16 Ağustos 2024 16:59

Eğitim emekçilerinin itiraz ettiği yeni müfredat için öğretmenler eğitime çağrıldı

MEB, eğitim emekçilerinin karşı çıktığı yeni müfredat için öğretmenlere yönelik kursları başlatıyor. Eğitim sendikaları yeni müfredatı tanımayacaklarını söyleyerek birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/Evrensel

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Kurslarını başlatıyor. İlki Bursa'da başlatılacak kurslar için Osmangazi Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce resmî okul ve kurum müdürlükleri ile özel öğretim kurumlarına yazı gönderildi. İlgili yazıda 3-5 Eylül tarihlerinde yeni müfredata dair eğitimin Mahalli Hizmetiçi Eğitim kapsamında verileceği duyuruldu. Eğitim-İş, Eğitim Sen ve Müfredatı Geri Çekin Platformu yeni müfredatı tanımayacaklarını söyleyerek muhalefet partilerine bir arada mücadele edelim çağrısı yaptı.

Merkezine fıtrat, şükür, kanaat, cedel, haram ve helali koyan, çocuğun üstün yararını görmeyip biat ve itaati merkezine alan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla bilinen yeni müfredat için MEB kolları sıvadı, yeni müfredata dair eğitimlerin ilki Bursa'da 3-5 Eylül tarihleri arasında verilecek.Bursa Osmangazi Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce resmi okul ve kurum müdürlükleri ile özel öğretim kurumlarına gönderilen yazıda; anasınıfı ve uygulama sınıfında görevli okul öncesi öğretmenleri, 1. sınıfları okutacak sınıf öğretmelerinin yanı sıra branşlarda 5. hazırlık ve 9. sınıf derslerinde alanında program değişen öğretmenlerin tamamına zorunlu eğitim verileceği, ayrıca il/ ilçenin imkanlarına göre anaokulu öğretmenlerine, 2. 3. ve 4. sınıfları okutacak öğretmenler ile 5. ve 9. sınıfları okutacak öğretmenlerin dışında alanında öğretim programı değişen öğretmenlerin eğitime katılacağı öğrenildi. Aynı sınırlılıklar dikkate alınarak özel öğretim programlarında görev yapan öğretmenler de bu programa alınacak. Öğretmenlerden 16.08.2024 tarihi mesai bitimine kadar ilgili yazıdaki formu doldurmaları istendi.

MÜFREDATI GERİ ÇEKİN PLATFORMU: YENİ MÜFREDAT ÇOCUKLARI UCUZ İŞÇİLİĞE YÖNLENDİRİYOR

Müfredatı Geri Çekin Platformu'ndan konuştuğumuz İsmail Boyraz, "Tek adam iktidarı her alanda olduğu gibi eğitim alanında da saldırılarını yoğunlaştırıyor. Geniş halk kesimlerinin, velilerin ve eğitim emekçilerinin tepkisini koyduğu 'Yeni Yüzyıl Maarif Modeli' uygulamaya koyuluyor. MEB müfredat değişikliğiyle laik ve bilimsel eğitim yerine 'milli ve manevi değerleri' merkeze almaktadır. Böylece bilim dışı, dini referanslara dayalı bir eğitim sistemi planlanıyor. MEB eğitimin laik ve bilime dayanması yerine iktidarın siyasal ideolojisinin öncelendiği bir eğitimi hedefliyor. Yeni müfredat ile milli değerler adı altında milliyetçilik, muhafazakârlık güçlendirilmek isteniyor. Halk çocuklarının sermayenin ihtiyacı doğrultusunda ucuz iş gücü olarak daha fazla MESEM'lere yönlendirilmesi hedefleniyor.Diğer yandan eğitimin özelleştirmesi sürecinin hızlandırılması, özel sektör öğretmenlerinin asgari ücretle güvencesiz çalıştırılması uygulamasının devam etmesi amaçlanıyor. Müfredatı Geri Çekin Platformu ve bileşenleri olarak bu süreçte mücadelelerini daha sürekli vermenin ve bu mücadeleyi genişletmenin yollarını arayacağız" dedi.

ÖZBAY: ÇAĞDAŞ EĞİTİMDEN UZAK BU ANLAYIŞ TARİHİN UTANÇ SAYFASINDA YERİNİ ALACAKTIR

Müfredat değişikliğinin tarihin utanç sayfasında yerini alacağını ifade eden Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, "Yetki bende ısrarla tüm itirazlara rağmen istediğimizi yaparız anlayışı sürüyor. İster anayasaya isterse çağdaş eğitimde yeri olamayan müfredatı kabul etmiyoruz. Hem ÖMK hem de müfredat değişikliğine dair MEB önüne siyah çelenk bıraktık, tepkimizi dile getirdik. Bunu yapanlar hem kendi çocuklarına hem bu ülkenin çocuklarına hem de bu ülkeye büyük kötülük yapıyorlar. Çağdaş eğitime uzak bu müfredat değişikliği tarihin utanç sayfasında yerini alacaktır. Biz Eğitim- İş olarak bu müfredatı tanımıyoruz. Hem öğrencilerimizin hem de velilerimizin desteğine ihtiyacımız var. Bilimin ışığında bir eğitim için bir arada mücadeleye ihtiyacımız var" dedi.

IRMAK: MUHALEFET, VELİ VE ÖĞRENCİLERLE BİR ARADA MÜCADELE ŞART

Bir bütün muhalefetin caydırıcı gücünün olmadığına dikkat çeken Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, bundan güç bulan iktidarın hem ÖMK'de hem de yeni müfredatta ısrarının sürdüğünü bildiklerini, karşısında mücadeleyi sürdüreceklerini anlattı. "Hem ÖMK'de hem de yeni müfredat konusunda ısrarcı olacaklarını biliyorduk. Bunda birazda bir bütün olarak muhalefetin caydırıcı etkisinin bulunmamasından aldıkları güç de var. Şimdilik Bursa'da önümüzdeki hafta ise tüm Türkiye'ye bu yazı gidecektir. Ancak şunu ifade etmek gerek, bu iktidarın Türkiye'nin eğitimin gerçek sorunlarıyla ilgilenmek gibi bir derdi yok. Bakın geçtiğimiz yıl açıköğretimlerinin önünü kapatacaklarını söylüyorlardı ancak tarikat ve cemaatlerden gelen itirazlarla aksine açıköğretimlerinin önünü açtılar. İktidarın gerçeği bu. Eğitimde var olan sorunları görmüyor, tarikat ve cemaatlerin isteklerine göre hareket ediyorlar. Belli ki yeni müfredatı da uygulamaya koyacaklar. Bu çağın ihtiyaçlarına cevap vermeyen 100 yıl öncesinin değerleri karşılığını bulacak mi? Hayır. Şunu söylemek gerek; bu sorun sadece eğitim emekçilerinin sorunu değildir. Veliler, öğrenciler bir bütün bunun karşısında durmak gerekir. Biz hem sendikamız Eğitim Sen olarak hem de Müfredatı Geri Çekin Platformu olarak eğitim ve öğretimin yeni başlangıç takviminde eylemlere başlayacağız. Buradan muhalefet partilerine de sesleniyoruz, bir arada mücadele etmemiz önemli. İktidar güç kaybettikçe toplumu daha derinden nasıl yaralarım diyerek ölümcül darbelerini sürdürüyor. Bunun karşısında yer alalım."

ÖNCEKİ HABER

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu toplandı

SONRAKİ HABER

Zam talep eden tersane işçileri: Bugüne kadar hep sabrettik, artık sabır kalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa