16 Ağustos 2024 13:07

EMEP: 20 yıldır kenti yönetip tek çivi çakmayanlar 10 yıl daha istiyorlar

EMEP Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz Belediye Başkanının '"Yenilenme süreci 10 yıl olacak" sözlerini hatırlatarak " 20 yıldır kenti yönetip tek çivi çakmayanlar 10 yıl daha istiyorlar" dedi.

EMEP Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

EMEP Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz 17 Ağustos Gölcük depreminin yıl dönümünde açıklama yaptı.

Kocaeli’nin AKP'nin yerel ve genel iktidarının yaratmış olduğu sorunların, hayati bir boyuta vardığını belirterek; “Her geçen gün sorunlarımızın ağırlaşmasına rağmen AKP'li yöneticiler sadece hamasetle göz boyamaya çalışmaktadırlar. Bunların başında da deprem gerçeğimiz gelmektedir. Geçtiğimiz günlerde AKP'nin 108'inci İl Danışma Meclisi toplantısında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın her zaman yaptığı gibi, yapmadıklarını değil de halkın duymak istediklerini yapılmış gibi anlatarak yine gerçeklerden uzak beyanlarda bulunmuştur” dedi.

“HANGİ HAZIRLIKLARI YAPITINIZ DA DEPREME EN HAZIR İL DURUMUNA GELDİK?​”

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın 25 yıl önce on binlerce yurttaşın yaşamına mal olan deprem gerçeğini yeni öğrenmiş gibi, depremle ilgili hazırlıklarını "Şehrimizin depreme hazırlıyoruz. Şu anda depreme en hazırlıklı il halindeyiz. Tüm binalarımızı depremle ilgili taradık. Kentin neresinde hangi hazırlık yapılması gerektiğini tek tek ortaya koyduk" sözleriyle ifade ettiğini hatırlatan Şahbaz; “Hangi hazırlıkları yapıtınız da depreme en hazır il durumuna geldik?​” sorusunu sordu.

31 Mart Yerel seçimlerinde hemen önce basına vermiş olduğu açıklamada "Yenilenme süreci 10 yıl olacak" diyen Büyükşehir Büyükakın’ın Kocaeli’nin depreme en hazır il olduğunu söyleyerek gerçekleri halktan gizlediğini ifade eden Şahbaz; “Aynı yaklaşımı katıldığı bir TV programında tekrarlayan Büyükakın, 10 yılda üretecekleri konutları vatandaşa tanesi 3 milyon TL'den satacaklarını ifade ederek rantçı yüzünü deprem gibi bir konuda bile sergilemekten geri durmamaktadır. Sorumsuzca bizleri 10 yıl daha riskli yapılarda yaşamaya mahkûm edenler sanki kendileri değilmiş gibi, yoksulluktan beli bükülen emekçilerle adeta dalga geçmektedir. Bu durum ise olası depremlerle yeni katliamların yaşanmasından başka bir anlama gelmemektedir. 20 yıldır kenti yönetip de depremle ilgili tek çivinin çakılmadığını Kocaeli kamuoyu yakından bilmektedirler” dedi.

“YURTTAŞLAR, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN DEPREME KARŞI YAPTIĞI HAZIRLIKLARI PAYLAŞMASINI BEKLEMEKTEDİR”

“Sadece binaların envanterini -ki o da tartışmalı- çıkarmak depreme hazırlanmak için yeterli mi oluyor?​” diye soran Şahbaz şöyle devam etti; “Büyükakın bir açıklamasında, 1999 öncesi yapılan binaların yaşı, kat sayısı ve ruhsat durumu için uzaktan bir tarama yaptıklarını, karotörneği dahi almadıklarını ifade etmişti. Depreme hazırlık demek, yurttaşların başta can ve mal güvenliği olmak üzere olası bir depremin yaratacağı kayıpları en aza indirmek iken, binaların bilimsellikten uzak, uzaktan tasnifini yaparak mı depreme hazırlanıyoruz. Ayrıca 2007 yılına kadar yapılan 250 bin binanın büyük risk taşıması gerçeği ortadayken ne yaptınız sorusunu bir kez daha soruyoruz. Kendi ifadeleri de göstermektedir ki bırakın depreme hazırlık yapmayı, toplanma alanlarını ranta açmak dâhil olmak üzere, deprem konusunda adım atmamak mı hazırlık anlamına gelmektedir. Olası bir İstanbul depreminin yıkıcı sonuçları beklenirken yurttaşlar, Büyükşehir Belediyesinin yaptığı hazırlıkları kent kamuoyuyla paylaşmasını beklemektedir. Aksi bir durum ‘lafla peynir gemisini yürütmek’ olacaktır.”

“İKTİDAR DEPREMİ RANTA ÇEVİRMEKTE MAHARETLİ”

Ülkenin deprem gibi acı bir doğa olayını bile ranta çevirmekte pek becerikli tek adam iktidarı tarafından yönetildiğine işaret eden Şahbaz; “2011 yılında Van Depremi sonrasında deprem vergileri ile ilgili sorulan bir soruya dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplanan deprem vergilerinin duble yollara gittiğini ifade etmişti. Çünkü AKP için önceliğin yurttaşların can ve mal güvenliği değil de rant olduğu için deprem vergilerinin duble yol yapımına aktarılmasında bir beis yoktur. Aynı şahıs günümüzün de Hazine ve Maliye Bakanı olarak oluşturduğu ekonomik programla emekçileri açlığa ve yoksulluğa mahkûm etmeye devam etmektedir” dedi.

“HALKIMIZI YAŞAM HAKKINA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

25. yılınıın yaşandığı bir depremin ardından hala yapılmayan hazırlıkları konuşuyor olmanın bu ülkeyi de bu kenti de yönetenlerin ayıbından daha çok halk düşmanı yüzlerini gösterdiğini vurgulayan Şahbaz; “Genel de Marmara Bölgesi özelde Kocaeli 1999 yılında yaşanan depremi unutmadı. Enkazın altında sadece canlarımızın kalmadığını, günlerce ortalıkta görülmeyen, hiçbir hazırlık yapmayan devletin de enkaz altında kaldığını acı tecrübelerimizle biliyoruz.

Depremde yaşanan acıların bir kez daha yaşanmaması için yetkililerin ivedilikle önlem alması ve kentimizi depreme hazırlanması gerçeği orta yerde dururken Büyükşehir Belediye başkanının gerçeklikten uzak beyanları sadece zaman kaybıdır. Büyükşehir Belediyesi ve onun sayın başkanı 1999 depreminin yıl dönümü olan 17 Ağustos'ta çıkın ve bu kentte depremle ilgili hangi hazırlıkları yaptığınızı kent kamuoyuna açıklayın. Unutmayalım deprem öldürmez, rant ve sömürüyü başta insanlar olmak üzere tüm canlıların yaşamlarına tercih eden kapitalizm ve onların yönetimleri öldürür. Halkımızı yaşam hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DSÖ’den "M çiçeği virüsüne karşı birlikte hareket etme" çağrısı

SONRAKİ HABER

İşçi direnişleri mecliste: Mevzi, mücadeleler birleşmek zorunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa