17 Ağustos 2024 11:31

Üniversite öğrencileri barınma sorununa çare arıyor

Ankara’da en düşük ev kirasının 20 bin, yurt fiyatlarının ise 9 bin liradan başladığını belirten öğrenciler, “Bu fiyatları ödememiz halinde cebimizde para kalmayacak” dedi.

Arşiv fotoğraf: DHA

Paylaş

Üniversitelerde kayıt dönemine az bir süre kalırken, konut kiraları ve yurt ücretlerindeki astronomik artışlar, öğrencileri kara kara düşündürüyor. Üniversiteye yeni yerleşen öğrenciler eylül ayı başından itibaren kayıtlarını yaptırmaya başlayacak. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, en düşük ev kirasının 20 bin, yurt fiyatlarının ise 9 bin liradan başladığını belirterek “Bu fiyatları ödememiz halinde cebimizde para kalmayacak” dedi.

“ÖĞRENCİLERE HEM YURT FİYATLARI HEM EV KİRALARI ÇOK FAZLA GELİYOR”

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde okuyan Filistinli bir öğrenci ev kirasının 6 bin 750 liradan 20 bin kiraya yükselmesi üzerine yeni ev arayışına başladığını söyleyerek şöyle konuştu: “İki yıldır aynı evde kalıyorum. Ev sahibi bu yıl kiramı 20 bine yükselteceğini söyledi. Eve ilk girişte depozito, emlakçı parası da vereceğim zaman en az 60 bin lira ödemem gerekiyor. Bu sebeple evimde kalmak mantıklı geliyor. Ancak 20 bin lira bir öğrenci için çok fazla. Filistin büyük bir savaş var. Birçok kişi bu nedenle işsiz kaldı. Benim ailem Filistin’de yaşıyor. Babam savaş nedeniyle 7 aydır işsiz. Bu sebeple ailemden maddi destek alamıyorum. İş arıyorum, çalışmaya çalışıyorum. Türkiye’de Filistinli öğrencilerin hepsine maddi anlamda bir destek yapılmıyor. Eski kiram geçerli olsaydı geçinebilir ve hatta cebimde altı bin lira para kalırdı.”

Yurt fiyatlarının da çok fazla olduğunu söyleyen öğrenci, “Yurt fiyatları 9 bin lira civarında gidiyor. Öğrencilere hem yurt fiyatları hem ev kiraları çok fazla geliyor. Ev arkadaşım da Filistinli, bu evde durmaya devam edersek mecburen bir ev arkadaşı daha arayacağız. Bir odayı iki kişilik yapacağız sanırım” dedi.

 “KİRAMA YÜZDE 65 ZAM GELİNCE EVDEN ÇIKMAK ZORUNDA KALDIM”

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Halil İbrahim Asrağ, ev kirasının 13 bin liradan 21 bin liraya çıkartıldığı söyledi. Zamlı kirayı ödeyemeyeceği için evden çıkan Asrağ, kalacak ev ya da yurt arayışında olduğunu ifade etti. Asrağ, şunları söyledi:

“Bu sene kira kontratımızın sonuna yaklaşırken ev sahibimizle görüştük. Ev sahibimiz, bize yüzde 25 zam sınırının artık kalktığını söyleyerek yüzde 65 zam konusunda ısrar etti. Bizde yüzde 65 zammı veremeyeceğimizi söyledik ve piyasa koşullarında bir fiyat teklif ettik. Ancak ev sahibimiz ‘Nasıl olsa enflasyon yükseliyor ben bunu daha yüksek bir fiyata kiralayabilirim’ dedi. Sonrasında biz evden çıkmak durumunda kaldık. Şu anda bir evi kiralamak büyük bir maddi külfet. Yurtlar da inanılmaz kötü şartlarda yaşam var. Küçük bir odada altı kişi kalınıyor ve kötü yemek gibi durumlarla karşılaşılıyor.” 

“BARINMA HAKKI KORUNMADIKÇA KONUT SORUNUYLA SIKLIKLA KARŞILAŞACAĞIZ”

Avukat Yasin Gökberk Çınar, ülkenin özgün dinamikleri göz önünde bulundurularak konut sorununa bir çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti. Çınar, “Yasal düzenlemeler bu sorunu kısmi olarak ortadan kaldırabilir ama bu yaşanan krizin ortadan kaldırılması için öncelikle yürürlükte olan hukukun tam olarak uygulanabilmesi, yargı makamlarının adil bir süre içerisinde yargılamayı gerçekleştirmesi gerekir. Bunlarla beraber bizce asıl sorun konutun ülkemizde ve dünyada metalaşmasıdır. Söz konusu durum konutu, bir barınma aracı değil yatırım aracı olarak görülmesidir. Bu durumu engelleyen düzenlemeler var olmadıkça söz konusu durum barınma hakkının asgari düzeyde korunmasını sağlayacak şekilde düzenlenmediği sürece bu sorunla sıkça karşılaşacağımızı düşünüyorum” dedi.

"KALICI BİR SİSTEM OLUŞTURULMALI"

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kira fiyatlarında kalıcı bir sistem oluşturulması gerektiğini belirterek, “Belirli bir standardın içinde ve yasal zorunlulukla fiyat tespiti yapılırsa mağduriyetlerin önüne geçilebilir” dedi.

Ankara’da okuyan üniversite öğrencilerinin ev kiraları konusunda sıkıntı yaşamaması için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Akçam, “Bir liste oluşturduk ve üniversitelere yakın bölgelerde kiralık konut listesi oluşturduk. Bunun haricinde Ankara’da faaliyet gösteren 250’den fazla apart işletmecileriyle konuştuk. İki veya üç öğrencinin konaklayabileceği güvenli, mobilyalı 1+1, 1+0 odaları ayarladık ve buralarda çok düşük bir ödemeyle öğrenciler konaklayabilecek” diye ekledi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

AFAD: Yangın çıkan 4 ilde, 3 bin 971 kişi tahliye edildi

SONRAKİ HABER

CHP’li Kara: Hatay’da kanalizasyon sorunu çözülmezse salgınların yayılması kaçınılmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa