Londra’da hayvan hakları savunucuları Türkiye’yi protesto etti

Londra’da her yıl yapılan hayvan hakları yürüyüşünde bu yıl iki hafta önce TBMM’de yasalaşan “katliam yasası” da protesto edildi.

18 Ağustos 2024 12:15
Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Her yıl ağustos ayının ortasında yapılan hayvan hakları yürüyüşü, bu yıl da Londra’nın merkezinde binlerce kişinin katıldığı eylemle hayvan katliamları protesto edildi. Bu yıl yapılan eylemde, iki hafta önce TBMM’de yasalaşan “katliam yasası” da protesto edildi. Dün yapılan eylemde ayrıca, başlatılan imza kampanyasına destek çağrılarının yanı sıra Türkiye’de tatil yapma boykotunun da büyütülmesi istendi.

Birçok hayvan hakları savunucusu örgüt ve kampanya grubunun ortak çağrısıyla yapılan eylemde, “insan gibi hayvanların da yaşama hakkı vardır” denilerek, başta hükümetler eliyle olmak üzere tüm hayvan katliamlarına son verilmesi istendi. Eylemde, vegan olma çağrıları da yapılırken, vegan olarak çevre ve dünyanın dengesinin bozulmasının korunacağı iddia edildi.

RESTORANLARA BÜYÜK TEPKİ

Hyde Park’ın Marble Arch köşesinde başlayan yürüyüş, alışveriş mağazaları ve restoranların yoğun olduğu Oxford Street ve Regent Street’ten geçerek Tragalgar Meydanı’ndan Parlamento Meydanı’na ulaştı. Bu arada, başta steak restoranları olmak üzere birçok et lokantaları önünde kalabalıklar birikti ve protesto etti. Angus Steakhouse restoranı önünde öfkeli bir gösteri yapıldı. Bu arada restoranın içindeki birçok müşterinin yemeğini bırakıp restoranı terk edildiği görüldü.

Yürüyüş boyunca çeşitli dövizlerle mesajlar verilirken, Türkiye’de çıkartılan yasanın bir hayvan soykırımı olduğu belirtilerek, yasanın derhal geri çekilmesi istendi.

“HAYVANA HAK TANIMAYAN İNSANA DA HAK TANIMAZ”

Yürüyüşün bittiği Parlamento Meydanı’nda çeşitli konuşmalar yapılarak, hayvanların yaşatılması gerektiği, onların yaşam haklarına insanların müdahale etmemesi gerektiğinin altı çizilerek, yaşam ortamlarından koparılmasına da tepki gösterildi. Yürüyüşten sonra, Parlamento’nun yanındaki Victoria Tower Gardens’da özel olarak Türkiye’deki durumu anlatan bir etkinlik düzenlendi. Yürüyüşe katılanlara çağrı yapılarak bu etkinliğe katılınması istendi. Victoria Tower Gardens’da toplanan hayvanseverler, Türkiye hükümetinin çıkardığı katliam yasasını prıtesto etti ve bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında, Erdoğan ve AKP iktidarının bir hayvan katliamcısı iktidar olduğu belirtilerek, Niğde ve Altındağ’daki toplu katliamlar örnek gösterildi.

Burada İngilizce ve Türkçe “Yasayı geri çek” sloganları atıldı. Ayrıca CHP’li belediyelerin de daha net ve sonuç alıcı tutumlar sergilemesi gerektiğine de dikkat çekildi. Türkiye’de yasanın geri çekilmesi için uluslararası bir kampanya başlatan hayvanseverlerden biri olan Dominic Dyer burada bir konuşma yaparak, Erdoğan’ın bir hayvan düşmanı olduğunu ilan etti. 6 Şubat’ta yaşanan depremde, sağlam yapılmayan binaların insanların başına çöktüğünü ve 50 binden fazla insanın hayatını haybettiğini hatırlatan Dyer, uluslararası yardım çağrısı yapan Türkiye’ye dünyanın birçok ülkesinden kurtarma ekiplerinin gittiğini ve bu ekiplerin içinde eğitilmiş köpeklerin de büyük rol oynadığı hatırlattı.

Kurtarma çalışmalarında hayatını kaybeden bir Meksika köpeği için üzüldüğünü söyleyen hükümetin, şimdi de o köpek gibi köpekleri devlet eliyle öldürmeye başladığını söyledi. Dyer, “Hayvanın yaşamasına hak tanımayan bir hükümetin insanın yaşamasına da hak tanımaz” diyerek, başlatılan imza kampanyasına ve boykot çağrılarına uyulmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

Uşak'ta orman yangını 2'nci gününde

SONRAKİ HABER

Bursa’da yoksulluğa ve zamlara karşı basın açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa