17 Ağustos 2024 18:09

İzmir'de yangından etkilenen köylüler: Tarım ve hayvancılığın bitirilmesiyle doğrudan ilişkili

İzmir'de Bayındır Yeşilova Köyü’nde söndürme çalışmalarına katılan bir köylü dumandan etkilenerek kaldırıldığı hastanede kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir merkezdeki yangınlar sürerken Bayındır, Ödemiş ve Tire gibi çevre ilçelerde de yangınlar devam ediyor.

Muhabirimizin edindiği bilgiye göre Bayındır Yeşilova Köyü’nde söndürme çalışmalarına katılan bir köylü dumandan etkilenerek kaldırıldığı hastanede kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Bayındır ilçesinde Yeşilova ve Elifli mahallelerinde yangın çeşitli noktalarda hâlâ sürüyor. Emek Partisi Torbalı İlçe Örgütü ve İl Başkanı’nın aralarında olduğu bir heyet yangın alanlarında incelemelerde bulundu ve köylülerle görüştü.

Zeytinlik alanları etkileyen yangında zeytin ağaçlarının içten içe yanmasıyla söndürme ve soğutma çalışmaları verimli sürmüyor. Çok sayıda büyükbaş ve kümes hayvanının öldüğü, çiçek ve sebze seralarının zarar gördüğü köylüler tarafından dile getirildi.

Tedbir amaçlı iki köy boşaltıldı. Jandarma ve itfaiye çalışmalarını sürdürürken sarp arazide helikopterle söndürme çalışmalarının sınırlı ve yetersiz olması köylülerin tepkisini çekiyor. Yangına ilişkin konuşan köylüler hayvancılığın tükendiğini, hayvanların otları tüketmediği için otların yükseldiğini bunun da yangının yayılmasını hızlandırdığını belirttiler. Yangının çıkış nedeni olarak çevrede süren inşaatlara dikkat çeken köylüler, köyde tarım ve hayvancılığın bittiğini dışarıdan gelenlerin ev yaparak köyde yaşamayı hobi olarak gördüklerini belirtti.

“Köyde tarım ve hayvancılık teşvik edilmeli, desteklenmeli” diyen köylüler bu sorunların sadece yangına neden olmadığına çok daha çok boyutlu sorunlara yol açtığına dikkat çekti.

(İzmir/EVRENSEL)

Reklam