18 Ağustos 2024 14:46

Tarık Ziya Ekinci toprağa verildi: "Ömrünü halkının haklarına adadı"

Tarihçi Tarık Ziya Ekinci, Diyarbakır'da düzenlenen törenle toprağa verildi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Ömrünü halkının haklarına adadı. Bayrağını onurluca taşıyacağız" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul’da 15 Ağustos’ta yaşamını yitiren tarihçi ve siyasetçi Tarık Ziya Ekinci’nin cenazesi memleketi Diyarbakır'da toprağa verildi.

Ekinci için Yenişehir ilçesindeki Şehitlik Camisi’nde tören düzenlendi. Törene, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Ekinci’nin eşi Perihan Ekinci, kardeşleri Emin ve Tahir Ekinci, sevenleri, milletvekilleri, sivil toplum örgütü ile siyasi parti temsilcileri dahil çok sayıda kişi katıldı.

Ekinci’nin cenazesi camiden alınarak defnedilmek üzere mezarlığa getirildi.

BAKIRHAN: MÜCADELE ETMEKTEN YILMADI

Burada bir konuşma yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Ekinci ailesi şahsında Kürt halkına başsağlığı diledi.

Ekinci’nin ömrünü Kürt halkının haklarına adadığını söyleyen Bakırhan, “Tarık abi Kürt meselesinin bir özeti, bir resmidir. Davasına sahip çıkan, Kürt meselesinin demokratik yollarla çözülmesini isteyen her onurlu Kürt gibi işkence gördü ama mücadele etti. Hasta yatağında bile Amed Newroz’unu izleyen, sizin görkemli duruşunuzdan etkilenen bir Tarık abiden bahsediyorum. İşkence, cezaevi ve sürgün gördü, ailesinden çocuklarından uzak kaldı ama mücadele etmekten yılmadı. Sorunun çözümü için yoluna devam etti. Bizlere külliyatlar bıraktı. Bizler de ona söz veriyoruz; başlattığınız ve uğrunda büyük bedeller ödediğiniz Kürt barışının demokratik çözümünü sağlayıncaya kadar o bayrağınızı onurluca düşürmeden taşıyacağız” dedi.

Kurdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Bayram Bozyel de “Bir Kürt yazar, aydın, 100 yaşındaki bir yıldız aramızdan ayıldı. Ekinci, Kürt halkının 100 yıllık tarihinin tanığıdır” diye konuştu.

TANRIKULU: KARARLILIĞIN TARİHİ 

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da “Tarık abinin 100 yıllık yaşamı, yaşadığımızın, bir hafızanın ve kararlılığın tarihidir. Halkının hakları için Türkiye’de eşitlik, adalet, demokrasi için mücadele etti ve birikimini herkese iletti” diye konuştu.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen ise “Bugün ana dilde sağlık, herkese ücretsiz sağlık, savaşın halk sağılığına etkisi gibi konular gündeme geliyorsa Tarık Ekinci gibi aydınlar sayesinde” dedi.

Ekinci ailesi ise cenaze törenine katılanlara teşekkür etti. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Silifke'deki orman yangını kontrol altına alındı

SONRAKİ HABER

Aşırı turizm: Gelir kaynağı mı, kaynak israfı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa