16 Ağustos 2024 18:51

Manisa’da 10 ihale hakkında suç duyurusu

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeyrek'in aktardığına göre belediyede önceki dönemde 280 bankamatik memuru tespit edildi, seçim öncesi son bir ayda işe alınan kişi sayısı yaklaşık 400.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fatih POLAT
İstanbul

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, göreve başlamasının 138. gününde İstanbul’da gazetecilerle bir araya gelerek icraatları ile yeni dönem hedefleri hakkında bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

1977 doğumlu Zeyrek, en genç büyükşehir belediye başkanı. 31 Mart 2024 seçimlerinde yüzde 57.25 oranında oy alarak, yüzde 29.78 oy alan en yakın rakibi, geçmiş dönemin Cumhur İttifakının MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ü büyük bir farkla geride bırakmıştı.

Ferdi Zeyrek, kahvaltı için gelip masaya oturduğunda başlayan sorular karşısında verdiği yanıtlardan her biri ayrı haber değeri taşıyacak nitelikteydi:

- 1 milyon liralık çerez faturası var. (Bu, nisan ayının başında da gündeme gelmiş ve haber olmuştu.)

- Önceki dönemde 280 bankamatik memurunu tespit ettik.

- Seçim öncesi son bir ayda işe alınan kişi sayısı yaklaşık 400.

ESKİ TEFTİŞ KURULU HİÇ DENETİM YAPMAMIŞ

Zeyrek, önceki dönemin Teftiş Kurulu başkanına daha önceki dönemde kaç ihaleyi incelediklerini sorduğunda, 8 yıldır hiçbir ihalenin incelemesinin yapılmadığını öğrendiğini aktararak, “Hemen Teftiş Kurulunu değiştirdik. Yeni oluşturduğumuz Teftiş Kurulu şu ana kadar sorunlu 10 ihale tespit etti. Bunlar hakkında savcılığa suç duyurularında bulunduk” dedi.

100 milyon liralık parke taşı ihalesinde, işin yapımına 20 gün öncesinden başlandığını tespit ettiklerini aktaran Ferdi Zeyrek, geçmiş dönemin büyük şehir belediyesinden 4 milyar TL borç devraldıklarını söyledi. İller Bankasından bu ay kendilerine verilen paranın 490 milyon TL olduğunu belirten Zeyrek, bunun 350 milyonunun çalışanların maaşları için ödendiğini söyledi.

Borçlarını kapatacaklarını ifade eden Zeyrek, eylül ayında başlayacak eğitim yılında ilkokul birinci öğrencilerine okulda kahvaltı menüsü vereceklerini ifade ederken, daha önce bu tür desteklerin engelle karşılaştığı hatırlatılınca da, “Gerekirse çocuklarımızın evlerine iletiriz kahvaltıyı” dedi.

Köylerde arıcılığı geliştirmeyi hedeflediklerini de belirten Zeyrek, 2 bin arı kovanı ile köylerde kadınları destekleyeceklerini ve balları da belediye olarak alarak, okullarda çocukların beslenmeleri için değerlendireceklerini söyledi. Kilosu 250 TL olan inek peynirini, iştirakleri yoluyla 150 TL’den tüketiciye ulaştıracaklarını ve fırıncılarla yaptıkları görüşmelerin ardından, 5 liraya halk ekmek satışına başlayacaklarını aktardı.

Manisa’da 1080 köy olduğunu ve bunlardan 400 kadarının internet erişiminin olmadığını belirten Zeyrek, bu sorunu hallederek köylerdeki eğitimde internetin kullanımını destekleyeceklerini ifade etti.

Şehirdeki deprem açısından yenilenmesi gereken yapı stoku sorusunu yanıtlarken, bu durumda 60 bin civarında yapı olduğunu ve bunlardan 1500’ünün acil durumda olduğunu anlattı.

CHP’li Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in verdiği bilgiler arasında, geçmiş dönemin belediye yönetimi tarafından Manisa Futbol Kulübüne 8 yılda yaklaşık 5 milyar TL aktarılmış olduğunu ifade ederek, kendi dönemlerinde büyük şehir belediyesi olarak sadece amatör takımları destekleyeceklerini ifade etti.

Ferdi Zeyrek, konuşmasında CHP’li belediyeler olarak, Yılmaz Büyükerşen ve Murat Karayalçın’ın da aralarında olduğu merkezi bir kurulun danışmanlığından faydalandıklarını, bu deneyim aktarımının kendileri açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Ferdi Zeyrek, belediyenin 7 bine yakın çalışanı olduğunu, göreve başladıktan sonra daire başkanlıklarını değiştirdiklerini, ancak görevini düzgün biçimde yapan çalışanlarla yola devam etmek niyetinde olduklarını dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Mahkemeden Selahattin Demirtaş'a "Kürt ırkını kışkırtma" suçlaması

SONRAKİ HABER

Doha'daki ateşkes müzakereleri haftaya Kahire'de devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa