17 Ağustos 2024 14:46

İzmir’de 4 bin 312 hektarlık alan yangından etkilendi: “Yeterli hava müdahalesi sağlanmadı”

Karşıyaka ilçesinde yer alan Yamanlar Dağı Karatepe mevkisinde meydana gelen yangının etkileri sürerken İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı, yeterli hava müdahalesinin sağlanmadığını kaydetti.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Emirhan DURMAZ
İzmir

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yer alan Yamanlar Dağı Karatepe mevkisinde meydana gelen yangın üçüncü gününde etkilerini göstermeye devam ediyor. Dün akşamüstü itibariyle yerleşim alanlarına sıçrayan yangından uydudan alınan görüntülere göre 4 bin 312 hektarlık alanın etkilendiği kaydedilirken; 17 evin yandığı, 3 mahalle, 105 ev, 44 iş yeri ve bir barınağın tahliye edildiği aktarıldı. Hal böyle iken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Elif Demirci İşleğen ile sürece ve son duruma ilişkin görüştük.

‘YERLEŞİM YERLERİNE YAKIN ALANLAR KONTROL ALTINA ALINDI’

Yangından etkilenen bölgelerde inceleme çalışmalarının devam ettiğini belirterek sözlerine başlayan Demirci-İşleğen, “Yerleşim yerlerine yakın yangınlar kontrol altına alındı fakat bazı ormanlık alanlarda yangınlar devam ediyor. Şuan için kötü bir durum yok ancak yangın henüz tam anlamıyla sönmüş değil. Yamanlar bölgemizde ormanlık alanlarda yangın henüz kontrol altına alınmadı. Köyün çevresinde İzmir İtfaiyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi'nin yanı sıra çok sayıda ateş savaşçısını konuşlandırdık. Tedbir amacıyla bazı köylerimizi boşalttık. Buraların çoğunu ziyaret ettik. Yangın durduğu için vatandaşlarımız evlerine dönebiliyor. Son duruma göre 16 evin yandığını ve sanayi sitesinde 30 civarıda iş yerinin etkilendiğini belirledik” diye konuşurken, hasar gören yerleri onarmak ve yurttaşların kullanımına yeniden sunmak için çalışmaların süreceğini ifade etti.

YARALI SAYISI 21

Edindikleri son bilgileri paylaşan Demirci-İşleğen, “Yangın nedeniyle 6 itfaiyecimiz, bir polis memurumuz ve yurttaşlarımız dahil olmak üzere 21 yaralımız var. Tedavilerine devam ediyoruz. Örnekköy ve Doğançay mezarlıkları yangından etkilenmedi. Definlere de bugün başlıyoruz. Sancaklı Köyü'nde yaşanan su kesintisine hemen müdahale ettik. 1500 civarında küçük ve büyükbaş hayvanın beslendiği köyümüzde meralık alanlar yandığı için vatandaşlarımızın yem ihtiyacı oluştu. İlgili birimlerimiz yem temini sağlıyor. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlık alanda çalışmalarını sürdürüyor. Yerleşim yerlerini de İzmir itfaiyesi korumaya devam ediyor” aktarımlarında bulundu.

‘YOĞUN HAVA MÜDAHALESİ OLSAYDI, AKŞAMKİ SORUN YAŞANMAYACAKTI’

Son olarak dün akşam saatlerinde Tele1 kanalında yayınlanan bir televizyon programına telefon bağlantısı ile katılan İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın bakanlık tarafından gece helikopteri gönderilmediğini belirttiğini hatırlattığımız Demirci-İşleğen’e bakanlığın çalışmalara katılımını ve yeterli desteğin sağlanıp sağlanmadığını sorduk. Yangının bir gece önce başladıktan sonra rüzgar ve duman nedeniyle yeterli müdahalede bulunulamadığını belirterek sözlerine başlayan Demirci-İşleğen, “Ancak öğleden sonraki saatlerde hava durgundu. Bazı yerlerde yangın kolayca söndürülebilirdi. Ama oralara da yeterli müdahale edilmediğini ve geç kalındığını düşünüyorum. Dün gece yeniden mahallelere doğru yangın yayılınca, hepimiz için çok büyük sıkıntı oldu. Öğleden sonraki saatlerde daha etkili ve daha yoğun hava müdahalesi olsaydı, muhtemelen akşam yaşanan sorunu yaşamayacaktık” diyerek sözlerini tamamladı.

Reklam