17 Ağustos 2024 07:52

17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenler depremden etkilenen merkezlerde anıldı

17 Ağustos 1999 depreminin 25'inci yıldönümünde depremde hayatını kaybedenler  depremden etkilenen merkezlerde anıldı. Deprem anıtlarına karanfiller bırakıldı, dualar okundu. 

Fotoğraf: AA

Paylaş

Kocaeli'de 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Gölcük merkezli 7.4 büyüklüğündeki Marmara Depremi'nin üzerinden çeyrek asır geçti. 45 saniye içerisinde Marmara Bölgesi'nin tamamında yıkıma ve resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişinin ölümü ile 43 bin 953 kişinin yaralanmasına neden olan depremde yaşamını yitirenler depremin 25’inci yıldönümünde anıldı.

GÖLCÜKTE ANMA

Deprem anıtının da bulunduğu Gölcük ilçesi Kavaklı sahilinde düzenlenen törene Devlet protokolü, Japonya, Pakistan ve Almanya konsolosları ve çok sayıda depremzede katıldı.

Anmada depremde yaşamını yitirilenler anılarak dualar okundu, karanfiller bırakıldı.

AVCILAR’DA, 17 AĞUSTOS DEPREMİ'NDE YAŞAMLARINI YİTİRENLER, 03.02'DE ANILDI

Marmara Bölgesi'ni vuran 1999 Gölcük Depremi'nden etkilenen İstanbul'un Avcılar ilçesinde yaşamlarını yitiren 246 kişi felaketin yaşandığı saat 03.02'de Deprem Anıtı önünde anıldı..

17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümü nedeniyle felaketin yaşandığı saat 03.02’de anma etkinliği düzenlendi. Belediye Havuz Meydanı’nda bir araya gelen kalabalık, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara ile birlikte Marmara Caddesi’nde bulunan, depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı Deprem Anıtı’na kadar yürüdü. Burada yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Başkan Çaykara, 25 yıl önce birçok kişinin yakınlarını yitirdiğini, acıların geçen süreye rağmen taze olduğunu söyledi.

Başkan Utku Caner Çaykara, Avcılar'ın 7.4 büyüklüğündeki Marmara depreminden en çok etkilenen bölgelerin başında geldiğinin altını çizerek, “Avcılar, depremden en çok etkilenmiş yerlerden biri ve maalesef üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen yaralarını saramamış durumdadır. Depremin merkezinin Avcılar'a yakın olması sebebiyle, yıkımın da büyüklüğü bir o kadar fazla oldu. Yaklaşık 25 yıl geçmesine rağmen hala deprem korkusuyla karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Deprem Anıtı'na kırmızı karanfiller bırakıldı.

YALOVA'DA, SESSİZ YÜRÜYÜŞ

17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nin 25. yıl dönümünde hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi.

Kurumlar tarafından kurulan stantların gezilmesiyle başlayan programda, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kalabalık sahildeki Deprem Anıtı'na kadar "sessiz yürüyüş" gerçekleştirdi.

Vali Hülya Kaya ve il protokolünün katıldığı yürüyüş sonrası depremde çekilen fotoğrafların yer aldığı sergi gezildi, ardından programa katılanlar hayatını kaybedenlerin isimleri yazılı mermer blokların bulunduğu anıta karanfil bıraktı.

Anı defterini imzaladıktan sonra gazetecilere açıklamada bulunan Vali Kaya, depremde hayatını kaybedilenlerin acılarını ilk günkü gibi hissettiklerini ifade etti.

Saygı duruşunda bunulması, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından depremde yapılan arama kurtarma çalışmalarının yer aldığı sinevizyon gösterisi izlendi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam eden program, deprem saati olan 03.02'de duaların edilmesi ve karanfillerin bırakılmasıyla son buldu.

Önceki yıllarda anıt içerisinde deprem sonrası fotoğrafların sergilendiği 03.02 ve 45 saniye adı verilen salonların, içerisinde oluşan çatlak nedeniyle tedbir amaçlı ziyarete kapatıldığı ve serginin bu nedenle dışarıda kurulduğu belirtildi.

SAKARYA’DA DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI

Sakarya ve Kocaeli'de 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesince Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen programda Kur'an-ı Kerim okundu.

Program sonunda depremde hayatını kaybedenler için dua edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar sordu, Aile Bakanlığı geçiştirdi

SONRAKİ HABER

Tarım Bakanı Yumaklı: Ülkede 72 yangın çıktı 27 yangına müdahale sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa