16 Ağustos 2024 15:16

ABD Almanya'ya 5 milyar dolara 600 adet Patriot füzesi satmayı onayladı

ABD, "Rusya'dan gelebilecek tehditlere karşı" Almanya'ya 5 milyar dolar karşılığında 600 adet Patriot füzesi satmayı onayladı.

Görsel: DALL-E

Paylaş

ABD, Almanya'ya 5 milyar dolar karşılığında 600 adet Patriot füzesi satmayı onayladı.

Temmuz başında Washington'da düzenlenen NATO Zirvesi'nde, 2026'dan itibaren Almanya'ya uzun menzilli Tomahawk füze başlıkları ve SM-6 hava savunma sisteminin yerleştirilmesi kararlaştırılmıştı. Şimdi ise ABD, Rusya'dan gelebilecek tehditlere karşı Almanya'ya 5 milyar dolar (4,8 milyar euro) değerinde 600 adet Patriot füzesi verme kararını aldı.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "güncel tehditler nedeniyle" Almanya'ya Patriot füzelerinin satılmasına karar verildiği belirtildi.

Bu gelişmeyle ABD, Almanya'yı bir yandan Rusya'nın hedefi haline getirirken, diğer yandan da Almanya'yı kendisini savunmak amacıyla Patriot satın almaya mecbur bıraktı. Böylece ABD, stratejik çıkarlarını iki yönlü olarak pekiştirmiş oldu. Bir taşla iki kuş vurmuş oldu.

PATRIOT HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

Patriot sistemi, dünyanın en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Sistem, aynı anda 50'ye kadar hedefi tespit edebiliyor ve dost-düşman ayrımı yapabilme özelliğine sahip. Füzeler, 70 kilometre uzaklığa ve 30 kilometre yüksekliğe ulaşabiliyor. Ayrıca sistem mobil bir istasyondan ateşlenebiliyor ve kullanıldıktan sonra hızla yeri değiştirilebiliyor; bu da onun düşman güçler tarafından devre dışı bırakılmasını zorlaştırıyor.

Bu yılın başında birçok NATO üyesi, 1000 adet Patriot sistemi siparişi verdiklerini açıkladı. Bu ülkeler arasında Almanya'nın yanı sıra Hollanda, Romanya ve İspanya da yer alıyor.

Patriot füzeleri, ABD'nin silah devi Lockheed Martin tarafından üretiliyor. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD ordusu tarafından verilen siparişler sayesinde bu şirketin rekor kârlar elde etmesi bekleniyor.

ABD'NİN AVRUPA'DAKİ EN BÜYÜK "KIŞLASI"

Ukrayna savaşıyla birlikte ABD'nin Rusya'ya karşı izlediği politikalara daha fazla angaje olan Almanya, böylece ABD'nin Avrupa'daki en büyük "kışlası" olma rolünü sürdürmeye devam edecek.

NATO'nun Rusya'ya karşı belirlediği strateji doğrultusunda, Almanya'nın ciddi bir gerilim ya da savaş durumunda altyapısını ve silahlı kuvvetlerini korumak için hava savunmasını dört katına çıkarması gerektiği belirtiliyor.

Ukrayna'daki savaşın başlamasından bu yana Almanya, Kiev'e elindeki üç Patriot hava savunma sistemini teslim etti ve şu anda dokuz hava savunma sistemine sahip. Soğuk Savaş döneminde, Almanya NATO'nun dış sınırındayken, Alman ordusunun elinde 36 adet bu tür sistem bulunuyordu. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sakarya'da M çiçeği iddiası | İl Sağlık Müdürlüğü: 'Kelebek Hastalığı' olduğu anlaşılmıştır

SONRAKİ HABER

6 soruda Maymun Çiçeği hastalığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa