16 Ağustos 2024 22:26

Gebze ve Kocaeli'de 17 Ağustos anması: "Deprem Farkındalık ve Anma Koşusu"

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 25'nci yıldönümünde "Deprem Farkındalık ve Anma Koşusu" için Gebze'den start verildi.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 25'nci yıldönümünde TMMOB Kocaeli İl  Koordinasyonu Kurulu (İKK) tarafından Deprem Farkındalık ve Anma Koşusu Gebze'den başladı.

Gebze Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından "Deprem Farkındalık ve Anma Koşusu" için koşucular Gebze'den hareket etti. Koşucular depremin merkez üssü Gölcük'e kadar beşer kişilik gruplar halinde koşarak deprem gerçeğine ve yapılması gerekenlere dikkat çekecek.

Koşu öncesi gerçekleştirilen basın açıklamasına Emek Partisi ve Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube de destek verdi. TMMOB bileşenlerinin de katıldığı basın açıklamasını TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Tanfer Yeşiltepe okudu.

"17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden bugüne geçen çeyrek asırda, üzülerek görüyoruz ki; meydana gelen depremler ve diğer doğa kaynaklı afetler sonucunda yaşanan can kayıpları, sosyal ve ekonomik travmalar siyasal iktidara hiçbir şey öğretmemiştir" diyen Yeşiltepe, "Bilim ve meslek çevrelerince ortaya konan risk ve afet yönetimine ilişkin görüşlere, alınması gerekli önlemlere dikkat çeken açıklamalara itibar edilmemiş, yıllar süren çalışma ve raporlar göz ardı edilmiştir. Bu ihmal ve umursamazlık nedeniyle yıllar içinde yaşanan felaketlerde binlerce insanımız hayatını kaybetmiştir. Ancak görüyoruz ki hiçbir ders çıkarılmamış. Şimdiye kadar Marmara, Elâzığ, Van, İzmir depremlerinin ardındandın karşılaştığımız manzara değişmedi. Kentleşmenin ve planlamanın bilimsel ilkelerine uyulmadı. Bugün Hatay'da, Kahramanmaraş'ta yaşanan da böyledir. 11 ilimizi etkileyen 6 Şubat depreminin ardından da benzer hatalar ısrarla yapılmaya devam edilmektedir. 6306 sayılı yasa kapsamında Bakanlıkça resen belirlenebilen rezerv yapı alanı uygulamasıyla; milyonlarca yurttaşımız hem yerinden edilmekte hem de güvencesiz konutlarda yaşamaya mahkum edilmektedir. Bu açıkça keyfi ve plansız bir uygulamadır" diye konuştu.

"BİLİMİN, TEKNİĞİN VE DOĞANIN SESİNE KULAK VERİN"

"Çeyrek asırlık bir yıkımın ve acının ortasında bir kez daha iktidara sesleniyoruz" diyen Yeşiltepe, "Yapı denetimi sistemi TMMOB ve bağlı Odalar, üniversiteler ve ilgili kesimlerin katılımıyla kamusal bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir. Yapılaşmadan kaynaklanan risklerin bertaraf edilmesi için çağdaş bir 'risk yönetim' sistemi oluşturulmalıdır. Güvenli yapılaşmanın sağlanması ve tüm bu süreçlerin sağlıklı işletilebilmesi için meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim süreci modeli benimsenmelidir. Kentsel rant için değil, depreme hazırlıklı şehirler kurabilmek için imar planları oluşturulmalı, parsel bazında yapılan imar tadilatları ile ormanlık alanlar ve su havzaları dere yataklarıyla birlikte yapılaşmaya açılmamalıdır. Deprem Şurası, Ulusal Deprem Konseyi gibi oluşumlar mutlaka devreye sokulmalıdır. Büyük beklentilerle hazırlanan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planının gerekleri yerine getirilerek; başta okul ve hastaneler olmak üzere, Türkiye'deki bina envanteri çıkarılmalı, mevcut yapılar hasar görebilirlikleri ve riskleri esas alınarak gruplandırılmalıdır" dedi.

"Depremlerde can kayıplarının önlenmesi için izlenmesi gereken tek yol, mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin bilimsel-teknik doğruların ışığında kamucu bir yaklaşımla uygulanmasıdır" diyen Yeşiltepe, "Afetlerin zararlarının en aza indirilmesi için bilimsel ve teknik gereklilikler ikirciksiz olarak uygulanmalıdır. Doğup büyüdüğümüz topraklar ve yurttaşlarımız bunca acıyı hak etmiyor. Bilimin, tekniğin ve doğanın sesine kulak verin!" ifadelerini kullandı. (Gebze/EVRENSEL)


KOCAELİ' DE 17 AĞUSTOS ANMASI

Kocaeli'de 17 Ağustos Gölcük depreminin yıl dönümünde TMMOB Kocaeli'nin çağrısıyla yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

Anıtpark'a yapılan yürüyüş esnasında 'Depremi değil rant öldürür', 'Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok' sloganları atıldı.

TMMOB İKK Sekreteri Mehmet Ali Elma'nın okuduğu açıklamada aradan geçen 25 yıla rağmen kamunun üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği ifade edildi. 1999 depremleri sonrası yapılan yapı denetimi düzenlemelerinde meslek odalarının önerileri dikkate alınmadığı ve konunun ticarileştirildiği vurgulanan açıklamada "Yapı Denetim Kanunu'nun kapsamı daraltılmış, kamu yapıları denetim dışı tutulmuş; Mühendis ve Mimarların örgütleri ile ilişkilerini koparmak amacıyla TMMOB'ye bağlı Odaların mevzuatla tanınmış görevleri içindeki mesleki yeterlilik, eğitim, belgelendirme, denetleme gereklilikleri dışlanmış ve büyük yıkımlara yol açan denetimsizlik hakim kılınmıştır" ifadelerine yer verildi.

MÜHENDİSLER GÖLCÜK'E YÜRÜYOR

Açıklamanın ardından depremin 25. yılı dolayısıla TMMOB'a bağlı odaların üyesi olan 25 mühendis İzmit merkezden Gölcük'e yürüyüşe başladı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Başka bir taraftarlık mümkün: Kamer Alyanakyan

SONRAKİ HABER

Aydın'da ormanda çıkan yangına müdahale ediliyor: 1 mahalle tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa