17 Ağustos 2024 22:04

17 Ağustos'un yıl dönümünde Bursa'da anma: 25 yıl geçti hâlâ eksiklerimizi konuşuyoruz

17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenler Bursa'da anıldı. Yapılan açıklamalarda depremin Bursa'nın da bir gerçeği olduğunun unutulmaması gerektiği vurgulandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Osmangazi Kent Konseyi, 17 Ağustos 1999 depreminin 25. yılında Hoca Hasan Mahallesi Afet Toplanma Alanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada konuşan Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz "Bursa'daki yapı stokunun büyük kısmının 40 yaşın üzerinde ve büyük bir risk altında. En iyi senaryoda bile binlerce kayıp bekleniyor. Depreme karşı hazırlık, ertelenemez göz ardı edilemez bir zorunluluktur. Ancak 25 yıldır ne yazık ki daha çok eksikliklerimizi konuşuyoruz” dedi.

“Deprem Öncesi, deprem anı ve deprem sonrası alabileceğimiz önlemleri aldık mı? Aldıysak bu önlemleri kim biliyor?​” diye soran Çil, “Türkiye'de afet ve acil durum yönetimi ya yok ya da yetersiz diyerek deprem için ulusal seferberliğin şart olduğunu belirtti. Harekete geçmeyenler, gelecekteki yıkımın sorumluları olacaktır.  Cumhuriyet tarihimizin en büyük depremlerinden biri olan 17 Ağustos'tan bu yana 25 yıl geçti. Ancak hazırlıklarımız hâlâ yetersiz. Depremlerden sonra meydana gelen can ve mal kayıplarının nedeni olarak sürekli depremlerin büyüklüklerine vurgu yapılması, gereken önlemlerin alınmaması, 25 yıllık zaman diliminde hiçbir konuda yeterli hazırlığın olmadığı 6 Şubat 2023 Depremleriyle bir kez daha ortaya çıkmıştır.  Bursa'daki yapı stokunun büyük kısmı risk altında ve olası bir deprem sonrası müdahaleler yetersiz kalacaktır. Bu sebeple sağlıklı yapılaşma nitelikli denetim ve şeffaf imar planları zorunludur" ifadelerini kullandı.

“SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Halkın toplanma alanlarının belirlenmesinde o alanın konumu, büyüklüğü kapasitesi, fiziksel ve doğal özelikleri, yönetim ve plan kararları ile ilgili çeşitli niteliklerin önemli rol oynadığını söyleyen Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz”İmar planı kararlarıyla yapılan uygulamaların afet yönetim sistemiyle temelde uyumlu olması gerekmektedir. Osmangazi Belediyesi Afet İlleri Müdürlüğü ile bu yaptığımız toplantıda Osmangazi Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğünün mevcut 258 toplanma alanlara ilave belirlenen ve 201 toplanma alanı ile ilgili çalışma yaptığını talepte bulunduğunu onaya gönderdiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Süreç tamamlandığında toplanma sayusı 459’a çıkacağını öğrenmek bizim adımıza sevindiricidir. Deprem toplanma alanlarının nitelikli hale gerilerek alt yapı çalışmaları ile güçlendirilmesini talep ediyor ve sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz” şeklinde konuştu.

“DEPREM BURSA’NIN GERÇEĞİ”

Deprem Bursa'nın gerçeği diyen Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, "Hem seçim öncesi hem seçildikten sonra ilk günden itibaren ilk çalışmamız kentsel dönüşüm oldu ancak prosedürler hızlanmamızı engelliyor. Çarşamba ve Altıparmak mahallesi hem eski olması hem de depreme dayanıksız yapılarından dolayı hızla kentsel dönüşüme girmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Bunun yanında bir afet koordinasyon merkezi çalışmamız var. İlk 72 saatin ne kadar önemli olduğunu maalesef Kahramanmaraş'ta gördük. Tekrardan 1999 depreminde hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı diliyorum, yakınlarına sabır diliyorum" dedi.

DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİNDEN ANMA

TMMOB, DİSK, KESK, TTB, Bursa Demokrasi Güçleri ve Osmangazi Kent Konseyi’nin çağrısıyla bir araya gelenler Kent Meydanı’nda düzenledikleri basın açıklamasıyla hayatını kaybedenleri andı.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Korkut, “Türkiye’nin aktif deprem kuşakları üzerinde yer almasına ve konunun mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı ile doğrudan bağlantılı olmasına karşın bu disiplinlerin rant çıkarları için hep dışlandığının yakından tanığıyız. Çünkü rant çıkarları, bilimsel gereklilikleri yok saymaktadır” diyerek kentlerin rantlaşmayla deprem karşısında güçsüzleştiğini vurguladı.

KAYIHAN PALA: DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI

Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, 17 Ağustos depremi deneyimini paylaşarak aradan geçen onca zamana rağmen 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde değişen bir şeyin yaşanmadığına dair izlenimlerini aktardı.

Pala, “Depreme müdahale edebilmek için dünyanın kabul ettiği 4 aşama var; birincisi riski azaltacaksınız, ikincisi hazırlık yapacaksınız, üçüncüsü deprem anında hem yurttaş hem buradaki gönüllüler hem resmi görevliler hem de merkezi hükümet anında müdahale edecek ve dördüncüsü de kısa sürede toparlanma yaşanacak” dedi.

6 Şubat depremlerine bakıldığında ise bu süreçlerin hiçbirinin yapılmadığını söyleyen Pala, bunun için mücadele verilmesi ve talepkar olunması gerektiğini ifade etti. (Bursa/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Orman yangınları nedeniyle 7 kişi gözaltına alındı, 2 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

Alevi dernekleri Diyanet’in projesine karşı Nevşehir'de yürüyüş gerçekleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa