16 Ağustos 2024 13:11

İskender Bayhan: Can Atalay, Erdoğan'ın, Beştepe'nin rehini durumundadır

"AYM kararı Mecliste okunmalıdır. Hatay halkının iradesine konulan ipotek kaldırılmalıdır. Can Atalay bir an önce tahliye edilmeli ve yemin edip görevine başlamalıdır."

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Can Atalay için toplanacak Genel Kurul öncesinde basınla bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu. 

Can Atalay'ın "Erdoğan'ın, Beştepe'nin rehini" durumunda olduğunu söyleyen Bayhan, "AYM kararı Mecliste okunmalıdır. Hatay halkının iradesine konulan ipotek kaldırılmalıdır. Can Atalay bir an önce tahliye edilmeli ve yemin edip görevine başlamalıdır" dedi.

"VESAYETİ BİTİRECEĞİZ DİYENLER ŞİMDİLERDE NE YAPIYOR?"

Bayhan, “Bu düzenin savunucularının, hükümet ve devlet yöneticilerinin işçilere, emekçilere, gençlere demokrasi adına vadettiği en ileri iki temel hak vardır. Birincisi, genel oy aracılığıyla seçme ve seçilme hakkıdır; yani temsili yönetimdir. İkincisi ise hukuk karşısında biçimsel de olsa herkesin eşit sayılmasıdır. Can Atalay’ın milletvekili seçilmesi karşısında aldığı tutumla, tek adam yönetimi ve Cumhur İttifakı, bu haklar karşısında nasıl faşizan bir tutum içerisinde olduğunu göstermiştir. İkisini de ayakları altına almıştır. Dün ‘Seçilmişler ve yargı üzerindeki vesayeti bitireceğiz’ diyenler, şimdilerde ne yapıyor” diye konuştu. 

Sermayenin tek adam düzeninin, genel oy ve seçme-seçilme hakkını hiçe sayarak ihlal ettiğini söyleyen Bayhan, "Bunu, kendi anayasalarının en güdük ve biçimsel eşitlik hükümlerini ayaklar altına alarak yapıyorlar. Kayyumlar bunun en açık göstergesidir. Politik faaliyetleri nedeniyle cezaevlerinde rehin tutulan seçilmiş siyasetçiler de bunun bir göstergesidir" dedi.

"CAN ATALAY İÇERİDE TUTULAMAZ"

Bayhan, "Can Atalay, Gezi mücadelesi karşısında halkın demokratik tepkisinden korkan ve bu korkusunu halka baskı yaparak, halkı sindirerek üzerinden atmaya çalışan Erdoğan’ın, Beştepe’nin rehini durumundadır. Bu durumu biz değil, kendi en üst yargı kurumları olan Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı söylüyor. 13. Ağır Ceza Mahkemesine 'Can Atalay’ı bırakın' diyor. AYM kararının en çarpıcı yanı ise, Meclisin bir kararının, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana ilk kez yok hükmünde olduğunu ilan etmesidir. Can Atalay içerde tutulamaz, milletvekilidir ve hakları ihlal edilmiştir" ifadelerini kullandı. 

MEHMET UÇUM'A: "SARAYIN HUKUKÇU CÜBBESİ GİYMİŞ RASPUTİN’İ"

Bayhan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bütün bunlara rağmen Atalay hâlâ cezaevinde tutuluyor. Erdoğan ve Bahçeli’nin rehini durumundadır. Beştepe’nin Rasputin’i, sarayın hukukçu cübbesi giymiş Rasputin’i Mehmet Uçum’un, AKP Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş’ın ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un söyledikleri bunun en açık ispatıdır. Kendi yüksek yargı organları olan AYM ayaklar altındadır. Sermayenin ve kendilerinin en yüksek temsili yasama organı olan TBMM’nin itibarı, kendi ayakları altındadır. Bütün işçi ve emekçiler bu gerçeği görmek zorundadır.” 

"NUMAN KURTULMUŞ’UN 'DEMOKRATİK' ANAYASASINA KİM İNANIR?"

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un tutumunu da eleştiren Bayhan, “Sivil, demokratik ve özgürlükçü bir anayasa için inisiyatif aldım, diyor…Bu meclis, bugüne kadar seçilmiş meclisler arasında temsil düzeyi en yüksek meclistir, diyor… Burjuva muhalefeti uzlaşmaya çağırıyor. Bizimle görüşüyor, Can Atalay’ın partisiyle görüşüyor. Umutluyum, söylevleri veriyor… Ama ortada açık ve somut 3 AYM kararı varken bile Hatay halkının seçilmiş bir temsilcisinin haklarının arkasında durmuyor. Sana kim inanır” ifadelerinde bulundu.

"TOPYEKÛN SÖMÜRÜ VE BASKI POLİTİKALARI…"

Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi ile kendi çalışma ve yaşam koşulları arasında bir bağ yokmuş gibi düşünen emekçilere de seslenen Bayhan, “Bu ülkenin milyonlarca işçi ve emekçisinin bir gerçeği görmesini istiyoruz… Ucuz emek sömürüsü, iş cinayetleri, kadın cinayetleri Sokak hayvanlarının katledilmesi… Bunları yapanlar aynı güçlerdir… Bütün bunları yapanlarla Can Atalay’ın milletvekilliğini tanımayanlar, Hatay halkının iradesini yok sayanlar, kayyumcular, Filistin halkı için sahte gözyaşı dökenler… Siyonist İsrail’le milyarlarca dolarlık ticaret yapanlar… Türkiye ve İsrail burjuvazisinin işbirlikçiliği büyüdükçe Filistin topraklarının küçüldüğü tarihi yapanlar ve yazanlar, bunlar aynı güçlerdir” dedi. 

Bayhan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Orta Vadeli Program ile işçi sınıfının emeğini ucuza sömürüp, küçük üreticiyi, köylüyü perişan edenler… Fabrika ve işyerlerinde yine anayasal bir hak olan sendikal hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesine bile isteye göz yumanlar… İşçi sağlığı ve güvenliğini maliyet olarak gören kapitalistleri denetlemeyerek onlara cesaret verenler… Ama yerli yabancı tekellere, büyük sermayeye hizmette kusur etmeyenler, fabrika ve işyerlerini kapitalistlerin kendi keyfi kurallarını işlettiği çiftliği haline getirenler, bütün ülke kaynaklarını onlara peşkeş çekenler aynı güçlerdir.” 

EMEP Milletvekili İskender Bayhan, tek adam iktidarının ve Cumhur İttifakının planlarının işaret ettiği gerçeği ise şu şekilde vurguladı:

“Sermayenin ve yerli-yabancı tekellerin çıkarları için uygulanan çok yönlü ve topyekûn sömürü ve baskı politikaları yoğunlaşarak devam edecek. ‘Demokrasi bizim için amaç değil araçtır’ diyen Erdoğan’ın artık düzen içi-burjuva demokratik uygulamalarla bile bir bağı kalmamıştır. Yargının bağımsızlığı ve mahkemelerin biçimsel adaleti artık saray iktidarının, başta yandaşlar olmak üzere sermayenin çıkarları ve Beştepe’nin Rasputin’i Mehmet Uçum’un ilmi ve hukuk ufku tarafından belirlenmektedir.”

"HATAY HALKININ İRADESİNE SAHİP ÇIKMAK İÇİN BURADAYIZ"

Sözlerine "sarayın emrindeki iktidar ve ittifak grubunun kurşun askerlerinden oluşan milletvekillerinden bir şey bekledikleri için Mecliste olmadıklarını" söyleyerek devam eden Bayhan, şunları kaydetti:

"Duvarında ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ yazan Meclisin gerçekte kimlere hizmet ettiğinin bir kez daha görülmesi için buradayız. Hatay halkının iradesine sahip çıkmak, Can Atalay’ın milletvekilliğine sahip çıkmak için buradayız. Gerici faşist bir rejim kurmak için uğraşanlara karşı mücadele kararlılığımızı bir kez daha göstermek üzere buradayız. Faşizme geçit yok demek için buradayız. Ve şüphesiz ki bunu, sömürülen ve ezilen halk kitlelerinin mücadelesini büyüterek başarabiliriz.” 

"AYM KARARI MECLİSTE OKUNMALIDIR"

Bayhan, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Saraydaki tek adam iktidarı, ölü canlarla ayakta durmaya çalışan ve çökmekte olan bir sermaye iktidarıdır. Ama ne yaparsa yapsın, saltanat devri bitecektir. Kendi en yüksek yargı organının kararlarını tanımayan tutumları bile buna engel olamayacak. Bir kez daha söylüyoruz… AYM kararı vesilesiyle Meclisin olağanüstü toplanması, Meclisin bugüne kadar yaptığı büyük hataların en azından birisini düzeltmesi açısından bir fırsattır. Onun için AYM kararı Mecliste okunmalıdır. Hatay halkının iradesine konulan ipotek kaldırılmalıdır. Can Atalay bir an önce tahliye edilmeli ve yemin edip görevine başlamalıdır." 

Anayasa Mahkemesinin (AYM) Gezi davası tutuklusu Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair verdiği "yok hükmünde" kararının ardından TBMM Genel Kurulu bugün saat 14.00'da olağanüstü toplanacak. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İşçi direnişleri mecliste: Mevzi, mücadeleler birleşmek zorunda

SONRAKİ HABER

Bergama’da yaşanan köpek katliamı protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa