16 Ağustos 2024 16:44

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu toplandı

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, "Dijital Gündemde Yaşanan Son Gelişmeler" başlığıyla toplandı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında "Dijital Gündemde Yaşanan Son Gelişmeler" başlığıyla toplandı.

AKP'li TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman'ın verdiği bilgilere göre Türkiye'de 2024 yılı ocak ayı itibarıyla X'in 20 milyon, YouTube'un 57 milyon, Instagram'ın 57 milyon ki muhtemelen son dönemde yapılan tartışmalarla 60 milyona çıkmıştır. TikTok'un 37 milyon, Facebook'un 34 milyon, LinkedIn'in 16 milyon takipçisi var. Türkiye X'te dünyada 7'inci, Youtube'da 11'inci, Facebook'ta 15'inci, TikTok'ta 10'uncu, Instagram'da 5'inci, LinkedIn'de ise 13'üncü sırada.

Komisyon Başkanı Yayman, AKP'nin yasaklamalara, sansüre karşı olan bir hükümet olduğunu savunurken, "Yasaklara karşıyız, tahammül ve müzakereci demokrasi içerisinde meseleleri ele almamız lazım. Ancak son tahlilde geldiğimiz noktada sosyal medyanın yapıcı etkisi, yıkıcı etkisine göre daha zayıftır. Türkiye'nin yapay zekayı konuşması gerekirken birtakım içerikleri konuşması ve bunun üzerinden yeni bir kutuplaşmanın ortaya çıkması da gerçekten manidar bir durumdur." dedi. Yayman, Türkiye'de faaliyet gösteren sosyal medya ağlarının Türkiye’deki ticari faaliyetlerine ve ne kadar vergi ödediklerine ilişkin bilgiler paylaşmadığını söyledi.

Muhalefet milletvekilleri engelleme ve kapatma kararlarını eleştirdi.

DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, sosyal ağların doğru kullanılmamasından yola çıkılarak toptan kapatılmasına karşı olduklarını belirtti.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, hiçbir Avrupa ülkesinde Instagram’ın topyekun yasaklanmadığını, Instagram ve diğer sosyal medya şirketlerine maddi yükümlülükler getirilerek müzakere sürecinin yürütülmesinin daha doğru bir yöntem olduğunu kaydetti.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elife Esen, dijitalleşmenin getirdiği fırsatların ve dezavantajların olduğunu ancak bazı aksaklıkların sosyal medya ağlarının tümünü kapatmak anlamına gelmemesi gerektiğini belirtti. Esen, dijitalleşmenin verdiği zararlara karşı koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini de istedi.

İYİP Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşcı ise "Katalog suçlar meselesi çok önemli. Bir takım mahsurları savunurken katalog suçlarla gerekçelendirdiğimizde bütün sistem çöküyor. Çünkü toplumda karşılığı yok. Geçmişte yaşadığımız acı tecrübeler var. Bu nedenle burada bir meşruiyet kaybı var. Bu ülkenin yasalarına uyulması çağırısında bulunurken ve bunun toplumsal karşılığının bulunması için kamuoyunda bir güven kaybının oluşmaması lazım. Haklı iken haksız duruma düşmemek gerekir" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Oyuncu Gena Rowlands'ın ardından | Etki altında etkileyici bir oyuncu

SONRAKİ HABER

Eğitim emekçilerinin itiraz ettiği yeni müfredat için öğretmenler eğitime çağrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa