18 Ağustos 2024 12:31

Bursa’da yoksulluğa ve zamlara karşı basın açıklaması

Bursa’da açıklama yapan emekçiler yoksulluğa, ardı arkası kesilmeyen zamlara, vergi yükünün emekçilere yıkılmasına karşı eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bursa Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla, Bursa’nın bir işçi mahallesi olan Panayır’da işsizliğe, yoksulluğa, zamlara, düşük ücretlere dur demek için mahalleliler bir araya geldi.

Açıklama öncesi, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Vergide adalet, insanca bir yaşam”, “Bu zamlarla yaşanmaz zamlar geri alınsın”, “Sermayeye değil eğitime bütçe” sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Filiz Tali, ‘’Cumhuriyet tarihinde görülmedik şekilde yoksulluğun derinleştiğine şahit oluyoruz. Emekçiler en doğal haklarından adım adım uzaklaştırıldılar. Artık bir emekçi için; ev, araba almak; ailecek tatile gitmek, dışarıda yemek yemek, hafta sonu pikniğe gitmek bile mümkün değil” dedi.

Temmuz ayında TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon gerçeği yansıtmadığını ifade eden Tali, “TÜİK verilerini bile baz alsak ocak ayında 17 bin TL’ye çıkartılan asgari ücret enflasyon karşısında 6 bin 498 TL eriyerek 10 bin 502 TL’ye gerilemiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarına bakarsak bu yıl içinde asgari ücrete yeni bir zam yapılmayacak. Yani emekçiler yıl sonuna kadar ücretleri her gün biraz daha eriyerek yaşamak zorunda kalacaklar” diye konuştu.

Tali asgari ücretin en kısa zamanda yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin kiraz ve kayısı üretiminde dünya birincisi, erik üretiminde dünya üçüncüsü, çilek, üzüm, karpuz gibi birçok meyvenin üretiminde ilk 10’da yer almakta. Dünya birincisi olarak ürettiğimiz kiraz ve kayısıyı 3600 km uzakta Almanya Hamburg’taki çocuklar yiyebiliyorken ne yazık ki ülkemizin çocuklarının yoksulluk nedeniyle bu meyveleri yiyemez hale geldi” dedi.

Tali açıklamanın devamında, “Yoksulluğu görmek için akşamüzeri 3 harfli marketlerin yanındaki çöp konteynırına bakmamız yeter. Çünkü her konteynırda birkaç yaşlı teyzeyi mutlaka görebilirsiniz. Bu iktidarın halkı getirdiği yer işte burasıdır. Her gün zamlarla uyanıyoruz. İktidar, 1 Temmuzda elektriğe, 1 Ağustosta doğalgaza yüzde 38 zam yaparak elini yine emekçilerin cebine uzatmıştır. O nedenle zamlar geri alınmalıdır” dedi.

“Ev kiralarının asgari ücret kadar olduğu ve emekçilerin zamlarla ezildiği bu süreçte hükümet Orta Vadeli Program (OVP) açıklayarak krizin tüm yükünü yine emekçilere yükleme derdine düşmüştür” diyen Tali, vergi yükünün de emekçilere kesildiğini belirtti: “Ülkemiz bütçesinin yüzde 85’i doğrudan veya dolaylı olarak emekçilerden toplanmaktadır. Meyve alamadığımız, cebine günlük okul harçlığı veremediğimiz çocuklarımızdan kesilen paralar, geçmediğimiz köprülere, uçmadığımız hava alanlarına, artık randevu almanın neredeyse imkansız olduğu şehir hastanelerine aktarılmaktadır. Normalde az kazanandan az, çok kazanandan çok alınması gereken vergi tam tersi emekçilerin sırtına yıkılmıştır. Geçtiğimiz yıl yandaş şirketlerin 660 milyar TL vergi borcu silinmiştir”.

Tali, “Sermayenin kasasını doldurmaya, demokratik hak ve özgürlüklerimize de saldırıyı büyütmeye devam edecek. Bu çok yönlü saldırıya karşı birleşik bir mücadele örgütlemekten başka seçeneğimiz yoktur. Karacabey ovasında salçalık domates üreten çiftçiler yol kapatarak taleplerini dile getirdiler. Balıkesir’in Bandırma ve Sındırgı ilçelerinde köyler, Malatya’da kayısı reticisi köylüler eylemler yaptı. Bizler de yukarıda sıraladığımız taleplerle, önce semtlerde sonra da hepimizin buluşacağı kent meydanında miting yaparak sesimizi duyurmaya çalışacağız” dedi.

PALA: “ÇÖZÜM BULUNACAK DİYE BEKLEMEMİZİN YARARI YOK”

Açıklamaya katılan Bursa Milletvekili Kayıhan Pala da yaptığı konuşmada Can Atalay için yapılan Meclis görüşmesindeki saldırıyı hatırlatarak, “Biz AYM’nin kararlarının uygulanmadığı ve bu konuda meclisin işlevini yerine getiremeyen bir ülkenin meclisindeyiz. Milletvekilleri vekil olabilmek için mecliste anayasaya bağlılık yemini etti. AKP, vekillerinin yeminlerini hiçe sayarak anayasaya aykırı şekilde Can Atalay’ın vekilliğine kastetti. Hukukun üstün olmadığı, demokrasinin işlemediği bir ülkede emekçilerin, işsizlerin, ev kadınlarının, öğrencilerin sorunlarına çözüm bulunacak diye beklememizin bir yararı olmadığını, bugün gelinen noktada mücadele etmekten ve dur demekten başka çare olmadığını görüyoruz” diye konuştu. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Londra’da hayvan hakları savunucuları Türkiye’yi protesto etti

SONRAKİ HABER

Bolu'daki orman yangını 72 saat sonra kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa