16 Ağustos 2024 10:53

Van'da artan maliyetler nedeniyle 400 esnaf kepenk indirdi

Van Lokantacılar Fırıncılar Odası Başkanı Sabri Işık, bir yıl içinde odalarına bağlı 400 esnafın artan maliyetler sebebiyle kepenk kapattığını söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Bazid EVREN

Kahvaltısıyla meşhur Van'da, son bir yılda yeme içme sektöründe faaliyet yürüten 400 esnaf kepenk indirdi. Van Lokantacılar ve Fırıncılar Odası Başkanı Sabri Işık, esnafın artan maliyetler nedeniyle kepenk kapattığını söyledi.

Işık, "Odamıza bağlı 13 meslek grubu var. Geçen bir yılda 400 esnafımız terki ticaret yapmıştır. Bunun nedeni ise her geçen gün artan maliyetler ve giderlerdir. Esnaf artık geçinemedikleri için mecburen kepenk indiriyor" dedi.

Van'ın gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH) Türkiye'de 3'üncü sırada yer aldığını ancak en büyük 20'inci büyükşehir olduğunu belirten Işık, "Elimizde altın bileziğimiz var ama bu altın bir türlü işlenmiyor. Bu nedenle esnafımız her geçen gün zor durumda kalıyor. Yanı başımızda komşu ülkeler İran ve Irak var. Van esnafının bir nebze ayakta kalmasının nedeni gelen turistlerdir" ifadelerini kullandı.

"BİR DÜRÜM BİLE LÜKS OLMUŞ"

Kentin adeta kaderine terk edildiğini dile getiren Işık, "Van tarihiyle, doğa güzelliğiyle çok önemli bir kent ancak yatırım yapılmıyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, ocak-haziran dönemi 'Karşılıksız işlemi yapılan çek sayılarının illere ve bölgelere göre dağılımı' verilerini paylaştı. Verilere göre Van 942 karşılıksız çek ile birinci sırada yer aldı. Bu durum bile esnafın nasıl sıkıntıda olduğunu gösteriyor. Ortada canlı bir para olmadığı için tüm işler çek ve senetle oluyor" diye konuştu.

Durumun daha da ağırlaşabileceği uyarısında bulunan Işık, "Eskiden bir lokantaya giderken asla eşimiz dostumuz olmadan gitmezdik. Ama şimdi insanlar bir dürüm yemeye korkuyorlar. Bir dürüm bile insanlar için lüks olmuş. Bu haliyle esnafın kazanması mümkün değil" diye konuştu.

"TURİST SAYISI DÜŞTÜ"

Kente gelen turist sayısında da düşüş yaşandığını kaydeden Işık, "Turistlerden dolayı biraz iş yapabiliyor, evimize bir ekmek götürebiliyoruz. Turist sayısı bu yıl özellikle düştü. Sınır kapısının üç girişi var, ama tek bir giriş çalışıyor. Söz konusu Van olunca turistlere böyle zorluk çıkarılıyor. Geçen yıllarda neredeyse kentin tamamı turist doluyken bu yıl neredeyse kimse gelmiyor. Bu politikanın değişmesi ve sınır kapısına özen gösterilmesi gerekiyor. Bu yapılmazsa günbegün insanlar kepenk kapatmaya devam eder" dedi.

"ESNAF OLARAK ZOR DURUMDAYIZ"

Kentte 30 yıldır lokantacılık yapan Hüseyin Akdağ ise şunları söyledi: "Ben bu işe başladığımda müthiş bir kazanç vardı. O zamanlar ekonomi iyi gidiyordu. Şimdi neredeyse her gün gözümüzü zamlarla açıyoruz. Dün aldığımızı bugün aynı fiyata yerine koyamıyoruz. Ekonominin bozulmasının nedeni yanlış yönetimlerden kaynaklıdır. Önceden biz iş yerimize sabah geldiğimizde 200 tane kebap satacağımızı söylüyorduk. Şimdi 100 kebap satabilecek miyiz derdindeyiz. Bizler artık esnaf olarak gerçekten de çok zor durumdayız."

"GEÇİNEMEDİKLERİ İÇİN…"

Maliyetlerin artması nedeniyle kendilerinin de zam yapmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Akdağ, "Sattığımız yemeğe zam yapmak zorundayız ki bizi kurtarabilsin. 1 kilogram etin fiyatı 600 TL. Etin bu kadar pahalıyken kebabın porsiyonunu 250 TL'den aşağı satamayız. Kepenk indiren esnafımız geçimini sağlayamıyordu" diye konuştu.

"EKONOMİ BARIŞI SAĞLAYARAK DÜZELİR"

Akdağ, son olarak şunları ifade etti: "Kemer sıkma politikasından bahsediyorlar. Bu politika sadece halk için mi geçerli? Halk burada açken açıktayken kendileri en ufak bir etkinliğe milyonluk araçlarla gidiyorlar. Bu kemer sıkmayı kendilerine neden uygulamıyorlar? Maddem bir sorun sıkıntı var, neden kendileri bunları çözmek yerine daha kötüye götürüyorlar? Ekonomi halkına güven vererek, barışı sağlayarak, insanlar arasında ötekileştirmeyi bitirerek çözülür. Savaş ve ekonomi birbirine bağlıdır. Savaş olursa kriz olur, demek ki savaş var ve bizler bu krize maruz kalıyoruz. Ekonomimizin düzelmesini istiyorsak çare savaşın durmasıdır. Ancak böyle bir rahat nefes alırız." (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yıkıntılar Arasında sergisi  23 Ağustos’ta açılıyor

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,31'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa