18 Ağustos 2024 11:51

Oslo’da hükümete İsrail’e yaptırım uygula çağrısı

Oslo’da, İsrail’in Filistin’e yönelik sürdürdüğü katliamlar protesto edildi. Eylemde, hükümete İsrail’e yaptırım uygulama çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: Mahmut Algünerhan/Evrensel

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te dün başkent Oslo’da, İsrail’in Filistin’e yönelik sürdürdüğü katliamlar protesto edildi. Okulların yarın açılacağı Norveç’te “Gazze’de okullar açılmıyor- okullar bombalandı” adı altında protesto eylemi yapıldı. Eylemde, hükümete İsrail’e yaptırım uygulama çağrısı yapıldı. Youngstorget alanında yapılan eyleme yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Filistin ile dayanışmanın yazıldığı pankartlarda, İsrail’e yaptırım uygulanması ve ateşkesin sağlanmasını talep eden sloganlar da atıldı. Meydanda yapılan konuşmaların ardından Üniversite alanına yürüyüş yapıldı. Üniversite alanında 4 dakikalık saygı duruşundan sonra Norveç Filistin Komitesi Başkanı Line Khateeb konuşma yaptı. Line Khateeb konuşmasında, “Okul tatili bitti ve çocuklarımız sınıflara dönüyor. Norveç'teki ebeveynler olarak çocuklarımızı güvenle okula gönderebilir ve onların öğrenip oynayacaklarını biliyoruz. Filistin'deki ebeveynler için günlük yaşamımız gerçeklerle karanlık bir tezat oluşturuyor. Gazze Şeridi'nde 625 bin okul öğrencisi İsrail kuşatması ve bombardımanı altında bir sömestri dönemine gidiyor” ifadelerini kullandı.

“FİLİSTİN'DE SOYKIRIM DEVAM ETTİ”

Batı Şeria'da çocukların okullarından dönerken, şiddet yanlısı ve aşırı Yahudi yerleşimciler tarafından saldırıya uğradığını söyleyen Khateeb, “İsrail'in Paris'teki Olimpiyat Oyunları'na katılmasına izin verilirken, Filistin'de soykırım devam etti. Ve Yaz aylarında İsrailliler Filistin okullarına yönelik saldırılarını artırdı. İşgal ordusu, 4 Temmuz'dan 10 Ağustos'a kadar Gazze'de sığınma yeri olarak hizmet veren okullara 21 saldırı düzenledi” diye konuştu.

İsrail ordusunun okullara yönelik gerçekleştirdiği katliamlara dikkat çeken Khateeb, “Filistinliler saldırıların sona ermesini, evlerini ve toplumlarını yeniden inşa etmelerini istiyor. Soykırıma son verilmesini istiyoruz!” diye konuştu. İsrail’e yapılan barış ve ateşkes çağrılarını işaret eden Khateeb, “İsrail, İran'da Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'yi öldürerek olası bir ateşkesi de ortadan kaldırmış oldu. Netanyahu, çözüm bulmak istemediğini ancak kendi canını kurtarmak için büyük bir bölgesel savaş için bastırdığını açıkça ifade etti.

“İSRAİL DURDURULMALI!”

Bu, Ortadoğu'da sivilleri de etkileyecek, herkes için tehlike oluşturacak tehlikeli ve korkutucu bir gelişmedir” diye konuştu. İsrail ordusunun saldırgan politikalarını da değinen Khateeb, “Cezasızlıkla karşılanmaya devam etmelerini izleyemeyiz. Eğer insan hayatını ve insanlığımızı kurtaracaksak İsrail durdurulmalı!” dedi.

Norveç Dışişleri Bakanının işgalin yasa dışı olduğunu, durdurulması gerektiğini açıkça söylediğini da hatırlatan Khateeb, “O zaman, hükümeti tüm yatırımları çekerek bunu takip etmelidir. Petrol fonu İsrail şirketlerine yatırımlarını artırdı, işgalciyi cezalandırmak yerine petrol parasını cebe atıyoruz. Parada kan var, elde kan var!” ifadelerini kullandı. Khateeb, Filistin’le dayanışmayı sürdüreceklerini de belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Nijerya’da hayat pahalılığı protestolada binden fazla tutuklama

SONRAKİ HABER

Uşak'ta orman yangını 2'nci gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa