16 Ağustos 2024 12:25

Üniversitelere AKP’liler rektör olarak atandı

Öğrenci ve akademisyenlerin itirazlarına rağmen 13 üniversiteye yine tepeden rektör atandı. Cumhurbaşkanının atadığı rektörlerin ortak özelliği AKP’nin yanında, öğrencilerin karşısında olmaları.  

Fotoğraf: Eda Aktaş/EVRENSEL

Paylaş

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etmesine rağmen AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üniversitelere rektör atamaya devam ediyor.  Erdoğan’ın 13 üniversiteye atadığı rektörler Resmi Gazete’de yayımlandı. ODTÜ, İTÜ, Ankara ve Dicle Üniversitesi’nin aralarında yer aldığı birçok üniversiteye atanan rektörlerin ortak özelliği ise AKP’li olmaları.

ÖĞRENCİLER: HEP KARŞIMIZDA OLDU

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’ye atanan Ahmet Yozgatlıgil, 2021’de ODTÜ’de 40 dönümlük kavaklık alanda yapılmak istenen doğa katliamına karşı direnen ODTÜ öğrencilerinin karşısına polislerle dikilen o dönemin rektör yardımcısı ve rektör danışmanıydı. Ayrıca üniversitedeki Onur Yürüyüşü’nün de yasaklanmasının mimarları arasındaydı. Son olarak Sanayi ve Teknoloji Bakan yardımcısı olan Yozgatlıgil, AKP’li eski bakan Taner Yıldız’ın da yeğeni. Yogaztlıgil, rektör atandıktan sonra X hesabını kapatsa da rektör yardımcılığı döneminde öğrencilerin karşısında olduğu icraatları ODTÜ öğrencileri tarafından ortaya dökülmeye devam ediyor. Öğrenciler, Yozgatlıgil’in rektör atanmasını ‘yeni kayyum rektör’ ve öğrenci düşmanı olarak niteliyor.   

ABLASI VEKİLLİĞİ, KARDEŞİ REKTÖRLÜĞÜ KAPTI

Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Kamuran Eronat, AKP’li eski vekil Oya Eronat’ın kardeşi. Oya Eronat, Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle’nin YSK tarafından vekilliğinin düşürülmesiyle adeta vekilliğe çökmüştü. AKP’li Oya Eronat, 6 Şubat depremlerinde yardım isteyenlereprovokatörsünüz’ demişti.  Son dönem vekil olamayan Eronat’ın kardeşi rektör oldu.

İTÜ’YE DIŞARIDAN REKTÖR

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Hasan Mandal ise TÜBİTAK başkanlığını yürütüyordu. Mandal’ın İTÜ’ye rektör olarak atanmasına yönelik eleştirilerden biri, 271 yıllık üniversiteye İTÜ’lü olmayan bir akademisyenin atanmış olması. Ankara Üniversitesi Rektörlüğünü yürüten AKP’li eski vekil Necdet Ünüvar ise aynı üniversiteye yeniden rektör olarak atandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,31'e yükseldi

SONRAKİ HABER

Köprü ve otoyollara bir gecede yapılan yüzde 40 zam meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa