18 Ağustos 2024 14:13

CHP'li İlgezdi: Cezaevlerinde anneleriyle kalan kaç çocuk var açıklamıyorlar

Cezaevinde anneleriyle kalan çocukların sayısının gizlendiğini açıklayan CHP İstanbul Milletvekili İlgezdi, bilgi edinme yoluyla sorduğu soruya Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya tepki gösterdi.

Kaynak: Derin Yoksulluk Ağı

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, cezaevinde anneleriyle kalan çocuk sayısının gizlendiğini açıkladı: "Geçen haftalardaki bilgi edinme başvuruma veri yok diyen bakanlık bu sefer de 'Annesinin yanında kalan çocukların sayısı günlük olarak değişmekte olup sabit bir sayı bulunmamaktadır' yanıtını verdi. Şeffaf ve kamuoyunu aydınlatıcı bir yaklaşım beklediğimiz Bakanlık ısrarla cezaevinde kalmak zorunda olan çocukları gizliyor. Demek ki cezaevinde annesiyle yaşamak zorunda kalan çocuklarımız sayılamayacak duruma geldi. Geçmişte açıkladığınız veriyi gizliyorsanız durumun bir facia olduğu kesin" ifadelerini kullandı.

Cezaevinde anneleriyle kalan çocukların sayı ve bilgilerinin gizlendiğini açıklayan CHP İstanbul Milletvekili İlgezdi, bilgi edinme yoluyla sorduğu soruya Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya tepki gösterdi. İlgezdi, "Madem bu sayı günlük olarak değişiyor; hapishanede annesiyle kalan çocukların sayısında önceki yıllara göre düşüş olduğunu' nasıl açıklıyorsunuz? Bu nasıl bir mantıktır?" diye ifade etti.

İLGEZDİ:" MADEM YILLARA GÖRE DÜŞÜŞ VAR GERÇEĞİ AÇIKLAYIN"

Kamuoyundan bilgi gizleyen yöneticilerin görevden alınması gerektiğinin altını çizen CHP'li Dr. İlgezdi, annesinin yanında kalan çocuk sayısının sanılanın aksine arttığına dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı. "Bu bilgiyi gizlemek için her yolu deniyorlar. 'Günlük olarak annesinin yanında kalan çocuk sayısı değişmektedir' demek yerine, önergede net olarak sorduğum '1 Ekim 2023 tarihi itibariyle ebeveyniyle birlikte Ceza ve İnfaz Kurumlarında bulunan çocuk sayısı nedir?' sorusunun yanıtını vermek zorundaydınız. Bu soruya yanıt vermeyen tüm yetkililer suç işlemektedir. Ama bu veriyi açıklasalar 'Hapishanede annesiyle kalan çocukların sayısında önceki yıllara göre düşüş olduğu' iddiaları yalanlanacak. Bu bilgiyi gizleyen Bakanlık yetkililerinin görevden alınması, onları koruyan yöneticilerin de istifa etmesi gerekiyor. Diğer taraftan annesiyle cezaevinde kalan çocuk sayısı eğer bakanlığın dediği her gün değişiyorsa, demek ki cezaevinde o kadar yoğun küçük çocuğu olan anne trafiği var ki, giren- çıkan çocuk hesabı tutulamıyor! Çocuklarımız sayılamaz hale gelmişse vay ki halimize! Bu işin peşini bırakmayacağım. Şeffaf rakamlar açıklanan kadar ısrarla bu konuyu dile getireceğim."

2 CEZAEVİ HARİÇ DİĞERLERİNDE ANNE-ÇOCUK ÜNİTESİ YOK

Sincan ve Diyarbakır Cezaevlerinde 4 adet anne-çocuk ünitesinin, Rize, Muğla, İzmir, Elmadağ, Sivrice, Sivas ve Sakarya Ceza İnfaz Kurumlarında ise birer çocuk dostu alanın bulunduğunu hatırlatan CHP'li İlgezdi, "Sadece iki cezaevinde anne çocuk ünitesi var. 7 cezaevinde ise çocuk dostu alan var. Bunların kapasiteleri yeterli mi bilinmiyor, neden tüm cezaevlerine anne- çocuk ünitesi yapılmadığı açıklanmıyor. Tüm kadın cezaevlerinde anne- çocuk ünitelerinin yapılması gerekiyor. Ancak yıllardır iktidar bu konuda gerekli girişimlerde bulunmuyor" dedi.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nin (CİSST) tespitlerine göre şu an 0-6 yaş arası cezaevlerinde kalan çocuk sayısı ise 552.(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail’in 317 gündür saldırdığı Gazze'de can kaybı 40 bin 99'a yükseldi

SONRAKİ HABER

Muğla'nın Yatağan ve Ula ilçelerinde orman yangınları: 58 ev tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa