16 Ağustos 2024 15:54

AKP'li vekillerin Meclis'i kana bulayan saldırısına tepki yağdı

Can Atalay için TBMM Genel Kurulu'nda düzenlenen olağanüstü toplantıda Alpay Özalan'ın başını çektiği AKP'li vekillerin Ahmet Şık'a saldırıp Gülistan Kılıç Koçyiğit'in kaşını yarmasına tepki yağdı.

Fotoğraf: Osmancan Gürdoğan/AA

Paylaş

Anayasa Mahkemesinin (AYM) Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğuna yönelik kararı üzerine TBMM Genel Kurulu bugün olağanüstü toplandı. Toplantıda, Meclis İdare Amiri AKP'li Fehmi Alpay Özalan'ın başını çektiği AKP'li vekiller kürsüde konuşan TİP Milletvekili Ahmet Şık'a saldırdı, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit'in ve CHP Milletvekili Okan Konuralp’in kaşını yardı. Saldırıda Meclis Divanı'nın önü kana bulandı.

AKP'li vekillerin saldırısına tepki yağdı. Tepkilerden bazıları şöyle:

"VANDALLIKTA SINIR TANIMIYORLAR"

DEM Parti: Hukuk tanımayan, AYM kararlarını uygulamayan ve Meclis’i şiddet arenasına çeviren AKP'li vekiller yine vandallıkta sınır tanımıyor. Sayısal üstünlüğüne güvenerek muhalif milletvekillerine saldıran ve Grup Başkanvekilimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit'in kaşını yaran bu saldırganlığı en sert biçimde kınıyoruz. Hiçbir saldırı bizi halk için siyaset yapmaktan ve hakikatleri savunmaktan alıkoymayacak!

"AKP, MECLİS'İ SARAY’IN VESAYET KURUMUNA DÖNÜŞTÜRMEYİ DAYATIYOR"

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan: TİP Hatay Milletvekili olarak seçilen Can Atalay'ın, milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde olduğunu ilan eden Anayasa Mahkemesi kararına rağmen, Saray iktidarının hukuksuzlukta diretmesi, bugün Meclis Genel Kurulu’nda muhalefet vekillerine yönelik saldırının önünü açmıştır.

TBMM Genel Kurulu, Can Atalay için bugün saat 14.00'da olağanüstü toplanırken, sıranın Gülizar Biçer Karaca’da olmasına rağmen oturumu Bekir Bozdağ'ın yönetmesi Saray iktidarının kendi hukuk tanımaz politikalarını dayatma tutumudur. Bozdağ, zaten daha önce, Can Atalay’ın vekilliğinin hukuksuz biçime düşürüldüğü oturuma başkanlık eden kişidir. Bu oturuma Bozdağ’ın başkanlık yapması demek, Saray’ın kararının Meclis Genel Kurulu’na dayatılmasının baştan ilanı demektir. Haklı olarak itirazla karşılanan bu karar gerginliği tetiklemiştir.

AKP grubunun idare amiri Alpay Fehmi Özalan, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’a kürsüde saldırırken, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit ve CHP Milletvekili Okan Konuralp’ın kaşı yarılmıştır. 

Tek adam iktidarının halkın iradesi ve AYM kararı karşısında ısrar ettiği bu tutum, bir tükenişin de işaretidir.  Hem sandıkta hem de hukuk karşısında kaybeden iktidarın elinde saldırganlık dışında bir şey kalmamıştır.

Can Atalay’ın hakları iade edilerek milletvekili olarak göreve başlaması sağlanmalıdır. Meclis’in, Saray’ın vesayet kurumu haline getirilmesi kabul edilemez! Darbe dönemleriyle yarışan uygulamalara imza atan ‘tek adam’ iktidarına Türkiye işçi ve emekçileri, halkları teslim olmayacaktır.

"AĞZI SALYALI SALDIRGANLAR"

Yeşil Sol Parti: Bu ülkeyi halkın vekillerine saldıran bu güruhtan, ağzı salyalı saldırganların güç aldıkları ağababalarından ve bu mafyatik çete rejimden mutlaka kurtacağız! Birlikte mücadale edeceğiz! Faşizmi birlikte durduracağız! Mutlaka kazanacağız!

"VEKİL SIFATLI BARBARLAR"

EMEP Milletvekili Sevda Karaca: AKP’nin vekil sıfatlı barbarlarının Mecliste döktüğü kan! DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit ve CHP Milletvekili Okan Konuralp’in kaşını yaran barbarlar, Meclise de kan sıçrattı. Bu devran döner. Çoğunluğunuz biter. Saltanatınız çöker.

"FAŞİST SÜRÜSÜ"

TİP Milletvekili Sera Kadıgil: Alpay Özalan olacak İdare Amiri kürsüye saldırdı. Önce Ahmet Şık'a vurdu. Gülistan Hanım'ın, Grup Başkanvekili'nin kaşını yardı bu faşist sürüsü. Bu faşist sürüsü yaptı. Meclis Divanı'nın önü burası, bu kan da Gülistan Koçyiğit'in kanı. Müsebbibi katiller de şuradalar. Her işlerine geldiğinde gelip elini kaldırıp oy veren halk düşmanları işte.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu: Halkın vekili Can Atalay'ın vekilliğini düşürmeye çalışanlar, Grup Başkanvekilimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit'in kaşını yaran ve bizlere saldıran faşist AKP'li vekillerdir. Kadınları katillerini koruyanlar, Mecliste bize saldıranlar aynıdır. Sokakta, mecliste erkek devlet şiddetine karşı direneceğiz.

"ALPAY ÖZALAN VANDALINI MECLİSTE GÖRMEK İSTEMİYORUZ"

Eski Devlet ve Kültür Bakanı Fikri Sağlar: Sayın Ahmet Şık'a ve Meclis kürsüsünün saygınlığına yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Topa vurmaktan "beyninin" sözle cevap verebilme yeteneği erozyona uğramış Alpay Özalan vandalını Mecliste görmek istemiyoruz. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe-Galatasaray maçında yaşanan olaylara ilişkin 5 kişi hakkında iddianame

SONRAKİ HABER

Gençliğin hoşnutsuzluğu sağa yöneltiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa