17 Ağustos 2024 17:18

Sputnik direnişi 1 yaşında: Mücadele yargıda devam ediyor

TGS'de örgütlü Sputnik çalışanları geçen yıl 17 Ağustos'ta greve çıkmış ve direnişe başlamıştı. 200 gün alanda direnen gazetecilerin hak mücadelesi yargı önünde devam ediyor.

Sputnik Türkiye çalışanları grevde, Ağustos 2023 | Fotoğraf: Onur Kavak/Evrensel

Paylaş

Daha iyi bir yaşam ve haysiyet mücadelesi için bir yıl önce 17 Ağustos günü Sputnik Türkiye bürolarındaki gazeteciler, greve çıktı. 200 gün sonunda mücadele yeni bir evreye taşınırken, gazetecilerin hak mücadelesi yargı önünde devam ediyor. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası bir açıklama yayımlayarak “Bu grev, demokrasi ve basın özgürlüğünün her ülke için ne derece önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. İlk örgütlenme kararından bugüne yaşadıklarımız, paha biçilmez deneyimler olarak kurumsal hafızamızda yerini aldı” dedi. 

“Anayasası ile korunan sendikal hak ve özgürlüklerin, yabancı bir şirket tarafından nasıl çiğnendiğine şahit olduk. Anayasa’yı ve yasalarımızı umursamayan işverene karşı bürokrasinin sessizliğinden üzüntü duyduk. Grev sırasında yasadışı işçi çalıştıran işletmeye kesilen etkisiz cezalara öfkelendik. İş davalarında uzun yargılamaların mağduru olduk. Meslektaşlarımızın meslek etiğine ve dostluğa sığmaz tutumlarını gördük. Ama yılmadık” denilen açıklamaya şöyle devam edildi: 

"ENGELLERİ AŞACAĞIZ"

“Elbette bu yaşadıklarımız, ülkemizi ucuz emek cenneti gibi pazarlayan, yabancı şirketleri teşvik, prim, vb. adı altında vaatlerle yatırıma davet eden mevcut ekonomik düzenden bağımsız değil. Türkiye’nin dört bir yanında sömürüye karşı bir araya gelip örgütlenen, itiraz eden yüzbinlerce işçi her gün bu gerçekliği acı bir şekilde tecrübe ediyor. Engelleri aşacağız. İkinci sınıf insan muamelesini, verdiği haysiyet mücadelesi ile yıkan ve bu nedenle işinden olan işyeri temsilcimiz dahil 24 üyemizi, sektördeki binlerce meslektaşımıza verdiği moral ve güç nedeniyle bir kez daha tebrik ediyoruz. Kazanacağız. Medya sektöründe orman kanunlarına son vereceğiz. Mücadelemiz, daha iyi ücret, adil çalışma koşulları ve iş güvencesi için. Mesleğimizi büyütecek ve saygınlığını birlikte kazanacağız. Birlikte güçlüyüz!” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Jeoloji Mühendisleri Odası: Depremi bekleyen ülke olmamak için sıra eylemde

SONRAKİ HABER

İş kazası geçiren Orakçı Makina işçileri: Ölüme götüren koşullar nedeniyle işten çıktık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa