18 Ağustos 2024 13:36

Venezuela'da seçim krizi sürüyor

Venezuela'da seçim krizi devam ediyor. İktidar partisi destekçileri Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'te toplanırken, muhalefet yanlıları başkent Caracas'ın Las Mercedes semtinde eylem yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Venezuela'da iktidar partisi destekçileri Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'te toplanırken, muhalefet yanlıları başkent Caracas'ın Las Mercedes semtinde bir araya geldi.

Taraflar, 31 Temmuz ve 4 Ağustos'ta gerçekleştirdiği geniş katılımlı toplanmaların ardından, yüzlerce kişi liderlerin çağrısıyla bir kez daha belirtilen alanlarda toplandı. Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Miraflores Sarayı bahçesindeki destekçilerine yaptığı konuşmada, ülke genelinde 100'den fazla kentte vatan için insanların yürüdüğünü belirtti.

Muhalefet koalisyonu adayı Edmundo Gonzalez'i hedef alan Maduro, “Venezuela kurumlara ve barışa saygılı bir ülke olmalıdır. Venezuela'da arzu ettiğimiz geleceği inşa etme hakkını kazandık. Dünyada kimseye tavsiyede bulunmuyorum, herkes kendi ülkesini nasıl yöneteceğini bilir. Venezuela'nın egemenliğine saygı duyulmasını istiyoruz” dedi.

MADURO KARŞITLARI LAS MERCEDES’TE TOPLANDI

Caracas'taki Las Mercedes semtinde destekçilerine seslenen muhalif lider Maria Corina Machado, ellerindeki tutanaklara göre seçimi yüzde 67 ile kendilerinin kazandığını bir kez daha belirtti. Machado, halktan barışçıl şekilde protestolarına devam etmesini isteyerek, “Egemenliğin üstünde hiçbir şey yoktur ve Venezuela halkı tercihini yaptı. Dünya ve Venezuela'daki herkes Gonzalez'in zaferini kabul etsin” diye konuştu.

Öte yandan Gonzalez ise yayımladığı bir videoda, kendilerini destekleyen Venezuelalılara teşekkür etti.İktidar ve muhalefet yanlılarının yaptıkları eylemlerde bir gerilim çıkmadı. Diğer yandan Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bulunan Venezuela büyükelçiliği yakınında bir araya gelen göstericiler, Maduro'nun yeniden seçildiği devlet başkanlığı seçim sonuçlarını protesto etti.

MADURO, 3’ÜNCÜ KEZ KAZANMIŞTI

Venezuela Seçim Konseyinin 29 Temmuz'da duyurduğu sonuçlara göre, Devlet Başkanı Maduro yüzde 51,20 ile devlet başkanı seçimini 3. kez kazanmıştı. Muhalefet koalisyonu adayı Gonzalez ve muhalif lider Maria Corina Machado ise seçim sonuçlarını reddettiklerini açıklamıştı. Muhalefettin seçim sonuçları kabul etmesiyle birlikte ülkede başlayan gerginlik sürüyor. ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin yanı sıra Latin Amerika yönetimlerinden de muhalefete destek gelmesi dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail'in “güvenli” dediği bölgelerde 450 bin Filistinlinin göçe zorlandığı belirtildi

SONRAKİ HABER

Karabük'te orman yangını 46 saattir sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa