TBMM'de Can Atalay ile ilgili kararın görüşülmesi reddedildi
Meclis'te yaşanan saldırının ardından Genel Kurul TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yönetiminde yeniden toplandı. Muhalefetin Can Atalay ile ilgili verdiği genel görüşme talebi oy çokluğuyla reddedildi.
Fotoğraf: Utku Uçrak/AA
TBMM Genel Kurulu, yaşanan saldırı sonrası verilen aranın ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında, CHP'nin 'Anayasa Mahkemesinin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesiyle ilgili verdiği karara ilişin genel görüşme yapılması' önergesini ele almak üzere olağanüstü olarak yeniden toplandı.
Muhalefetin Can Atalay ile ilgili verdiği genel görüşme talebi oy çokluğuyla reddedildi. Yapılan konuşmaların ardından TBMM 1 Ekim 2024'e kadar çalışmalara ara verdi.
Görüşmeler sırasındaki arbede dolayısıyla TİP Milletvekili Ahmet Şık ve AKP Milletvekili Alpay Özalan ile ilgili grup başkanvekillerinin uzlaşısıyla ortak karar alındığını dile getiren Kurtulmuş, Şık'ın bugünkü birleşimdeki sözlerinin İçtüzüğün 160'ncı maddesinin birinci fıkrasının 3 numaralı bendi kapsamında olduğunu ve kınama cezası gerektirdiğini kaydetti.
ŞIK VE ÖZALAN'A KINAMA CEZASI
Kurtulmuş, Şık'a kınama cezası verilmesini teklif ederek oylamaya sundu. Oylamada, Şık'a kınama cezası verilmesi kabul edildi.
AKP İzmir Milletvekili Özalan'ın fiilinin ise İçtüzüğün 160'ncı maddesinin birinci fıkrasının 5 numaralı bendi kapsamında olduğunu ve kınama cezası gerektirdiğini söyleyen Kurtulmuş, Özalan hakkında kınama cezası teklif etti. Oylama sonucunda Özalan'a kınama cezası verilmesi kabul edildi.
KOÇYİĞİT: MUHALEFETE SAVAŞ AÇTINIZ
Saldırıya uğrayan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit yaptığı konuşmada siyasi tutukluları, adalet mücadelesine devam eden Emine Şenyaşar’ı, Roboskî, Çorlu ve Soma ailelerini selamladı.
Koçyiğit AKP sıralarına “Muhalefete savaş açtınız, yargı üzerinden toplumu dizayn etmeye çalışıyorsunuz” diyerek seslendi.
Koçyiğit, "Meclis Başkanı bu Meclisi üst üste darbelere maruz bırakıyor. Bu yanlıştan dönün diyoruz. Bir adım atılıyor mu hayır. Bugün Bekir Bozdağ gelip oturttular. Gerçek anlamda bağımsız ve tarafsız bir Meclis Başkanlığı var mıdır? İyi niyet beyanlarının işe yaramadığını görüyoruz, somut adım talep ediyoruz" dedi.
“AYM KARARLARI AKP’Yİ BAĞLAMAZ DİYE BİR MADDE Mİ VAR?”
Koçyiğit, "Anayasa madde 153 ne diyor? AYM kararları herkesi bağlar diyor. AKP’yi bağlamaz diye bir madde mi var? Sarayı bağlamaz diye bir madde mi var? MHP’yi bağlamaz diye bir madde var mı? Adalet Bakanlığını bağlamaz diye bir madde var mı? Yok. Herkesi bağlıyor, değil mi?
AİHM’in Demirtaş, Yüksekdağ, Kavala hakkında verdiği kararları uyguluyor musunuz? Uygulamıyorsunuz. Neden? Çünkü siz bir çoğunlukçu rejimi, çünkü siz bir tekçi rejimi, çünkü siz yeni bir faşizmi inşa etmek istiyorsunuz. Yargıyı araçsallaştırmışsınız, muhalefetin her türlü hakkını, hukukunu yok ediyorsunuz, yoldaşlarımızı, partililerimizi her gün gözaltına alıyorsunuz, tutukluyorsunnuz, cezaevine gönderiyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Koçyiğit "AYM kaç defa daha size Can Atalay’ın Hatay halkının iradesi olduğu kararını gönderecek? Kaçıncıda uyacaksınız?" diye sordu.
Gülistan Kılıç Koçyiğit "Bugün bu Meclis Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunu içeren AYM kararını okumalı ve Can Atalay’ın milletvekilliğini kendisine iade etmelidir" dedi.
ÖZGÜR ÖZEL: UTANIYORUM
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ayağı kırık olduğu için yerinden söz aldı. Özel, “Ben yıllardır bu Meclis’te çok kavga gördüm ama kan görmedim, kadına şiddet görmedim bugüne kadar. Çok utanıyoru, çok yanlış buluyorum” dedi.
AKP’Lİ GÜLER, AYM KARARINI YANLIŞ YORUMLADI
Söz alan AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler, “AYM ne demiş, 'Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesinin 'yok hükmünde' olduğunun tespitine ve Anayasa'nın 85'nci maddesi uyarınca iptaline karar verilmesi talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına', nerede tespit? 'Senin talebini değerlendirmiyorum, geçmişte verdiğim kararları tekrar ediyorum' diyor. Ne tespitinden bahsediyorsun?
Peki, Anayasa Mahkemesi şu anki gündemle ilgili olarak da kendi kararında ne diyor, 'TBMM Genel Kurulu'nun 2024 tarihli 54'ncü birleşiminde Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi karar yazısının Başkanlıkça okunmasının Genel Kurula bildirmesi işlemi ile ilgili oluşan fiile durum hakkında Anayasa Mahkemesi'nin karar vermesi mümkün değildir' diyor” şeklinde konuştu.
Güler “Ya şunu açıkça söyleyin, gevelemeyin, AYM Türkiye’de yüksek yargı organı değildir, temyiz merciidir deyin. AYM süper temyiz merciidir” ifadelerini kullandı.
BAŞARIR: CAN ATALAY'A HAKLARINI TESLİM EDİN
CHP adına konuşan Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “Burada bir karar vereceksiniz. Ya 600 tane milletvekilinin, bu parlamentonun itibarını koruyacaksınız ya da ceza dairesine ayar verip ‘AYM’yi kapatsın’ diyen küçük ortağınız MHP için Meclis’in itibarını ayaklar altına alacaksınız. Bu hukuk hepimize lazım” dedi.
Başarır şunları söyledi:
“Can Atalay ile ilgili milletvekili olduğuna dair üç tane AYM kararı var. Bireysel başvuruyla ilgili birinci imzacısı kim? Sayın Recep Tayyip Erdoğan. Diğeri kim? Burada, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin Yargıtay kararını okuyan Bekir Bozdağ ve Elitaş. İsimlere baktığım zaman yıldızlar topluluğu gibi. Gerekçede ne diyor, sizin gerekçeniz, benim gerekçem değil. ‘Türkiye’de bireysel başvurunun kabul edilmesi bir yandan bireylerin sahip oldukları temel hak ve özgürlüklerin daha iyi korunmasını sağlayacak, öte yandan kamu organlarının Anayasa ve kanunlara daha uygun davranmasını sağlayacak.’ Sizin getirdiğiniz gerekçede bu var. AYM üç kez bu kararı vermiş ve maalesef ki ‘yok hükmünde’ diyorsunuz. Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaş, diyor ki, ‘Can Atalay ile ilgili kesin hüküm var’ diyor, ‘Hükümlü’ diyor. Ciddi mi bunu söylediğinde? Kendisi de bir avukat. Can Atalay ile ilgili Yargıtay’ın kararı 28 Eylül’de kesinleşti. Peki Can Atalay ne zaman seçildi? 14 Mayıs’ta seçildi. Anayasa 83 bağlamında Can Atalay’ın dokunulmazlığı yok mu? Bu Meclis üç milletvekili için de aynı pratiği yaşamadı mı?
“BU ANAYASAL KRİZİ NASIL ÇÖZECEĞİZ?”
Maalesef ki önümüzde büyük bir kriz var. Bu Meclis, 27 ve 28’inci dönemde üç tane arkadaşımızın milletvekilliğini düşürdü. İkisi dönebildi, bir tanesi dönemedi. Şimdi bu anayasal krizi nasıl çözeceğiz? Diyorsunuz ki, ‘Ben karar vermedim dedi AYM’. AYM öyle demiyor. ‘Hukuken var olmayan bir işlemle ilgili yani Meclis Başkanı’nın okuduğu Yargıtay’ın kararıyla ilgili ben ne yapacağım, Meclis kör mü, sağır mı’ diyor. ‘Bu kadar net açık bir karar verdim’ diyor. (HABER MERKEZİ)