AYM kararları kesindir, bağlayıcıdır. Herhangi bir başka başvuruya gerek kalmaksızın kararın gereğinin yerine getirilmesi gerekiyor" demişti.

TBMM Genel Kurulu, AYM'nin "milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde" kararı verdiği Can Atalay için bugün saat 14.00'da olağanüstü toplanacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hatay’da zeytinlikleri için nöbet tutan Çiğdem Arslan:Hem evimiz hem geçimimiz yok edildi

SONRAKİ HABER

Yıkıntılar Arasında sergisi  23 Ağustos’ta açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa