16 Ağustos 2024 15:48

İMO İstanbul Şubesi: Alınmayan tedbirler, yeni bir felaketin habercisidir

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 17 Ağustos Kocaeli Depremi’nin 25. Yılı dolayısıyla düzenlediği basın açıklamasında ‘’Alınmayan tedbirler, yeni bir felaketin habercisidir.’’ dedi.

Fotoğraf: Burkay Rende/Evrensel

Paylaş

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 17 Ağustos Kocaeli Depremi’nin 25. Yılı dolayısıyla basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı İstanbul Şube Başkanı Sinem Kolgu okudu. Depreme karşı alınmayan tedbirlerin sonucu ve ne yapılması gerektiğinden bahseden Kolgu ‘’Alınmayan tedbirler, yeni bir felaketin habercisidir.’’ dedi.

Kolgu ‘’Tarihimizin en büyük afetlerinden biri olan Büyük Marmara Depreminin üzerinden çeyrek asır geçti. Gölcük merkezli 7,4 büyüklüğündeki deprem başta Marmara bölgesi olmak üzere tüm Türkiye'yi derinden etkilemiştir. Ardından depremlere yönelik konular yoğun bir şekilde tartışılmış ancak afete hazırlık konusunda yürütülen tartışmalar zamanla gündemden çıkmış, yapılan onca bilimsel-teknik çalışma ise kurumların tozlu raflarında unutulmaya terk edilmiştir. Oysa başta odamız kamuoyunda farkındalık oluşturmaya çalışmış, yetkili kurumları ise harekete geçmeye çağırmıştır.

Yapı stoku eksiğinden de bahseden Kolgu ‘’Türkiye'de yapı stokunun sayısı, bunların ne kadarının riskli olduğu bile tam anlamıyla bilinmemektedir. TBMM'nin kurduğu Araştırma Komisyonun Temmuz 2021 tarihli raporuna göre Türkiye'de 10 milyon civarında olan yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmı riskli yapı statüsündedir. 238 bin civarında riskli yapının "Kentsel Dönüşüm" uygulanarak yenilenmesi sağlanmıştır. Telaffuz edilen riskli yapı tahminlerinin yanında(6-7 milyon), 238 bin oldukça yetersiz kalmıştır.’’ dedi.

“DEPREM KONUTLARININ YALNIZCA YÜZDE 12’Sİ TAMAMLANDI”

6 Şubat depremi ardından verilen sözlerden biri olan deprem konutları hakkındaysa Kolgu ‘’İktidarın yaptığı açıklamada 319 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konutun depremzedelere teslim edileceğini duyurmuştur. Temmuz 2024 itibariyle TOKİ'nin verilerine göre 11 ilde projesi yüzde 90'ın üzerinde tamamlanmış olan konut sayısı yalnızca 38.229'dur. Yani bir yılda tamamlanacağı iddia edilen 319 bin konutun ancak yüzde 12'si tamamlanma aşamasına gelmiştir.

Toplumun beklenen afetlere karşı endişeleri, yerel ve merkezi yöneticilerden beklentileri özellikle son yerel seçimlerde açık bir şekilde görüldü. Siyasi partilerin yerel seçim sürecinde yürüttükleri kampanyalarda afetlere karşı hazırlık önemli bir yer tutarken, bugüne kadar alınmamış tedbirlerin 6 Şubat Depremlerinde ortaya çıkardığı yıkım, seçim sonuçlarını etkileyen başlıca konulardan biri oldu. Ancak ne yazık ki bu son felaket de şimdiden gündemden çıkmış görünmektedir. Oysa önlem almak için kaybedilecek tek bir günümüz bile yoktur.’’ İfadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de 2 kişinin öldüğü elektrik faciasının ilk duruşma tarihi belli oldu

SONRAKİ HABER

Özgür Özel saldırıya uğrayan Gülüstan Koçyiğit’i ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa